Waar u op moet letten bij een gaming-laptop

Inhoudsopgave:

Waar u op moet letten bij een gaming-laptop
Waar u op moet letten bij een gaming-laptop
Anonim

Een gaming-laptop is een perfecte manier om te genieten van het spelen van de nieuwste games terwijl je onderweg bent of in een huis waar ruimte schaars is. Het kan intimiderend zijn om te weten waar u als eerste moet kijken met tal van merken en verschillende configuraties om te overwegen.

Onze koopgids helpt je erachter te komen welke gaming-laptop je moet kopen, rekening houdend met je specifieke behoeften, je budget en andere functies waar je mogelijk rekening mee moet houden.

Wat is een gaming-laptop?

Net zoals bij het onderzoeken van gaming-pc's, lijken gaming-laptops in eerste instantie op gewone laptops. Laptops die zijn ontworpen zonder gaming in gedachten, bieden gebruikers echter geen speciale grafische kaart. Ze hebben vaak vrij beperkte koelsystemen, dus ze kunnen de warmte die wordt gegenereerd tijdens het spelen van games niet aan.

In plaats daarvan heb je een gaming-laptop nodig als je onderweg de nieuwste games wilt spelen. Door hardware zoals een speciale grafische kaart, effectieve koeling en verbeterde specificaties elders toe te voegen, kan een gaminglaptop dezelfde ervaring bieden als een gaming-pc, maar dan onderweg.

6 Gaming-laptopspecificaties waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een gaming-laptop

Het is essentieel om een uitgebalanceerde gaming-laptop te kopen die alle specificaties biedt die je nodig hebt voor een goede game-ervaring, vooral omdat het vaak onmogelijk is om de hardware te upgraden nadat je deze hebt gekocht.

Dit zijn de belangrijkste punten waarmee u rekening moet houden voordat u een nieuwe gaming-laptop koopt:

  • Kosten
  • Grafische kaart
  • Processor/RAM
  • Display en zijn functies
  • Maat
  • Toetsenbord
Image
Image

Hoeveel moet een gaming-laptop kosten?

Gaming-laptops kosten doorgaans meer dan een gaming-desktop, maar het is nog steeds mogelijk om een relatief laag bedrag of veel meer uit te geven, afhankelijk van uw budget. Over het algemeen is het mogelijk om $ 700-800 uit te geven aan een budget gaming-laptop, maar het is ook mogelijk om $ 3.000 aan een laptop te besteden.

Hoe meer u uitgeeft, hoe beter de componenten en andere functies zijn. Meer uitgeven zorgt er ook voor dat uw systeem de opkomende technologie en de komende jaren van game-releases aankan, dus het is vaak een goed idee om zoveel te budgetteren als u zich kunt veroorloven.

Prijsbereik Wat u kunt verwachten
$500-$1000 Kan games aan die geen high-end graphics en oudere games vereisen, het beste voor gebruikers die geen games met hoge resoluties of kwaliteitsniveaus hoeven te spelen. Opmerking: Niet geschikt voor grafisch intensieve games zoals Cyberpunk 2077 of Forza Horizon 5.
$1000-$1500 Het kan modernere games aan en heeft de neiging om meer opslagruimte, een betere grafische kaart en andere kleine verbeteringen te bieden.
$1500-$2000 Weer een verbetering en veel beter in staat om de nieuwste games op een redelijk grafisch niveau te spelen.
$2000-$3500 Een toekomstbestendige gaming-laptop die de nieuwste games kan spelen en tegelijkertijd klaar is voor toekomstige games. Het bevat meestal veel opslagruimte en een high-end grafische kaart.

Voor de meeste spelers is de ideale prijsklasse $1500 tot $2000. De meeste gaming-laptops in deze reeks kunnen de nieuwste games spelen en zijn geavanceerd genoeg om toekomstbestendig te zijn.

Wat voor soort grafische kaart moet een gaming-laptop hebben?

Net als bij een gaming-pc, is het meest kritieke onderdeel van een gaming-laptop de grafische kaart. Hoewel je daarnaast goed uitgebalanceerde hardware nodig hebt (zoals we later zullen zien), vormt een grafische kaart het hart van een gaming-setup en is deze van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je games kunt spelen met hoge resoluties en het hoogst mogelijke detailniveau. Het is meestal een van de duurste componenten in een gaming-laptop, dus het is de moeite waard om te betalen voor de beste die je je kunt veroorloven.

Zoek naar een kaart die kan spelen met een resolutie van minimaal 1080p met een aanbevolen 4K-resolutie als je het kunt betalen. Kies ook de krachtigste GPU-processor die u zich kunt veroorloven en de meeste GPU RAM die u zich kunt veroorloven.

Grafische kaartmerken

Twee bedrijven leveren grafische kaarten voor laptops: AMD en Nvidia. Momenteel biedt Nvidia de beste grafische kaarten, met de RTX 30-serie voorop. De beste grafische kaart die je voor laptops kunt vinden, is de Nvidia GeForce RTX 3080 Ti.

Gaming-laptops bevatten in plaats daarvan meestal de Nvidia GeForce RTX 3070 of 3060 grafische kaart. Als je games wilt spelen met 4K-resoluties of ultrahoge detailniveaus, heb je een grafische kaart uit de RTX 30-serie nodig.

AMD biedt ook een reeks grafische kaarten die vaak het meest geschikt zijn als je een krapper budget hebt. Het assortiment van de RX 6000-serie is het bekijken waard en kan high-end zijn als u meer wilt uitgeven. De RX 6000-serie wordt echter over het algemeen het best beschouwd voor het spelen van games met 1080p-resoluties met iets lagere detailniveaus.

Als je games zoals Fortnite, de nieuwste Call of Duty-games of Final Fantasy XIV wilt spelen, is elk van deze kaarten voldoende, aangezien deze games goed worden geschaald naar 1080p. Je hebt echter een duurdere GPU nodig als je geavanceerdere games zoals Cyberpunk 2077 wilt spelen.

Een grafische kaart kiezen

Over het algemeen geldt: hoe hoger het nummer van de kaart, hoe beter de prestaties. Oudere laptops bieden mogelijk een grafische kaart uit de GeForce RTX 20-serie, die krachtig maar ouder is dan de GeForce RTX 30-serie. Idealiter wil je investeren in de nieuwste technologie, aangezien het niet mogelijk is om later een grafische kaart in een laptop te upgraden.

De meest geavanceerde RTX 3080 Ti grafische kaart kan ongeveer $ 1.000- $ 1.500 toevoegen aan de prijs van een laptop, wat betekent dat het voor gamers vaak voordeliger is om te kiezen voor een RTX 3070 grafische kaart die de kosten aanzienlijk verlaagt.

Welke grafische kaart je ook kiest, controleer hoeveel geheugen er op de kaart zit. Een grafische kaart met 12 GB RAM zal waarschijnlijk beter presteren dan een met 4 of 8 GB RAM. GPU RAM, ook bekend als VRAM (Video Random Access Memory), is een specifiek type RAM dat de grafische kaart van uw systeem ondersteunt.

Het is niet mogelijk om VRAM later te upgraden, en hoe meer je hebt, hoe sneller je grafische kaart kan presteren.

Welke processor en RAM moet een gaminglaptop hebben?

Intel en AMD zijn de twee opties voor een gaming-laptop bij het kiezen van een processor. Beide bieden krachtige processors voor gaming, en uw budget is meestal de beslissende factor tussen de twee.

Hoe hoger het getal, hoe beter de processor is, zoals bij grafische kaarten.

Een processor wordt ook wel een CPU genoemd en is het brein van je computer. Het behandelt het interpreteren en uitvoeren van gegevens voordat de resultaten op het scherm worden weergegeven. Moderne processors bieden meerdere kernen die werken als processors binnen processors. Deze cores kunnen effectiever multitasken, waarbij elke core een bepaalde snelheid biedt. De meeste CPU's hebben tussen de vier en acht cores.

AMD heeft zijn Ryzen 5-serie, die gebruikelijk is in gaming, maar er is ook de Ryzen 9-serie voor meer high-end gaming. Intel heeft de i9-reeks voor high-end gaming, terwijl er ook de i5 en i7 zijn voor meer betaalbare gaming. Streef qua core en verwerkingssnelheid zo hoog mogelijk.

Computer-RAM werkt als VRAM, maar het helpt de CPU van de computer in plaats van je GPU te helpen. Hoe meer RAM u heeft, hoe effectiever uw computer tijdelijke informatie kan ophalen, wat uw snelheid en prestaties ten goede komt. Tijdens het gamen kan dit betekenen dat levels sneller worden geladen en dat details snel in de game worden geladen.

Voor een gaming-laptop heb je 16 GB RAM nodig. Terwijl degenen die een goedkope gaming-laptop kopen genoegen kunnen nemen met 8 GB RAM, is 16 GB vereist voor goede prestaties en om ervoor te zorgen dat er geen knelpunten zijn bij het laden van nieuwe gegevens.

Net als bij normaal RAM-geheugen, zijn de RAM-prestaties van een gaming-laptop niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid. Snelheid is ook een factor met verschillende soorten RAM die beschikbaar zijn. DDR5 is het nieuwste en snelste RAM-geheugen, maar veel systemen gebruiken nog steeds DDR4. Alles lager dan DDR4 is te oud om te gamen.

Welk beeldscherm moet een gaming-laptop hebben?

Een gaming-laptop heeft zijn beeldscherm ingebouwd in het systeem, dus zoals bij veel andere componenten is het niet mogelijk om op een later tijdstip te upgraden. Hoewel je een externe monitor of scherm op een gaming-laptop kunt aansluiten, is het goed om een high-end scherm te hebben dat past bij de componenten die je hebt gekozen.

Voor een gaming-laptop zijn reactietijden en verversingsfrequenties essentieel. Een basisscherm biedt een verversingssnelheid van 60 Hz, maar een goed gaming-laptopscherm biedt 120 Hz of hoger. Gecombineerd met een lage responstijd, zoals 1-3 ms, verlopen de games die je speelt soepeler.

Een lage verversingssnelheid kan problemen veroorzaken met bewegingsonscherpte bij het spelen van snelle games, en een hoge responstijd kan problemen veroorzaken bij het snel reageren op de acties van een game.

Er is ook de kwestie van panelen. Sommige high-end gaming-laptops bieden een 4K-scherm met een veel hogere resolutie dan een standaard HD-scherm. Deze resolutie kan de prijs met een paar honderd dollar verhogen, maar het betekent wel een scherper beeld. Als je gaming-laptop een high-end grafische kaart heeft, mis je een geweldig beeld als het scherm niet in overeenstemming is met de kwaliteit ervan.

Image
Image

Hoe draagbaar moet mijn gaming-laptop zijn?

Gaming-laptops zijn vaak wat omvangrijker dan de gemiddelde laptop omdat ze de geavanceerde hardware nodig hebben, en het koelsysteem is uitgebreider dan wat je in een typische laptop zou vinden.

Zoek naar een systeem dat zo slank en licht is als u zich kunt veroorloven. Houd ook de batterijduur van een laptop in de gaten. Vaak hebben gaming-laptops last van een relatief lage batterijduur.

Als draagbaarheid alles is, moet je misschien streven naar een lagere set specificaties om ervoor te zorgen dat de batterij langer dan een paar uur zonder stroombron meegaat.

Hoe zit het met het toetsenbord?

Sommige gaming-laptops, zoals die van Razer of Alienware, bieden mechanische toetsenborden.

Een mechanisch toetsenbord heeft fysieke schakelaars onder de toetsen, dus ze zijn luidruchtiger, maar veel bevredigender (en nauwkeuriger) om te gebruiken. Ze zijn zeer duurzaam en werken bijzonder goed tijdens het gamen en dergelijke extra's kunnen een handige manier zijn om een voorsprong te krijgen bij het spelen van games op je gaming-laptop.

Wie moet een gaming-laptop kopen?

Niet iedereen heeft een gaming-laptop nodig, maar er zijn een paar belangrijke typen gamers die hier het meeste baat bij hebben.

  • Studenten en reizigers. Als je regelmatig tussen twee locaties reist, zoals school en thuis, of voor je werk, betekent een gaming-laptop dat je onderweg nog steeds pc-games kunt spelen. Het is een geweldige manier om uw reistijd productiever te gebruiken of om uw gaming-setup overal mee naartoe te nemen.
  • Mensen met beperkte ruimte. Als je een appartement deelt met anderen, in een studentenhuis woont of thuis weinig ruimte hebt, kan een gaminglaptop hier uitkomst bieden. In plaats van dat je permanente ruimte moet vinden voor een monitor, toren en accessoires, kun je de laptop tussen kamers verplaatsen en een eenvoudige plek vinden om hem op te bergen.
  • Gamers met mobiliteitsproblemen. Aan een bureau zitten tijdens het gamen is niet altijd handig en kan een probleem zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen. Op een bank zitten met een gaming-laptop kan comfortabeler zijn.

Wat moet ik doen nadat ik een gaming-laptop heb gekocht?

Nadat je een nieuwe gaming-laptop hebt gekocht, zijn er nog een paar andere dingen die je misschien wilt doen. Hier is een kort overzicht.

  • Koop nieuwe randapparatuur. Hoewel je gaming-laptop een ingebouwd toetsenbord en ingebouwde muis heeft, is het nog steeds een goed idee om wat extra's te kopen. De aanschaf van een gamecontroller en headset is tegenwoordig bijna essentieel. Het is mogelijk om gameconsole-controllers te gebruiken met je gaming-laptop en draadloze of bedrade headsets aan te schaffen, zodat je kunt genieten van meeslepend geluid.
  • Koop wat games. Je hebt games nodig. Als er games zijn die u voorheen niet kon spelen, kunt u dat nu wel doen.
  • Koop een hoesje. Een gaming-laptop is duur en toch wat kwetsbaar. Als je van plan bent om ermee te reizen, koop dan een koffer om hem veilig te bewaren. Zoek er een met betrouwbare vulling, bescherming van militaire kwaliteit en riemen om het gemakkelijk mee te nemen. Extra's zoals extra vakken of andere manieren om accessoires en kabels op te bergen zijn ook handig.

Meer tips voor het kopen van een gaming-laptop

Alvorens een gaming-laptop te kopen, zijn er enkele laatste dingen die u moet overwegen.

  • Heb je een gaming-laptop nodig? Gaming-laptops zien er cool en aantrekkelijk uit, maar niet iedereen heeft er een nodig. Heb je al een gaming-pc in huis? In dat geval heb je misschien geen gaming-laptop nodig. Koop er alleen een als je vaak reist of als je nog geen desktop-setup hebt.
  • Plan uw budget. Zoals bij elke belangrijke technologische aankoop, kunt u honderden of duizenden uitgeven aan een gaming-laptop. Als je zelden pc-games speelt, heb je geen laptop van $ 4.000 nodig, maar als het je primaire bron van entertainment is en je het je kunt veroorloven, kan het de moeite waard zijn om toekomstbestendig te zijn.
  • Zoek naar extra functies. Sommige gaming-laptops zijn gericht op het bieden van verbeterde koeling of een ergonomisch ontwerp dat het gemakkelijker maakt voor langere gamesessies. Als je het soort gamer bent dat een dag verliest met de nieuwste release, kunnen beide de moeite waard zijn om extra aan deze functies te besteden.

FAQ

    Hoe maak ik mijn laptop sneller om te gamen?

    Het is mogelijk om een laptop die je al hebt te optimaliseren om hem beter te laten werken met games. Sommige opties omvatten het upgraden van het geheugen en het vervangen van de videokaart. U kunt ook een toepassing zoals CCleaner of MSI Afterburner gebruiken om uw register op te ruimen en de componenten van uw computer sneller te laten werken.

    Hoe lang gaat een gaming-laptop mee?

    Als je een gaming-laptop krijgt die je gemakkelijk kunt upgraden door meer geheugen toe te voegen of oude componenten te vervangen, gaat deze langer mee dan een laptop die niet kan worden geüpgraded, zelfs als de oorspronkelijke specificaties beter zijn. De belangrijkste factoren die de levensduur van een gaming-laptop beïnvloeden, zijn de kwaliteit van de hardware en de vereisten van (en compatibiliteit met) games die je wilt spelen.

Aanbevolen: