Een screencast vastleggen met VLC

Inhoudsopgave:

Een screencast vastleggen met VLC
Een screencast vastleggen met VLC
Anonim

Dit artikel bespreekt hoe u VLC kunt gebruiken om een screencast van uw bureaublad of een proces op uw computer op te nemen.

Over VLC

VLC is een gratis en open-source multifunctionele applicatie voor het afspelen en converteren van audio en video. VLC speelt verschillende videoformaten af, waaronder dvd-media, op veel besturingssystemen, waaronder Windows, Mac en Linux.

VLC kan ook een live feed van uw bureaublad coderen, een zogenaamde screencast. Maak een screencast om een softwareproduct of website te demonstreren, instrueer kijkers over het gebruik van een applicatie of documenteer een fout of bug om een probleem op te lossen.

Hoe VLC te downloaden

Om te beginnen, download en installeer de recente versie van VLC, die vaak wordt bijgewerkt. Op het moment van deze handleiding was de nieuwste versie 3.0.16, maar VLC verandert de interface niet vaak of nooit.

Image
Image

Op Windows en Mac

Ga naar de downloadpagina en selecteer de versie van VLC voor uw besturingssysteem. De installatie is eenvoudig en u kunt veilig door de installatiewizard lopen om deze aan de gang te krijgen.

Linux-gebruikers zouden in plaats daarvan de pakketbeheerder van de distributie moeten gebruiken. VLC is open-source en het is een favoriet van Linux. De pakketnaam is meestal vlc. Open op Ubuntu, Debian, Linux Mint of een andere versie gebaseerd op deze distributies een terminal en voer deze opdracht in:

sudo apt install vlc

Bottom Line

Als je eenmaal VLC hebt, zijn er twee manieren om een schermopname in te stellen: gebruik de grafische VLC-interface met aanwijzen en klikken of een opdrachtregel. Met de opdrachtregel kunt u meer geavanceerde opname-instellingen opgeven, zoals de grootte van het bijsnijden van het bureaublad en indexframes, om een video te maken die gemakkelijker te bewerken is. Meestal is dit echter meer dan u nodig heeft. De grafische VLC-interface is gemakkelijker te gebruiken.

Start VLC

VLC is een typische mediaspeler met een oranje verkeerskegelpictogram. Je vindt het tussen je andere toepassingen; de exacte locatie hangt af van uw besturingssysteem.

  1. Selecteer met het VLC-venster open Media.

    Image
    Image
  2. Kies in het Media menu Open Capture Device.

    Image
    Image
  3. Selecteer in het Open Media dialoogvenster de Capture mode vervolgkeuzepijl en kies Desktop.

    Image
    Image
  4. Stel de Gewenste framesnelheid in (een getal tussen 10 en 30). Hoe hoger de framesnelheid, hoe vloeiender de video wordt afgespeeld, maar het bestand zal groter zijn. Uw computerhardware bepa alt de videokwaliteit die het aankan. Over het algemeen zijn 24 en 30 veilig; 24fps is de standaard voor Amerikaanse tv.
  5. Selecteer Toon meer opties om extra instellingen weer te geven. Stel vervolgens de Caching optie lager in voor minder geheugengebruik of hoger als uw systeem voldoende geheugen heeft.

    Image
    Image
  6. Selecteer de vervolgkeuzepijl naast Play en kies Convert. Dit codeert het live bureaublad in een opslagbestand.

    Image
    Image

Uw bestemmingsbestand en coderingsopties instellen

Het venster zal verschuiven zodat u uw coderingsopties kunt instellen.

  1. Voer in het Bron tekstvak screen:. in

    Image
    Image
  2. Selecteer de Profile vervolgkeuzepijl en kies een profiel. Dit bepa alt welke codecs VLC zal gebruiken om uw bestand te maken en welke apparaten het kunnen afspelen. De standaard Video - H.264 + MP3 (MP4) is een goede optie voor de meeste situaties.

    VLC heeft voorinstellingen voor verschillende apparaten en resoluties. Kies geen audioprofiel omdat het geen videogegevens zal bevatten.

  3. Selecteer Browse om een doelmap te zoeken. Kies een uitvoermap en voer een Naam in voor uw bestand in het veld bovenaan. Selecteer vervolgens Opslaan.
  4. Wanneer u klaar bent om uw opname te starten, selecteert u Start.
  5. Het kleinere venster verdwijnt en de VLC-interface wordt weergegeven. Het ziet er bijna uit als voorheen, maar de afspeelbalk onderaan licht op alsof het speelt. Dat geeft aan dat VLC aan het opnemen is.
  6. Als u wilt stoppen met het opnemen van uw stream, selecteert u Stop in de VLC-afspeelknoppen.

Schermopname instellen met behulp van de opdrachtregel

Je kunt meer configuratie-opties kiezen door een screencast te maken met VLC op de opdrachtregel in plaats van de grafische interface. Deze benadering vereist dat u bekend bent met het gebruik van de opdrachtregel op uw systemen, zoals het cmd-venster in Windows, de Mac-terminal of de Linux-shell.

Met de opdrachtregelterminal geopend, raadpleegt u deze voorbeeldopdracht om een screencast-opname op Windows in te stellen:

c:\path\to\vlc.exe screen://:screen-fps=24:screen-follow-mouse:screen-mouse-image="c:\temp\mousepointerimage.png":sout=transcode{vcodec=h264, venc=x264{scenecut=100, bframes=0, keyint=10}, vb=1024, acodec=none, scale=1,0, vfilter=croppadd{cropleft=0, croptop=0, cropright=0, cropbottom=0}}: duplicaat{dst=std{mux=mp4, access=bestand, dst="c:\temp\screencast.mp4"}}

Op Linux en Mac is het vergelijkbaar:

vlc screen://:screen-fps=24:screen-follow-mouse:screen-mouse-image="/tmp/mousepointerimage.png":sout=transcode{vcodec=h264, venc=x264 {scenecut=100, bframes=0, keyint=10}, vb=1024, acodec=none, scale=1,0, vfilter=croppadd{cropleft=0, croptop=0, cropright=0, cropbottom=0}}: duplicaat{ dst=std{mux=mp4, access=bestand, dst="/tmp/screencast.mp4"}}

Deze opdracht is één enkele regel en moet op die manier worden geplakt of getypt. Het bovenstaande voorbeeld is de exacte opdracht die wordt gebruikt om de screencast-video in dit artikel op te nemen.

Verschillende delen van deze opdracht kunnen worden aangepast:

  • c:\path\to\vlc.exe: Dit zou het pad naar het uitvoerbare bestand vlc.exe moeten zijn. Op Mac en Linux kan dit gewoon vlc zijn.
  • :screen-fps=24: Dit moet worden ingesteld op de snelheid van frames per seconde die u wilt opnemen.
  • :screen-follow-mouse: Voeg dit toe om de muisaanwijzer op te nemen, of sluit uit als u de muisaanwijzer in de screencast wilt verbergen.
  • :screen-mouse-image: Geef een pad op naar een aanwijzerafbeelding bij het vastleggen van de muisaanwijzer.
  • vb=1024: Stel dit in op de bitsnelheid waarmee u wilt opnemen. Een hogere bitrate levert een video van betere kwaliteit op maar met een grotere bestandsgrootte (dit werkt in combinatie met de fps-waarde). Probeer waarden van 1500 of 2048 om de kwaliteit te verbeteren.
  • :scale=1.0: Stel deze waarde in om de video proportioneel te verkleinen of te vergroten. Een waarde van 0,5 maakt bijvoorbeeld een screencast van uw bureaublad die wordt verkleind tot halve grootte.
  • cropleft, croptop, cropright, cropbottom: Deze waarden vertegenwoordigen de pixelgrootte van de bijsnijdgebieden. Stel in op 0 om het hele bureaublad vast te leggen. Als u cropleft bijvoorbeeld instelt op 100, snijdt het opgenomen bureaublad 100 pixels breed vanaf de linkerkant van het bureaublad. Dezelfde logica is van toepassing op elke parameter.
  • dst=": Het volledige pad en de naam van het videobestand dat u wilt maken.

Hoe u uw screencast kunt bewerken

Als je een screencast opneemt, krijg je misschien niet alles in één keer goed. Wanneer dit gebeurt, gebruik dan videobewerkingssoftware om je screencast op te poetsen. Niet alle video-editors kunnen echter videobestanden in MP4-indeling openen.

Voor eenvoudige bewerkingstaken, probeer de gratis, open-source applicatie Avidemux. Gebruik dit programma om delen van een video te knippen en filters toe te passen, zoals bijsnijden.

Aanbevolen: