Waarom ik dol ben op Fujifilm's Tiny Weatherproof 'Pancake' 27mm f2.8 Lens

Inhoudsopgave:

Waarom ik dol ben op Fujifilm's Tiny Weatherproof 'Pancake' 27mm f2.8 Lens
Waarom ik dol ben op Fujifilm's Tiny Weatherproof 'Pancake' 27mm f2.8 Lens
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Fujifilm XF 27mm ƒ2.8 WR is een 2021-update van de klassieker uit 2013.
  • Het is een kleine, lichtgewicht, superpraktische "pannenkoek"-lens.
  • Het 8 jaar oude autofocusontwerp is tegenwoordig waardeloos.
Image
Image

Deze kleine 27mm lens voor Fujifilm X-serie camera's is waarschijnlijk de meest irritante lens die ik bezit, en toch is hij zo goed dat ik hem waarschijnlijk nooit zal verkopen.

De Fujifilm XF 27 mm ƒ2.8 R WR is een kleine 'pancake'-lens, zo genoemd omdat hij nauwelijks uit de camera steekt waarop hij is gemonteerd. Dit is de tweede versie van Fujifilm. Intern is het hetzelfde. Extern krijg je weer- en stofbestendigheid en een diafragmaring (het origineel vereist met behulp van de menu's of draaiknoppen van de camera om het diafragma te wijzigen).

Dit oude ontwerp is traag om scherp te stellen, maakt veel lawaai terwijl het dit doet, en het maximale diafragma van ƒ2.8 maakt het moeilijk om de achtergrond achter je onderwerp onscherp te maken. Toch is de optische kwaliteit verbluffend en het formaat zo handig dat het misschien wel de perfecte lens voor op reis en meeneemt voor mijn X-Pro3.

Waarom is het zo goed?

Optisch is de pannenkoek van 27 mm gewoon geweldig. Het is voldoende scherp, en als het je lukt om de achtergrond te vervagen, is de kwaliteit van die onscherpte zowel aangenaam als niet-afleidend. De foto's die u met deze lens maakt, zijn niet te onderscheiden van de foto's die met grotere, luxere lenzen zijn gemaakt.

Image
Image

In feite kunnen ze veel beter zijn, want elke foto is beter dan geen foto's, toch? Het grootste voordeel van deze lens is het formaat. De 27 mm steekt minder dan 2,5 cm uit de voorkant van de camera en maakt het praktisch om de hele camera in een extra grote zak of een kleine tas of heuptasje te stoppen. De lens bungelt aan een riem en steekt niet genoeg uit om in de weg te zitten. Gebruikt op de X-Pro3, of een van Fujifilm's kleinere camerabehuizingen, kan het hele pakket doorgaan voor een standaard point-and-shoot camera, of zelfs een filmcamera (de mijne heeft zich dus meerdere keren vergist).

De brandpuntsafstand van 27 mm is ook een geweldige allrounder. Het is het equivalent van een 41 mm-lens op een full-frame camera, die breder is dan een standaard 50 mm, maar langer dan een groothoeklens. Maar in plaats van een compromis te zijn, is het verrassend praktisch in veel (maar niet alle-zie hieronder) gevallen.

Deze compacte draagbaarheid klinkt misschien niet belangrijk, maar het kan het verschil zijn tussen je camera meenemen voor een wandeling en hem thuis of op de bodem van een cameratas achterlaten. Het is ook absurd licht (84 gram of 3oz), wat bijdraagt aan de draagbaarheid.

Een andere pro is de WR-weerbestendige afdichting, die stof, motregen, zeespray en dergelijke buiten houdt. Op de weerbestendige X-Pro3 betekent dit dat je ze de hele dag aan een riem kunt laten zitten, ze kunt afvegen wanneer je terugkomt in je huis of hotel, en je nooit zorgen hoeft te maken.

Image
Image
Een foto gemaakt met de Fujifilm 27 mm pancake lens.

Lifewire / Charlie Sorrel

Mijn laatste favoriete functie is de diafragmaring. Op de meeste Fujifilm-behuizingen kunt u het diafragma instellen met een draaiknop op de camera. Maar als je het op de lens zelf plaatst, heb je meer directe controle, vooral als je de voorkeur geeft aan automatische diafragmaprioriteit, waarbij de gebruiker het diafragma kiest en de camera voor de rest zorgt. De A (auto)-positie op deze ring heeft een schakelaar om hem ook op zijn plaats te vergrendelen, wat ongelukken voorkomt.

En de slechte?

Het slechtste deel van deze lens is de autofocus, die ongewijzigd is sinds de originele versie. Vergeleken met een oude AF-lens op een DSLR is hij snel en stil. Maar vergeleken met de nieuwere Fujifilm-lenzen is het niet geweldig. De motoren klinken alsof er zand in zit en de lens heeft de neiging om heen en weer te jagen wanneer hij niet gemakkelijk op een onderwerp kan worden vastgezet.

Maar zoals ik al zei, dit is relatief. De 27 mm ziet er alleen slecht uit in vergelijking met de verbazingwekkende moderne modellen van Fujifilm, en dat knarsende geluid is alleen merkbaar door een gevoelige fotograaf binnenshuis. Je proefpersonen zullen het waarschijnlijk nooit horen.

Maar dat is genoeg van de theorie. Het bewijs van deze kleine lens is dat ik hem ondanks zijn gebreken zo veel gebruik. De autofocus is nog steeds geweldig en de resultaten zijn gewoon geweldig. De enige keer dat ik wou dat ik nog een lens had, is wanneer ik candids over de tafel maak, waar de extra lengte van een 50 mm-lens de rommel kan verminderen. Maar je kunt de foto altijd bijsnijden, een foto die ik misschien nooit had gemaakt als ik de camera en grotere lens thuis had gelaten.

Aanbevolen: