192.168.0.1 Standaard router IP-adres

Inhoudsopgave:

192.168.0.1 Standaard router IP-adres
192.168.0.1 Standaard router IP-adres
Anonim

Elk apparaat dat met internet is verbonden, heeft een IP-adres of Internet Protocol-adres. Er zijn openbare en privé IP-adressen. Het IP-adres 192.168.0.1 is een privé IP-adres en is de standaardinstelling voor bepaalde breedbandrouters voor thuisgebruik, voornamelijk D-Link- en Netgear-modellen.

Verschil tussen openbare en privé IP-adressen

Om toegang te krijgen tot internet, heeft uw computer een openbaar IP-adres nodig dat gewoonlijk door uw ISP aan u wordt toegewezen. Tegenwoordig staat uw router of gateway computers in uw netwerk toe om dat ene openbare IP-adres te delen. Om dit te doen, heeft elke computer echter nog steeds zijn eigen privéadres nodig - en uw router zal er ook een hebben. Dit privé-IP-adres hoeft niet wereldwijd uniek te zijn, aangezien het geen direct toegangsadres is, dat wil zeggen dat niemand toegang heeft tot het IP-adres 192.168.0.1 buiten een privénetwerk.

Privé IP's

Van deze adressen heeft de IANA bepaalde nummerblokken gereserveerd om privé te zijn. Dit zijn:

  • 10.0.0.0 - 10.255.255.255
  • 172.16.0.0 - 172.31.255.255
  • 192.168.0.0 - 192.168.255.255

Deze privé-IP's hebben in totaal ongeveer 17,9 miljoen verschillende adressen, allemaal gereserveerd voor gebruik op privénetwerken. Daarom hoeft het privé-IP-adres van een router niet uniek te zijn.

De router wijst een privé-IP-adres toe aan elk apparaat in zijn netwerk, of het nu een klein thuisnetwerk is of een organisatie op bedrijfsniveau. Elk apparaat binnen het netwerk kan verbinding maken met een ander apparaat in het netwerk via dit privé-IP.

Privé IP-adressen hebben echter geen toegang tot internet. Privé-IP-adressen moeten verbinding maken via een ISP, bijvoorbeeld Comcast, AT&T of Spectrum. Op deze manier maken alle apparaten indirect verbinding met internet, eerst met een netwerk (dat is verbonden met internet) en vervolgens met het grotere internet.

Als je verbinding wilt maken met internet, moet je eerst je netwerk verlaten - dat gebeurt via een gateway-apparaat zoals je router. Dus je computer moet het adres van de router weten (misschien 192.168.0.1) om het alles te kunnen sturen dat je als het ware 'over lange afstand' wilt gaan. De router maakt vervolgens verbinding met uw ISP, die u verbindt met het bredere internet, en uw bericht wordt doorgestuurd naar de ontvanger. De route ziet er ongeveer zo uit, uitgaande van de aanwezigheid van een router aan elk uiteinde:

Image
Image

Openbare IP's en de IPv6-standaard

Openbare IP-adressen moeten wereldwijd uniek zijn. Dit vormde een probleem voor de IPv4-standaard, aangezien deze slechts 4 miljard adressen kan bevatten. Daarom introduceerde IANA (IANA is de Internet Assigned Numbers Authority, dus zij zijn verantwoordelijk voor alle nummers op internet, inclusief IP-adres) de IPv6-standaard, die meer combinaties ondersteunt. In plaats van een binair systeem te gebruiken, gebruikt het een hexadecimaal systeem.

Een IPv6-adres is samengesteld uit acht groepen hexadecimale getallen, elk bestaande uit vier cijfers, bijvoorbeeld 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334. Dit systeem is geschikt voor bijna oneindige groei in IP-adressen, tot 340 undecillion (een getal met 36 nullen).

Wat er ook gebeurt, de basisstructuur van een IPv6-adres is als volgt:

  • Hexadecimale tekens (0123456789abcdef)
  • 32 tekens
  • 8 secties (woorden of hextetten) van elk 4 karakters
  • Woorden gescheiden door een dubbele punt (bijv. abcd:1234)

Bottom Line

Er zijn meerdere manieren om uw IP-adres te vinden. Als een computer (of een ander aangesloten apparaat) op een privénetwerk werkt dat verbinding maakt met internet (zoals in de meeste huizen), moet de modem een privé-IP-adres hebben, maar apparaten die verbinding maken met de modem kunnen allemaal een IP-adres delen dat is toegewezen door de router en een openbaar IP-adres. U hoeft zelden het openbare adres te weten, tenzij u op afstand problemen met uw computer oplost en er verbinding mee moet maken.

Vind uw openbare IP-adres

De gemakkelijkste manier om uw openbare IP-adres te vinden, is door naar google.com te gaan en my IP in het zoekvak in te voeren. Google retourneert uw openbare IP-adres. Er zijn andere manieren, waaronder websites die specifiek zijn bedoeld voor het retourneren van een openbaar IP-adres, zoals whatsmyip.org of whatIsMyAddress.com.

Vind uw privé IP-adres

Zo vindt u uw privé IP-adres:

Deze instructies zijn van toepassing op alle versies van Windows van Windows 10 tot Windows XP.

  1. Verbinding maken met internet.
  2. Open een opdrachtprompt.
  3. Voer ipconfig in om een lijst met de verbindingen van uw computer weer te geven.
  4. Uw privé IP-adres wordt geïdentificeerd als het IPv4-adres. Dit is het adres waarop iedereen in uw netwerk contact met u kan opnemen.

    Image
    Image

Wijzig het IP-adres van uw router

Het IP-adres van uw router is in de fabriek ingesteld door de fabrikant, maar u kunt dit op elk moment wijzigen met behulp van de beheerconsole van de netwerkrouter. Als een ander apparaat in uw netwerk bijvoorbeeld hetzelfde IP-adres heeft, kunt u een adresconflict krijgen, dus u wilt er zeker van zijn dat u geen dubbele apparaten hebt.

Om toegang te krijgen tot de beheerdersconsole van de router, voert u het IP-adres in de adresbalk van een browser in, bijvoorbeeld

In sommige gevallen kan dit IP-adres worden gedeeld door een ander apparaat op het volgende werk. Koppel alle extra apparaten los voordat u toegang probeert te krijgen tot uw router.

Elk merk router, of elke computer op een lokaal netwerk, kan worden ingesteld om dit adres of een vergelijkbaar privé IPv4-adres te gebruiken. Zoals met elk IP-adres, mag slechts één apparaat op het netwerk 192.168.0.1 gebruiken om adresconflicten te voorkomen.

Aanbevolen: