5GE vs. LTE: wat is het verschil?

Inhoudsopgave:

5GE vs. LTE: wat is het verschil?
5GE vs. LTE: wat is het verschil?
Anonim

5GE en LTE zijn slechts twee afkortingen tussen verschillende die worden gebruikt om de technologie te beschrijven achter wat ervoor zorgt dat uw mobiele telefoon werkt. Velen van ons hebben al enkele jaren over LTE gehoord, maar 5GE is een nieuwere term die soms wordt gebruikt in de context van een 5G-netwerk.

Dus, naar welke moet je leunen als je een voorkeursnetwerk zou kunnen kiezen? Is de ene sneller dan de andere of zijn het gewoon marketingtermen die in de echte wereld niet veel betekenen?

Image
Image

Algemene bevindingen

  • AT&T's term voor 4G LTE-A of LTE+.
  • Een verbetering ten opzichte van LTE.
  • Piekdownloads meer dan drie keer zo snel als LTE.
  • Een oudere vorm van 5GE.
  • Vaak ten onrechte als 4G beschouwd.
  • Een verbetering ten opzichte van 3G.
  • Langzamer dan 5GE.

Afhankelijk van met wie je praat, kunnen 5GE en LTE als enigszins synoniem worden beschouwd, of zelfs als tegenpolen. Ze worden allebei gebruikt om een standaard te beschrijven die zaken als snelheid via een mobiel netwerk dicteert. De ene is sneller en nieuwer dan de andere.

Een manier om over deze termen na te denken, is door ze in een spectrum te zien. 5GE is een verbetering die verder gaat dan waar LTE toe in staat is. Maar ze zijn beide nog steeds in gebruik, afhankelijk van waar je mobiele service hebt en welke provider je gebruikt.

Nieuwe standaard: 5GE is echt 4G, maar LTE is 3.9G

  • Ook LTE-A en LTE+ genoemd.
  • Het wordt als echte 4G beschouwd.
  • Onjuist 5G genoemd.
  • Een mindere vorm van 5GE.
  • Een verbetering ten opzichte van de originele 3G.
  • Onjuist 4G genoemd.

Een deel van het identificeren van welk netwerktype beter is en hoe 5GE en LTE verschillen, is het ontwarren van de verwarring rond 4G-jargon. Simpel gezegd: 5GE is een geavanceerde vorm van LTE die soms de naam LTE+ of LTE-A (voor Advanced) draagt. Het is sneller en betrouwbaarder.

Toen het voor het eerst werd geïntroduceerd, vereiste de specificatie dat een apparaat om 4G-compatibel te zijn, een minimale downloadsnelheid van 100 Mbps zou vereisen. Toen bedrijven dat minimum niet konden bereiken, bedachten ze een term om een "bijna 4G" -snelheid te beschrijven; een technologie die op weg was naar echte 4G. Hier werd 4G Long Term Evolution (4G LTE) geboren.

Hoewel het lijkt alsof 4G LTE beter en sneller zou moeten zijn dan 4G vanwege de extra letters, is het eigenlijk een mindere vorm. Je kunt het zien als een lichte versie van 4G of zelfs een geavanceerde vorm van 3G (het wordt soms 3.9G genoemd). Het zit in het midden van de twee.

Terwijl LTE werd verbeterd, werd er nog een poging gedaan om een nog nieuwere technologie te beschrijven: 4G LTE Advanced (ook wel 4G LTE-A en 4G LTE+ genoemd). Waar het verwarrend wordt is dat 4G LTE-A ook een minimale downloadsnelheid heeft van 100 Mbps, hetzelfde als 4G. Dus technisch gezien kan 4G LTE-A worden beschouwd als 4G.

Dus waar v alt 5GE in dit alles? Net zoals LTE wordt gebruikt om een evolutie naar 4G te beschrijven, gebruikt AT&T 5G Evolution om het pad van 4G naar 5G te beschrijven. Ze noemen het de basis en het lanceerplatform voor 5G. Je zou het ook kunnen beschouwen als een "pre-5G" netwerk.

De strategie die er is om het te laten lijken alsof hun netwerk beter is dan het 4G-netwerk dat door andere bedrijven wordt aangeboden. Er is alleen een probleem: de twee termen zijn eigenlijk identiek. 4G LTE-A=5GE. Wanneer AT&T 5GE op hun telefoons zet of praat over 5G Evolution, bedoelen ze echt 4G LTE-A.

Alles samenvoegen met het bovenstaande in gedachten is nu een stuk eenvoudiger: 5GE en 4G LTE-A zijn hetzelfde, en het is nieuwer en sneller dan 4G LTE.

Prestaties: 5GE is 3x sneller

  • 1 Gbps piekdownloadsnelheden.
  • 500 Mbps piek uploadsnelheden.
  • Latentie minder dan 5 ms.
  • 300 Mbps piekdownloadsnelheden.
  • 75 Mbps piek uploadsnelheden.
  • Latentie minder dan 10 ms.

We hebben geleerd dat 5GE eigenlijk gewoon een rebranded 4G LTE-A is, dus de vraag is nu echt hoe 4G LTE+ en 4G LTE verschillen.

Er zijn twee dingen waar de meeste mensen het meest om geven als het gaat om een geüpgraded netwerk: snelheid en latentie. Zoals alle nieuwe draadloze standaarden, brengt elke nieuwe iteratie een nieuwe minimumsnelheid en latentievereiste met zich mee, en verbeterde theoretische download- en uploadmaxima.

In ieder geval theoretisch zou 4G LTE Advanced snelheden moeten kunnen bereiken die meerdere keren hoger zijn dan 4G LTE (1.000 Mbps vs. 300 Mbps downloadsnelheden). Hoewel interferentie, de belasting van zendmasten en andere zaken van invloed zijn op de echte downloads en uploads die je op beide typen netwerken zou krijgen, zou LTE+ per definitie in staat moeten zijn om snellere downloads en lagere latenties te bereiken dan LTE.

5GE heeft andere verbeteringen dan alleen echte 4G-snelheden, zoals betrouwbaardere verbindingen. Vloeiendere overgangen als u zich tussen zendmasten verplaatst en een grotere capaciteit voor meer gebruikers betekent minder verbroken verbindingen.

Capaciteit wordt gemeten door spectrale efficiëntie. De spectrale downlink-efficiëntie van LTE is maar liefst 2,67 bits/s/Hz, terwijl die van 5GE 3,7 bits/s/Hz is. Wat uplink betreft, LTE zit op 0,08 bits/s/Hz en 5GE op 0,12 bits/s/Hz. Hoe hoger hoe beter hier, dus 5GE is de duidelijke winnaar.

Efficiëntere antennes en basisstations betekenen ook dat 4G LTE-A-netwerken een betere dekking kunnen bieden dan de oudere.

Eindoordeel: LTE kan 5GE niet helemaal evenaren

Zonder twijfel is 5GE (4G LTE+) een verbeterde versie van LTE. We zien dit in de verbeteringen in snelheid en verbindingsbetrouwbaarheid. Lagere latentie en hogere maximale snelheden betekenen dat uw downloads en streams veel sneller zijn.

In tegenstelling tot 5G - wat niet hetzelfde is als 5GE - hoef je geen nieuwe telefoon te kopen om te "upgraden" van LTE naar LTE+. Uw telefoon ondersteunt hoogstwaarschijnlijk beide, dus verbinding maken met het snellere netwerk is net zo eenvoudig als uw telefoon normaal gebruiken. Afhankelijk van de vervoerder die je hebt en waar je je bevindt, zou je LTE of LTE+ in principe overal en altijd kunnen gebruiken.

Aanbevolen: