De waarheid over draadloze luidsprekers voor thuisbioscopen

Inhoudsopgave:

De waarheid over draadloze luidsprekers voor thuisbioscopen
De waarheid over draadloze luidsprekers voor thuisbioscopen
Anonim

Hoewel er een grote selectie draagbare en compacte draadloze Bluetooth- en Wi-Fi-luidsprekers is die zijn ontworpen voor persoonlijk luisteren naar muziek, zijn er steeds meer consumenten die vragen stellen over de beschikbaarheid van draadloze luidsprekers die zijn ontworpen speciaal voor thuisbioscoopgebruik

Image
Image

Het kan behoorlijk vervelend zijn om die lange, lelijke luidsprekerkabels te gebruiken die nodig zijn om luidsprekers aan te sluiten voor een surround sound-opstelling. Als gevolg hiervan worden consumenten aangetrokken door de steeds meer gepromoot thuisbioscoopsysteemopties die draadloze luidsprekers aanprijzen als een manier om dit probleem op te lossen. Laat u echter niet meeslepen door de term 'draadloos'. Die luidsprekers zijn misschien niet zo draadloos als je zou verwachten.

Wat een luidspreker nodig heeft om geluid te maken

Een luidspreker heeft twee soorten signalen nodig om te kunnen werken.

  • Eerst moeten luidsprekers toegang hebben tot de muziek- of filmsoundtrack. Dit wordt geleverd in de vorm van elektrische impulsen (het audiosignaal).
  • Ten tweede, om ervoor te zorgen dat de luidspreker de elektrische geluidsimpulsen opneemt en deze impulsen omzet in een echt geluid dat u kunt horen, moet de luidspreker fysiek worden aangesloten op een versterker, die kan worden gevoed door een batterij (meest toepasbaar voor draagbare apparaten) of wisselstroom.

Raadpleeg Woofers, Tweeters, Crossovers: Understanding Loudspeaker Tech voor een volledig overzicht van hoe luidsprekers werken, hoe u ze veilig schoon kunt houden en de verschillende typen die worden gebruikt voor het luisteren naar muziek en films.

Vereisten voor draadloze thuisbioscoopluidsprekers

In een traditioneel bedrade luidsprekeropstelling worden de geluidssignalen en het vermogen dat nodig is om de luidspreker te laten werken, geleid via luidsprekerkabelverbindingen van een versterker.

In een draadloze luidsprekeropstelling is echter een zender vereist om de benodigde audiosignalen te verzenden en een draadloze ontvanger om de verzonden audiosignalen te ontvangen.

Image
Image

De zender moet fysiek worden aangesloten op de voorversterkeruitgangen van een ontvanger, of een verpakt thuisbioscoopsysteem kan een ingebouwde of plug-in draadloze zender bevatten.

De zender stuurt de muziek/film soundtrack-informatie naar een luidspreker of secundaire versterker met een ingebouwde draadloze ontvanger.

Er is echter een andere verbinding nodig om het proces te voltooien: stroom. Aangezien stroom niet draadloos kan worden overgedragen, heeft de luidspreker extra stroom nodig om te kunnen werken om het audiosignaal te produceren dat draadloos wordt verzonden, zodat je het echt kunt horen.

Dit betekent dat de luidspreker nog fysiek moet worden aangesloten op een stroombron en een versterker. De versterker kan rechtstreeks in de luidsprekerbehuizing worden ingebouwd of, in sommige gevallen, zijn de luidsprekers fysiek met luidsprekerkabel verbonden met een externe versterker die wordt gevoed door batterijen of is aangesloten op een wisselstroombron.

De batterijoptie beperkt het vermogen van een draadloze luidspreker om gedurende een lange periode voldoende vermogen te leveren ernstig.

Als draadloos niet echt draadloos is

Een manier waarop zogenaamde draadloze luidsprekers worden toegepast in sommige Home-Theater-in-a-Box-systemen die draadloze surround-luidsprekers aanprijzen, hebben een aparte versterkermodule voor de surround-luidsprekers.

Dit betekent dat de hoofdontvanger een ingebouwde versterker heeft die fysiek wordt aangesloten op de linker-, midden- en rechtervoorluidsprekers, maar een zender heeft die de surroundgeluidssignalen naar een andere versterkermodule stuurt die in de de achterkant van de kamer.

De surround-luidsprekers worden dan met een draad verbonden met de tweede versterkermodule achter in de kamer. Je hebt geen draden geëlimineerd, je hebt gewoon verplaatst waar ze naartoe gaan. Natuurlijk moet de tweede versterker nog steeds op een stopcontact worden aangesloten, wat een andere "kabel" betekent.

In een draadloze luidsprekeropstelling heb je misschien de lange draden geëlimineerd die normaal gesproken van de signaalbron gaan, zoals een stereo- of thuisbioscoopontvanger, maar je moet nog steeds de zogenaamde draadloze luidspreker op zijn eigen luidspreker aansluiten stroombron of een tweede versterkermodule. Dit kan de plaatsing van de luidsprekers beperken, aangezien de afstand tot een beschikbaar stopcontact een groot probleem wordt. Mogelijk hebt u nog steeds een vrij lang netsnoer nodig als er geen handig stopcontact in de buurt is.

Een voorbeeld van een home-theater-in-a-box-systeem met draadloze surround-luidsprekers (evenals een ingebouwde Blu-ray Disc-speler) is de Samsung HT-J5500W die oorspronkelijk werd uitgebracht in 2015 maar is nog steeds beschikbaar.

Andere voorbeelden van home-cinema-in-a-box-systemen (minus een ingebouwde Blu-ray Disc-speler) die de mogelijkheid bieden voor draadloze surround-luidsprekers zijn de Bose Lifestyle 600 en 650.

Er zijn ook systemen zoals de Vizio SB4451-CO, SB46514-F6 en Nakamichi Shockwafe Pro die worden geleverd met een soundbar voor de voorkanalen en een draadloze subwoofer voor de bas en ontvangst van het surround-geluid signalen. De subwoofer stuurt surround sound-signalen naar twee surround sound-luidsprekers via fysieke luidsprekerkabelverbindingen.

Image
Image

De Sonos-optie voor draadloze surround-luidsprekers

Een optie voor draadloze surround-luidsprekers die iets praktischer is, is de oplossing die Sonos biedt met zijn Playbar-, Playbase- of Beam-systemen. Deze producten bieden ingebouwde versterking en luidsprekers voor de linker-, midden- en rechterkanalen die zijn ondergebracht in een soundbar of soundbase.

Daarnaast biedt Sonos een optie waarmee gebruikers een optionele draadloze subwoofer kunnen toevoegen en de mogelijkheid hebben om uit te breiden tot een volledig 5.1-kanaals surround sound-systeem door te synchroniseren met twee, onafhankelijk versterkte, Sonos Play: 1, PLAY:3 of Sonos One draadloze speakers. Deze luidsprekers kunnen dubbel dienst doen als draadloze surround-luidsprekers voor de Playbar, Playbase of Beam of dienst als onafhankelijke draadloze luidsprekers voor het streamen van muziek.

Image
Image

De DTS Play-Fi, Denon HEOS en Yamaha MusicCast draadloze surround-luidsprekeroplossingen

Net als bij Sonos biedt DTS Play-Fi bedrijven met een licentie de mogelijkheid om draadloze surround sound-luidsprekeropties op te nemen in een soundbar-systeem met behulp van compatibele draadloze luidsprekers. De bediening gebeurt via compatibele smartphones. Een Play-Fi draadloze surround sound-speaker-enabled soundbar is de Polk Audio SB-1 Plus.

Image
Image

Denon heeft een draadloze surround sound-luidsprekeroptie toegevoegd aan zijn HEOS draadloze multiroom-audiosysteem. Een standalone thuisbioscoopontvanger van Denon met de mogelijkheid om bekabelde of draadloze surroundkanaalluidsprekers te gebruiken, is de HEOS AVR.

In navolging van DTS en Denon heeft Yamaha draadloze surround- en draadloze subwoofer-mogelijkheden toegevoegd aan zijn MusicCast draadloze multiroom-audiosysteem. MusicCast Wireless Surround is beschikbaar op bepaalde Yamaha-thuisbioscoopontvangers.

Sonos, Play-Fi, Heos en MusicCast zijn allemaal gesloten systemen. Dit betekent dat hun draadloze luidsprekerproducten niet op verschillende platforms kunnen worden gemixt.

Draadloze subwoofers

Draadloze luidsprekertechnologie wint aan populariteit in een groeiend aantal actieve subwoofers. Het is heel logisch om subwoofers draadloos te maken, omdat ze al zelfaangedreven zijn met zowel een ingebouwde versterker als de vereiste aansluiting op wisselstroom. Het toevoegen van een draadloze ontvanger aan een subwoofer vereist geen grote herontwerpkosten.

Omdat subwoofers soms ver verwijderd zijn van een thuisbioscoopontvanger die een draadloze zender bevat om signalen naar de subwoofer te sturen die ofwel is ingebouwd of die kan worden aangesloten op een thuisbioscoopontvanger of voorversterker en een draadloze ontvanger die erin is ondergebracht de subwoofer is een heel praktisch idee.

De thuisbioscoopontvanger stuurt via een draadloze zender de laagfrequente impulsen naar de draadloze subwoofer. De ingebouwde versterker van de subwoofer produceert het vermogen dat nodig is om het geluid te horen.

Dit wordt erg populair op soundbar-systemen, waar er slechts twee componenten zijn: de hoofd-soundbar en een aparte subwoofer.

Hoewel de draadloze subwooferopstelling de lange kabel elimineert die normaal gesproken nodig is en een flexibelere plaatsing van de subwoofer in de kamer mogelijk maakt, moeten zowel de soundbar als de subwoofer nog steeds worden aangesloten op een stopcontact of stekkerdoos. Het is echter veel handiger om een stopcontact te vinden voor één luidspreker (de actieve subwoofer) dan twee, vijf of zeven luidsprekers die samen een typische opstelling van een thuisbioscoopsysteem vormen.

Een voorbeeld van een draadloze subwoofer is de Klipsch R-10SWI.

Image
Image

De WiSA-oplossing

Hoewel draadloze technologie in de volksmond is omarmd voor internetconnectiviteit en audio-/videostreaming in de thuisbioscoopomgeving, hebben de ongrijpbaarheid van kwaliteitsproducten en transmissienormen de implementatie van draadloze luidsprekertechnologie belemmerd die toepasbaar is voor serieus thuisbioscoopgebruik.

Om in deze behoefte te voorzien, werd in 2011 de Wireless Speaker and Audio Association (WiSA) opgericht om normen, ontwikkeling, verkooptraining en promotie voor draadloze home-audioproducten, zoals luidsprekers, A/V-ontvangers te ontwikkelen en te coördineren., en bronapparaten.

Ondersteund door verschillende grote sprekers (Bang & Olufsen, Polk, Klipsch), audiocomponent (Pioneer, Sharp) en chipmakers (Silicon Image, Summit Semiconductor), het doel van deze handelsgroep is om draadloze audio te standaardiseren transmissiestandaarden die compatibel zijn met niet-gecomprimeerde audio, hi-res audio en surround sound-formaten, evenals het ontwikkelen en op de markt brengen van audio- en luidsprekerproducten die compatibel zijn met verschillende fabrikanten. Dit maakt het voor consumenten gemakkelijker om draadloze componenten en luidsprekerproducten aan te schaffen en te gebruiken die geschikt zijn voor thuisbioscooptoepassingen.

Als resultaat van de inspanningen van WiSA zijn er verschillende productopties voor draadloze luidsprekers voor thuisbioscoop beschikbaar gemaakt voor consumenten die op komst zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden.

  • Bang & Olufsen onberispelijke draadloze luidsprekerlijn
  • Klipsch Reference Premiere HD draadloze luidsprekers
  • Enclave Audio CineHome HD Draadloos Home-Theater-in-a-Box
  • Axiim Audio Q UHD Media Center-, WM- en XM-serie.
  • Platin Audio Monaco draadloos thuisbioscoopsysteem
Image
Image

Vanaf het modeljaar 2019 zijn bepaalde LG OLED- en UHD-tv's WiSA-ready. Dit betekent dat LG WiSA-gecertificeerde tv's, met de toevoeging van een plug-in WiSA USB-zender, de behoefte aan een thuisbioscoopontvanger kunnen omzeilen en volledige surround sound-audio kunnen verzenden in verschillende Dolbyen DTS formaten draadloos naar elk WiSA-gecertificeerd luidsprekersysteem voor thuisbioscopen, zoals degene die worden aangeboden door Klipsch, Bang & Olufsen, Axiim en Enclave Audio die hierboven worden vermeld.

De Damson-optie

Hoewel op WISA gebaseerde producten een haalbare draadloze thuisbioscoopluidsprekeropstelling bieden, is een andere keuze om te overwegen het modulaire draadloze luidsprekersysteem van de Damson S-serie. Wat het Damson-systeem praktisch maakt, is dat het door het modulaire ontwerp niet alleen uitbreidbaar is, met ondersteuning voor traditionele tweekanaals stereo, surround en draadloze multiroom-audio, maar ook met Dolby Atmos-decodering (naast Dolby Digital en TrueHD).). Damson maakt gebruik van het JetStreamNet draadloze netwerk/transmissieplatform voor de luidsprekers en de hoofdmodule biedt connectiviteit voor compatibele bronapparaten.

Image
Image

Roku TV en draadloze luidsprekers

Hoewel het geen volledige thuisbioscoopoplossing is, kun je, als je een Roku-tv hebt, Roku draadloze luidsprekers gebruiken voor een beter geluid voor je kijkervaring. De speakers zorgen voor een tweekanaals ervaring (geen subwoofer) maar zijn een startpunt waar Roku op kan voortbouwen als ze succesvol zijn. De luidsprekers koppelen met een Roku-tv via een beveiligd draadloos netwerk. Ze kunnen niet worden gebruikt met tv's, audiosystemen of Roku-boxen/streamingsticks van andere merken. Ze bieden echter een handige draadloze luidsprekeroptie om het geluid voor Roku-tv's te verbeteren. Houd er rekening mee dat de luidsprekers op een stopcontact moeten worden aangesloten.

Image
Image

The Bottom Line

Bij het overwegen van draadloze luidsprekers voor een thuisbioscoopopstelling, zijn er verschillende dingen waarmee u rekening moet houden. Het feit dat "draadloos" niet altijd echt draadloos betekent, is zeker een probleem, maar afhankelijk van de indeling van uw kamer en de locatie van uw stopcontacten, kan een van de hierboven besproken draadloze luidsprekeropties geschikt zijn voor uw opstelling. Houd er rekening mee welke luidsprekers nodig hebben om geluid te produceren wanneer u op zoek bent naar draadloze luidsprekeropties.

Voor informatie over draadloze luidsprekers en technologie, voor niet-thuisbioscoop persoonlijke (binnen/buiten) of multi-room luistertoepassingen, waaronder Bluetooth, Wi-Fi en andere draadloze transmissieplatforms, raadpleeg onze begeleidende artikelen: Inleiding tot draadloze luidsprekers en welke draadloze technologie is geschikt voor u?.

Er zijn ook manieren waarop u uw oude of huidige bedrade luidsprekers kunt integreren in een draadloze audio- of thuisbioscoopopstelling.

Aanbevolen: