2.1-kanaals luidsprekersystemen voor thuisbioscopen

Inhoudsopgave:

2.1-kanaals luidsprekersystemen voor thuisbioscopen
2.1-kanaals luidsprekersystemen voor thuisbioscopen
Anonim

In tegenstelling tot een standaard paar stereoluidsprekers, is een 2.1-kanaals thuisbioscoopsysteem een stereosysteem dat is ontworpen om thuisbioscoopgeluid te leveren. Vergeleken met een 5.1-kanaals surround sound-systeem met vijf luidsprekers en een subwoofer, maakt het 2.1-kanaalssysteem gebruik van twee stereoluidsprekers en één subwoofer om audio van aangesloten bronnen af te spelen.

Een voordeel van het gebruik van een 2.1-kanaals thuisbioscoopsysteem is dat het geweldig is om van films en muziek te genieten zonder dat er surround- of middenkanaalluidsprekers nodig zijn. U kunt ook genieten van minder rommel door extra draden te leggen. Bovendien zijn 2.1-kanaalsystemen een stap hoger dan het basisgeluid dat wordt geproduceerd door de kleine luidsprekers die in de meeste televisies zijn ingebouwd.

Image
Image

2.1 vs. 5.1-kanaals geluid

De meeste tv-programma's en dvd- of Blu-ray-films worden geproduceerd in surround sound, bedoeld om te worden afgespeeld op een 5.1-kanaals geluidssysteem. Elke luidspreker in een 5.1-kanaals systeem speelt een belangrijke rol in het totale geluid. De voorluidsprekers (of stereoluidsprekers), zoals in een 2.1-kanaals systeem, zijn echter het meest kritisch.

Over het algemeen reproduceren de voorste luidsprekers de meeste actie op het scherm in een film. De meeste geluiden die kijkers helpen verbinding te maken met de scène, worden gehoord via de voorste luidsprekers. Het kan een voorbijrijdende auto zijn of het geluid van pratende mensen met een rammelende bril in een restaurantscène.

In een 5.1-kanaalssysteem is de middenluidspreker belast met de kwaliteitsreproductie van dialogen, wat een belangrijk onderdeel is van elk verhaal. In een 2.1-kanaalssysteem wordt de dialoog naar de linker- en rechtervoorluidsprekers geleid, zodat deze hoorbaar zijn en niet verloren gaan.

De achterste surround-luidsprekers in een 5.1-kanaals systeem reproduceert geluiden die niet op het scherm te zien zijn. De achterste surround-luidsprekers creëren een driedimensionaal geluidsveld waarin geluiden en speciale effecten uit alle richtingen te horen zijn. Bij correct en effectief gebruik voegen surround-luidsprekers realisme en spanning toe aan films en muziek.

In een 2.1-kanaalssysteem wordt het geluid van de surroundluidsprekers weergegeven door de voorluidsprekers. Je hoort dus nog steeds al het geluid, hoewel het alleen van de voorkant komt en niet van de achterkant van de kamer. Het subwooferkanaal, ook wel het.1 (punt één) kanaal genoemd, omdat het alleen bas produceert, verbetert de impact, het realisme en de audioweergave van tv, films en muziek.

2.1-kanaalsysteem met tv, films en muziek

Een 2.1-kanaalssysteem reproduceert tv, filmgeluid en muziek met minder luidsprekers, minder bedrading, maar bijna net zoveel opwinding als een 5.1-kanaalssysteem. Veel mensen geven de voorkeur aan de eenvoud van 2.1-kanaals geluid en merken dat ze hun bestaande stereosysteem kunnen gebruiken in plaats van een nieuw thuisbioscoopsysteem te moeten kopen.

Sommigen zijn tevreden met het geluid. Andere luisteraars nemen echter geen genoegen met minder dan een 5.1 meerkanaals surround sound-systeem. Een van de redenen is dat 5.1-kanaals geluid een gevoel van omhulling creëert, waarbij muziek en effecten realisme, spanning en intriges toevoegen alsof je midden in de scène zit.

Het belangrijkste om te onthouden is dat de film om te beginnen alles moet hebben gecodeerd in het mediaformaat. Als je van inhoud houdt die niet die toegevoegde lagen van audiovisuele effecten heeft, biedt een 2.1-kanaals systeem een vergelijkbare ervaring tegen een hogere waarde.

Is een 2.1-kanaals systeem geschikt voor u?

Een 5.1-kanaalssysteem is waarschijnlijk een must voor liefhebbers, maar toevallige luisteraars geven misschien de voorkeur aan een 2.1-kanaalssysteem vanwege de eenvoud, lagere kosten en gebruiksgemak. Een 2.1-kanaals systeem is ideaal voor kleine kamers, appartementen, slaapzalen of ruimtes waar de ruimte beperkt is. Dergelijke 2.1-kanaals systemen zijn ook prima geschikt voor wie geen plek heeft voor surround sound-speakers of geen zin heeft om met kabels te rommelen.

Terwijl een thuisbioscoopsysteem de beste luisterervaring biedt, kunt u met een 2.1-kanaals systeem ongecompliceerd genieten van muziek en films met realistisch geluid en zonder de wirwar van extra luidsprekers en kabels.

Surround Sound krijgen zonder achterkanaalluidsprekers

Sommige 2.1-kanaals systemen hebben speciale decoders om de illusie van surround sound-effecten te creëren met twee luidsprekers, algemeen bekend als Virtual Surround Sound (VSS). Hoewel er met verschillende termen naar wordt verwezen (fabrikanten maken vaak namen voor hun vergelijkbare maar gepatenteerde technologieën), hebben alle VSS-systemen hetzelfde doel: een omhullend surround-geluidseffect creëren door slechts twee voorluidsprekers en een subwoofer te gebruiken.

De verschillende 2.1-kanaalsystemen gebruiken 5.1-kanaalsdecoders in combinatie met speciale digitale circuits die het geluid van de achterste kanaalluidsprekers simuleren. VSS kan zo overtuigend zijn dat je je hoofd zou kunnen draaien als je een virtueel geluid van achter je hoort komen.

2.1-kanaals thuisbioscoopsystemen

Voorverpakte of alles-in-één systemen van Bose, Onkyo of Samsung (om er maar een paar te noemen) bevatten alles wat je nodig hebt, behalve de televisie. Deze systemen hebben een ingebouwde ontvanger, dvd-speler, twee luidsprekers en een subwoofer voor echt thuisbioscoopgeluid in een compact, gebruiksvriendelijk pakket.

Aanbevolen: