Waar u op moet letten voordat u een nieuwe tv koopt

Inhoudsopgave:

Waar u op moet letten voordat u een nieuwe tv koopt
Waar u op moet letten voordat u een nieuwe tv koopt
Anonim

Winkelen voor de beste tv zou geen moeizaam proces moeten zijn. In plaats van je tijd te besteden aan het doorzoeken van specificaties en het ontleden van wat het allemaal betekent, zou je op de bank kunnen zitten en je favoriete sitcom op de werkplek opnieuw kunnen bekijken in glorieuze high definition - of teamshooter spelen op Xbox One, PS4 of Nintendo Switch.

Om u te helpen onbekende concepten te ontleden, zoals "resolutie" en "verversingssnelheid", hebben we het zware werk voor u gedaan, door elke paneeltechnologie op naam te splitsen, zodat u een weloverwogen aankoopbeslissing kunt nemen door de tijd Black Friday en Cyber Monday rollen rond.

Image
Image

TV-resolutie: wat is het en wat is de hoogste?

Als een pixel een van de miljoenen kleine vierkantjes is waaruit een afbeelding op je scherm bestaat, is een tv-resolutie het aantal verticaal gerangschikte pixels vermenigvuldigd met de pixels die horizontaal worden weergegeven. Net als de afmetingen van elke tweedimensionale vorm, wordt de resolutie geschreven als het aantal pixels breed bij het aantal pixels hoog.

Hoe meer pixels een tv heeft, hoe scherper en realistischer het beeld. Hoewel enthousiaste sportfans en gamers in de verleiding zullen komen om voor de hoogst mogelijke resolutie te kiezen, moet u er rekening mee houden dat de inhoud op het scherm eerst moet worden ontwikkeld om die resolutie te ondersteunen. Op dit moment draaien de meeste consolegames op 1080p als standaardresolutie. Tv-programma's worden daarentegen meestal uitgezonden in 1080i, het geïnterlinieerde equivalent van 1080p.

Online streamingdiensten, waaronder Netflix, Hulu en Amazon Prime Video, bieden echter allemaal 4K UHD-programmering, soms tegen een meerprijs. Met de juiste apparatuur kun je je favoriete pc-games ook in 4K spelen wanneer je deze op een ondersteunde tv hebt aangesloten. Ter vergelijking: de standaardresolutie voor een 1080p-scherm is 1920x1080 pixels. Ter vergelijking: een 4K tv heeft een resolutie van 3840x2160 pixels. Het is duidelijk dat 4K het potentieel heeft voor een veel duidelijker beeld. Aangezien de prijs van 4K gestaag da alt, kan de extra investering een verstandige keuze zijn voor de toekomst.

Daar houdt het niet op. 8K-tv's zijn het volgende dat over de horizon rolt. Net als de overgang van 1080p naar 4K, is er een grote sprong in resolutie met 8K, naar 7680x4320. Dat klinkt misschien alsof je op 8K wilt springen voor een toekomstbestendige tv, toch? Het is niet zo simpel. 8K-tv's worden geleverd met een flinke premie en vanaf nu is er geen 8K-inhoud beschikbaar. Dus de komende jaren zit je waarschijnlijk vast aan het kijken naar 4K-content op je 8K-tv. Dat is nog geen geweldige investering.

Image
Image

Beste tv-formaat: welke moet je kopen voor je kamer?

Vroeger bepaalde hoe ver je van de tv zat de maat die je voor een bepaalde kamer moest kopen. In uw woonkamer kunt u bijvoorbeeld 10 tot 20 voet van uw tv zitten, ver genoeg om het verschil tussen 720p en 1080p niet te merken.

Tegenwoordig, naarmate de pixeldichtheid toeneemt, hoeven we minder afstand te nemen van de tv om het duidelijkste beeld te zien. Als gevolg hiervan is het wereldwijde gemiddelde tv-formaat volgens Statista tussen 2015 en 2018 met bijna vijf centimeter toegenomen. We zijn niet langer beperkt tot onze verre banken, loensen naar ondertitels en doen alsof we een dialoog horen uit de ingebouwde luidsprekers.

Vanaf de afgelopen jaren zijn meer huiseigenaren en huurders begonnen hun woonkamerstoelen dichter bij hun tv te plaatsen, waardoor het gemakkelijker wordt om achterover te leunen en te genieten van de spanning op een normaal volume zonder dat ze een verrekijker nodig hebben. En naarmate hun randen kleiner worden, kunt u een 65- of zelfs 75-inch tv in uw huis plaatsen, of u nu in een studio-appartement woont of in een huis met vier verdiepingen.

Image
Image

Smart TV's: wat voor soort moet je hebben?

Zodra je een bepaalde grootte en prijs hebt bereikt, hebben de meeste tv's geen externe apparaten voor online streaming nodig. Door een smart-tv te kopen, kunt u het geld besparen dat u anders zou uitgeven aan een Roku of een Chromecast of een Fire TV, omdat smart-tv's een ingebouwde settopbox-functionaliteit hebben. Je kunt films, muziek, games en meer rechtstreeks vanaf de tv zelf streamen.

Afhankelijk van het merk van je smart-tv, verschillen de apps en het ontwerp van de interface van model tot model. Dat komt door de grote verscheidenheid aan besturingssystemen (OS'en) of platforms die vooraf op een bepaalde smart-tv kunnen worden geïnstalleerd. Verschillende fabrikanten van smart-tv's installeren out-of-the-box verschillende besturingssystemen, zoals computers (Windows vs. Mac) en telefoons (iOS vs. Android).

Je kunt verwachten dat elke smart-tv van TCL, HiSense, RCA of Element het Roku-besturingssysteem bevat, hetzelfde als op de populaire externe streaming-apparaten van het bedrijf, zoals de Roku Streaming Stick en Roku Premiere. Ter vergelijking: Insignia- en Toshiba-tv's hebben Amazon's Fire TV-besturingssysteem ingebouwd, terwijl Samsung en LG hun besturingssystemen maken, respectievelijk webOS en Tizen genoemd. Ten slotte biedt Google een op maat gemaakte versie van zijn mobiele besturingssysteem voor Sony Bravia-tv's, genaamd Android TV.

Omdat hun platforms sterk op smartphones lijken, zou het geen verrassing moeten zijn dat veel smart-tv's zelfs werken met spraakassistenten zoals Alexa en Google Assistant. Met de afstandsbediening van je smart-tv kun je je spraakassistent naar keuze vragen de tv aan te zetten, het volume te wijzigen, van zender te wisselen en meer. Je kunt het zelfs vragen om specifieke shows af te spelen of ondersteunde apps te starten, volledig handsfree.

Omdat het verbonden moet zijn met internet om je favoriete programma's en films te streamen, vereist elke smart-tv natuurlijk dat je internetprovider (ISP) downloadsnelheden van ten minste 5 Mbps biedt voor het streamen van HD en Full HD inhoud of 25 Mbps voor 4K UHD-inhoud.

Image
Image

TV-weergavetechnologie: LED versus OLED

Een LCD-scherm (liquid crystal display), volgens onze eigen definitie, gebruikt "vloeibare kristallen om pixels aan en uit te zetten om een specifieke kleur te onthullen". Oudere voorbeelden van deze technologie waren van achteren verlicht met koude kathode fluorescentielampen (CCFL's). Op dezelfde manier is een LED-paneel (light-emitting diode) een LCD, zij het met LED-achtergrondverlichting in plaats van CCFL's. Omdat LED's kleiner en compacter zijn dan CCFL's, zijn LED-tv's dunner dan hun voorgangers. Ze zijn ook helderder.

Doe een uitgebreide spec-duik en je zult led-tv's vinden in twee verschillende configuraties: full-array achtergrondverlichting en randverlichting. Full-array achtergrondverlichting, zoals de naam al doet vermoeden, ruilt de CCFL's uit het verleden in voor een "volledige reeks" LED-verlichting, verspreid over het gebied achter het scherm. Randverlichting daarentegen plaatst LED-strips aan de buitenranden achter het scherm, waarbij de ruimte in het midden wordt verwaarloosd om de productiekosten te verlagen. Ondanks deze concessie zijn edge-lit led-tv's nog steeds helderder dan traditionele lcd's.

In de afgelopen jaren zijn Samsung en LG begonnen sommige van hun toonaangevende tv's te brandmerken als "QLED", een afkorting van Quantum Dot LED. Deze technologie is vergelijkbaar met LCD, maar met een kleine twist: het maakt gebruik van kleine moleculen die op een film zijn aangebracht (quantumdots genoemd) die hun eigen onafhankelijk gekleurd licht uitstralen. Net als bij lcd- en led-tv's vertrouwen deze panelen echter nog steeds op led-achtergrondverlichting. Kortom, QLED is een marketingterm die vaak misleidend kan zijn, omdat het er vergelijkbaar uitziet en klinkt als OLED, de beste premiumoptie die momenteel op de markt is.

Aan de bovenkant van de keten kunnen OLED-tv's individueel kiezen welke pixels ze willen verlichten. Dit resulteert in feite in diepere zwarttinten, hoger contrast en ongekende kleurnauwkeurigheid naast bredere kijkhoeken. In tegenstelling tot led-tv's wordt de achtergrondverlichting van OLED-tv's bereikt met behulp van een lichtgevende filmlaag die het hele scherm in beslag neemt. Hoewel ze donkerder zijn dan hun LED-tegenhangers, pieken OLED-tv's in combinatie met HDR bij 800 nits, terwijl sommige LED's 1500-1200 nits kunnen halen.

Image
Image

TV-verversingssnelheid: 60Hz vs 120Hz vs 240Hz

Op een tv is de verversingssnelheid "het maximum aantal keren dat de afbeelding op het scherm per seconde kan worden getekend of vernieuwd." Gemeten in hertz (Hz). De verversingssnelheid van een tv helpt om te bepalen hoe helder het beeld is tijdens beweging. Je hebt misschien gemerkt dat een verder kristalhelder beeld een beetje wazig wordt naarmate er meer beweging op het scherm is. Met een hogere verversingssnelheid kunnen meer videoframes worden weergegeven, waardoor het beeld vloeiender wordt.

De meeste tv's hebben een verversingssnelheid van 60 Hz; dat is de standaard, en dat is al heel lang zo. In de loop van de tijd zijn 120Hz-tv's in populariteit gestegen. Ervan uitgaande dat je een 60Hz-model hebt, kan je tv maximaal 60 frames per seconde (fps) weergeven, terwijl een 120Hz-scherm 120fps kan weergeven.

In het begin was het meer een marketinggimmick. Fabrikanten gebruikten beeldverwerkingstechnologie om het effect van een verversingssnelheid van 120 Hz te creëren zonder dat de tv daartoe in staat is. Dat is wat er aan de hand is met termen als 'bewegingssnelheid' of 'effectieve verversingssnelheid'. Verschillende fabrikanten hebben ook hun eigen namen voor de technologie.

Als je op zoek bent naar een tv met een hogere verversingssnelheid, zoek dan naar een 120Hz-snelheid. De kans is groot dat de doos geen fancy marketingjargon heeft met betrekking tot het tarief. Het is tegenwoordig gebruikelijker om echte 120Hz-tv's te vinden, dus vermijd gewoon de marketing en het komt goed.

Ten slotte zie je misschien tv's met een vernieuwingsfrequentie van 240 Hz. Weet je nog hoe 120Hz in het begin vooral marketing was, met mooie beeldverwerking die het effect creëerde? Dat is precies wat er nu aan de hand is met 240 Hz-tv's. Er is niets mis met het kopen van een 240 Hz-tv, maar het is meestal niet nodig, en elke verbetering die u ziet boven 120 Hz is waarschijnlijk slechts een oogwenk.

Aanbevolen: