Wat u moet weten voordat u een iMac koopt

Inhoudsopgave:

Wat u moet weten voordat u een iMac koopt
Wat u moet weten voordat u een iMac koopt
Anonim

De Apple iMac is een fantastische desktopcomputer die de kracht van de zevende generatie Intel i5- of i7-coreprocessor combineert met een 21,5-inch of 27-inch beeldscherm naar keuze, plus een grote portie Apple's goed- verdiende reputatie voor stijl. Het resultaat is een prachtige, alles-in-één desktop-Mac die sinds zijn debuut in 1998 de trends in de branche bepa alt.

Elke alles-in-één computer vereist op zijn minst een paar afwegingen. Laten we, voordat u besluit dat een iMac er prachtig uitziet op uw bureau, eens kijken naar enkele van de compromissen en kijken of een iMac geschikt is voor uw behoeften.

Uitbreidbaarheid of het gebrek daaraan

Image
Image

Het ontwerp van de iMac beperkt de soorten uitbreidingen die eindgebruikers kunnen uitvoeren, maar dat hoeft niet per se slecht te zijn. Deze ontwerpbeslissing stelde Apple in staat een fantastisch ogende, compacte machine te ontwerpen die alle functies heeft die veel mensen ooit nodig zullen hebben.

De iMac is gemaakt voor mensen die het grootste deel van hun tijd met computersoftware werken en weinig of geen tijd besteden aan het aanpassen van hardware. Dit is een belangrijk onderscheid, vooral als je meer van hardware houdt dan je denkt. Maar als je gewoon het werk gedaan wilt krijgen (en een beetje plezier wilt hebben), kan de iMac uitkomst bieden.

Uitbreidbaar RAM

De iMac is misschien niet bijzonder flexibel als het gaat om door de gebruiker configureerbare hardware, maar afhankelijk van het model kan de iMac geen voor de gebruiker toegankelijke RAM-sleuven, twee voor de gebruiker toegankelijke RAM-sleuven of vier voor de gebruiker toegankelijke RAM-sleuven hebben. RAM-slots.

De recente versies van de 21.5-inch iMac liet voor de gebruiker toegankelijke RAM-slots vallen ten gunste van interne slots die volledige demontage van de iMac zouden vereisen om RAM te veranderen, een zeer moeilijke taak, of RAM dat rechtstreeks op het moederbord van de iMac is gesoldeerd. Als je de 21,5-inch iMac overweegt, wil je misschien de computer bestellen met meer RAM dan de standaardconfiguratie, omdat je het RAM-geheugen op een later tijdstip niet kunt upgraden, althans niet gemakkelijk in de meeste gevallen.

De 27-inch iMac heeft, ongeacht het model, nog steeds vier voor de gebruiker toegankelijke RAM-slots, zodat je het RAM-geheugen zelf kunt uitbreiden. Apple geeft zelfs gedetailleerde instructies om toegang te krijgen tot de RAM-slots en om nieuwe RAM-modules te installeren.

En nee, je zit niet vast aan het kopen van RAM van Apple; u kunt RAM kopen bij veel verschillende externe leveranciers. Zorg ervoor dat het RAM-geheugen dat u koopt voldoet aan de RAM-specificaties van de iMac.

Als je overweegt een nieuwe 27-inch iMac aan te schaffen, overweeg dan om de iMac te kopen die is geconfigureerd met slechts het minimale RAM-geheugen en het RAM-geheugen vervolgens zelf te upgraden. Je kunt op deze manier een aardig stuk kleingeld besparen, waardoor je wat geld overhoudt voor het kopen van apps of randapparatuur die je misschien nodig hebt.

De 27-inch iMac Pro is het nieuwste model van de iMac, uitgebracht in december 2017. De iMac Pro heeft indrukwekkende specificaties, waaronder maximaal 18 processorkernen, RAM dat kan worden opgewaardeerd tot een belachelijke 128 GB, een Radeon Pro Vega aangewezen (tot 16 GB) videokaart en een keuze uit een 1 TB, 2 TB of 4 TB solid-state schijf. De iMac Pro heeft geen RAM-toegangspanelen, maar het basismodel wordt geleverd met 32 GB; en de beoogde gebruikers van de iMac Pro weten meestal hun gebruik voordat ze een nieuwe computer kopen, er is niet veel nodig.

Apple kondigde in maart 2021 aan dat het de iMac Pro stopzet zodra de huidige voorraad opraakt.

Weergave: Grootte en Type

De iMac is verkrijgbaar in twee schermformaten en schermen in twee verschillende resoluties. Voordat we kijken naar Retina of standaardschermen, laten we beginnen met de kwestie van de grootte.

Er wordt vaak gezegd dat groter beter is. Als het gaat om iMac-schermen, is dit in ieder geval zeker waar. Verkrijgbaar in 21,5-inch en 27-inch versies, beide iMac-schermen presteren goed, met behulp van IPS LCD-panelen met LED-achtergrondverlichting. Deze combinatie zorgt voor een brede kijkhoek, een groot contrastbereik en een zeer goede kleurgetrouwheid.

Het enige mogelijke nadeel van het scherm van de iMac is dat het alleen wordt aangeboden in een glanzende configuratie; er is geen matte weergaveoptie beschikbaar. Het glanzende scherm produceert diepere zwarttinten en levendigere kleuren, maar dat gaat mogelijk ten koste van schittering.

Gelukkig zijn nieuwe iMacs, vooral die met het Retina-display, uitgerust met een antireflectiecoating die echt helpt om schittering op afstand te houden.

Beeldscherm: Retina of Standaard?

Apple biedt de iMac momenteel aan met twee weergavetypes voor elk formaat. De 21,5-inch iMac wordt geleverd met een standaard 21,5-inch scherm met een resolutie van 1920 x 1080 of een 21,5-inch Retina 4K-scherm met een resolutie van 4096 x 2304.

De 27-inch iMac is alleen verkrijgbaar met een 27-inch Retina 5K-scherm met een resolutie van 5120x2880. Vroege versies van de 27-inch iMac hadden ook een standaardscherm met een resolutie van 2560x1440, maar alle recente modellen maken gebruik van het Retina 5K-scherm met een hogere resolutie.

Apple definieert Retina-schermen als een pixeldichtheid die zo hoog is dat een persoon de afzonderlijke pixels op een normale kijkafstand niet kan zien. Dus, wat is een normale kijkafstand? Toen Apple het eerste Retina-display onthulde, zei Steve Jobs dat een normale kijkafstand ongeveer 12 inch was. Hij doelde natuurlijk op de iPhone 4. Het is moeilijk voor te stellen dat je probeert te werken op een afstand van 12 inch van een 27 inch iMac. De gemiddelde werkafstand van een 27-inch iMac is meer in de trant van 22 inch of meer. Op die afstand kun je geen afzonderlijke pixels zien, wat resulteert in een van de best uitziende schermen die je ooit hebt gezien.

Behalve de pixeldichtheid heeft Apple veel moeite gedaan om ervoor te zorgen dat de Retina-displays een breed kleurengamma hebben, dat voldoet aan of groter is dan het DCI-P3-gammabereik. Als je je zorgen maakt over de kleurruimte, dan is het Retina-display van de iMac een uitstekende keuze. Het komt misschien niet overeen met high-end kleurenmonitoren, maar onthoud dat wanneer u een iMac koopt, u een Mac-computer en een beeldscherm krijgt voor minder dan de kosten van sommige 5K-monitoren op zich.

Opslag: groter, sneller of beide?

Voor de iMac is het antwoord dat het afhangt van het type opslag. Baseline-versies van de 21,5-inch iMacs zijn uitgerust met een 5400 RPM 1TB harde schijf, terwijl de 27-inch iMac gebruikmaakt van een 1TB Fusion-schijf als baseline. De iMac Pro begint met een SSD van 1 TB.

Vanaf daar kun je overstappen op een Fusion-schijf, die een kleine PCIe-flashopslagschijf combineert met een 1, 2 of 3 TB 7200 RPM harde schijf. De Fusion-schijf biedt u het beste van twee werelden, omdat hij een hogere snelheid biedt dan alleen een harde schijf, en veel grotere opslagruimte dan de meeste SSD's.

Als de Fusion-schijven niet aan uw behoeften voldoen en snelheid is wat u nodig hebt, dan kunnen alle iMac-modellen worden geconfigureerd met op PCIe gebaseerde flash-opslagsystemen, van 256 GB tot 2 TB.

Vergeet niet dat u de interne harde schijf later niet gemakkelijk kunt wijzigen, dus kies de configuratie die u zich gemakkelijk kunt veroorloven. Als de kosten echt een probleem zijn, denk dan niet dat je het budget vooraf moet opblazen. Je kunt later altijd een externe harde schijf toevoegen, hoewel dat het doel van een alles-in-één computer enigszins tenietdoet.

De iMac-modellen bieden externe uitbreiding met Thunderbolt 2- en USB 3-poorten.

Grafische processor opties

De graphics van de iMac hebben een lange weg afgelegd sinds de eerdere modellen. Apple heeft de neiging te twijfelen tussen AMD Radeon graphics, NVIDIA-gebaseerde graphics en Intel geïntegreerde GPU's.

De huidige modellen van de 27-inch Retina iMacs maken gebruik van AMD Radeon Pro 570, 575 en 580. De 21,5-inch iMac gebruikt Intel Iris Graphics 640 of Radeon Pro 555, 560. En de iMac Pro biedt gebruikers de optie van de Radeon Pro Vega 56 met 8GB HBM2-geheugen of de Radeon Pro Vega 64 met 16GB HBM2-geheugen.

Hoewel de grafische opties van Intel goed genoeg presteren, zijn de AMD Radeon discrete graphics een veel betere keuze voor diegenen die professioneel met video en foto's werken. Ze bieden ook veel meer prestaties als je een pauze moet nemen en een paar games moet spelen.

Een woord van waarschuwing: hoewel we vermeldden dat sommige iMac-modellen gebruik maken van afzonderlijke grafische afbeeldingen, betekent dit niet dat u de grafische afbeeldingen kunt bijwerken of vervangen. De graphics maken, hoewel ze discrete componenten gebruiken die speciaal zijn bedoeld voor grafische afbeeldingen, nog steeds deel uit van het moederbordontwerp van de iMac en zijn geen kant-en-klare grafische kaarten die van derden kunnen worden gekocht. U kunt de graphics niet op een later tijdstip upgraden.

Dus, wat zijn de voordelen van een iMac?

De iMac biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele desktops. Afgezien van een duidelijk kleinere voetafdruk, heeft de iMac ook een groot breedbeeldscherm van zeer goede kwaliteit dat gemakkelijk ergens tussen $ 300 en $ 2.500 kan kosten als het wordt gekocht als een gelijkwaardig stand-alone LCD-scherm.

De iMac wordt geleverd met dezelfde aantrekkelijke en handige hardware en software als bij een Mac Pro. De iMac wordt geleverd met een ingebouwde iSight-camera en microfoon, ingebouwde stereoluidsprekers, een Bluetooth-toetsenbord en een Magic Mouse 2.

Is een iMac geschikt voor u?

De iMac is een geweldige computer, een die voor de meeste mensen een solide keuze is. Het ingebouwde display is prachtig. En laten we eerlijk zijn: de vormfactor van de iMac is zonder twijfel een van de meest gestroomlijnde en best beschikbare voor een desktopcomputer.

Ondanks zijn duidelijke aantrekkingskracht, is de iMac, althans in zijn basisconfiguraties, waarschijnlijk een slechte keuze voor geavanceerde grafische en videoprofessionals, die robuustere grafische afbeeldingen nodig hebben dan beschikbaar is in de iMac op instapniveau. Grafische en videoprofessionals zijn ook beter gediend door meer RAM-uitbreidbaarheid en meer schijfopslagopties, functies die de 27-inch iMac en de Mac Pro een betere keuze voor hun behoeften maken.

Aan de andere kant is de iMac, vooral die met een Retina-display, misschien wel de juiste keuze voor elke professionele of amateurfotograaf, video-editor, audio-editor of gewoon multimedia-junkie die op zoek is naar uitstekende prestaties zonder de bank te breken.

Aanbevolen: