Waar u op moet letten bij een gaming-pc

Inhoudsopgave:

Waar u op moet letten bij een gaming-pc
Waar u op moet letten bij een gaming-pc
Anonim

Een gaming-pc is een van de beste manieren om van de nieuwste games te genieten met hoge resoluties en een fantastische visuele kwaliteit. Met zoveel merken en specificaties om te overwegen, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen bij het kopen van een.

Deze koopgids helpt je te bepalen welke gaming-pc je moet kopen op basis van je specifieke behoeften, budget en smaak.

Wat is een gaming-pc?

Hoewel een gaming-pc in wezen gewoon een pc is, is hij niet zoals de meeste andere computers. Hoewel de gemiddelde pc op kantoorsoftware kan draaien, op internet kan surfen en eenvoudige foto- of videobewerkingen mogelijk maakt, kan een doorsnee pc niet meer dan eenvoudige games met lage resoluties uitvoeren.

Als je games van het huidige niveau op je pc wilt spelen, is het belangrijk om een gamesysteem te kiezen met speciale hardware voor gamedoeleinden. Hoewel op een gewone pc enkele basis- of oudere games kunnen worden uitgevoerd, hebt u een speciale grafische kaart en krachtigere hardware nodig om de nieuwste titels te kunnen spelen. De topgames van tegenwoordig behoren tot de meest rekenkundige complexe taken die een computer kan doen.

Image
Image

5 Gaming-pc-specificaties om te overwegen bij het kopen van een gaming-pc

Er zijn enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden die verschillen van het kopen van een gewone pc. Als je naar gaming-pc's kijkt, zie je dat ze allemaal verschillende specificaties en functies bieden.

Het is essentieel om een uitgebalanceerde gaming-pc te krijgen, van ervoor zorgen dat je de beste opslag voor je gaming-pc hebt tot de juiste specificaties voor je behoeften. Dit zijn de vijf belangrijkste punten waar u aan moet denken voordat u in een nieuwe gaming-pc investeert:

  • Kosten
  • Grafische kaart
  • Processor/RAM
  • Harde schijf
  • Uit de doos of op maat?

Hoeveel moet een gaming-pc kosten?

Het is mogelijk om $500 uit te geven aan een budget gaming-pc, en het is ook mogelijk om $5.000 uit te geven aan een high-end gaming-pc. Uiteindelijk is het aan jou en wat je je kunt veroorloven om te bepalen hoeveel je wilt betalen.

Hoe meer u uitgeeft, hoe groter de kans dat u investeert in componenten van topkwaliteit. Dat betekent dat een gaming-pc naar verwachting langer meegaat, dus voor toekomstbestendige doeleinden is het slim om vooraf wat meer uit te geven.

Dat is echter niet altijd praktisch. Als je een klein budget hebt, kun je nog steeds een goede investering doen en een geweldige pc hebben om te gamen.

Prijsbereik Wat u kunt verwachten
$500-$1000 Kan games aan die geen high-end graphics en oudere games bevatten. Het beste voor gebruikers die geen games met hoge resoluties of kwaliteitsniveaus hoeven te spelen. Opmerking: Niet geschikt voor games zoals Forza Horizon 5, Cyberpunk 2077 of Control.
$1000-$1500 In staat om de nieuwste games te spelen, maar het kan zijn dat je de resolutie moet verlagen naar 1080p en de detailniveaus moet verlagen zodat ze niet haperen. Deze reeks is het beste voor diegenen die compromissen willen sluiten of die graag oudere games met lagere eisen willen spelen.
$1500-$3000 In staat om de nieuwste games met een hoge resolutie te spelen, inclusief 4K-gaming. Het beste voor spelers die niet willen bezuinigen op de beeldkwaliteit door minder uit te geven.
$3000-$5000 In staat om de nieuwste games te spelen en klaar voor toekomstige games met hogere eisen. Het beste voor spelers met veel extra geld.

Als je een specifiek aantal wilt, zullen de meeste mensen tussen $1.500 en $2.000 (de middelste twee rijen in de grafiek) een echt goede gaming-pc krijgen, vooral met prijsdalingen tijdens verkoopseizoenen.

Bij elke aankoop is het van cruciaal belang om alleen uit te geven wat u zich kunt veroorloven, maar met zoiets duurs als een gaming-pc laat u zich gemakkelijk meeslepen.

Wat voor soort grafische kaart moet een gaming-pc hebben?

Het meest kritieke onderdeel van elke gaming-pc is de grafische (video)kaart. Grafische kaarten vormen het hart van wat u in staat stelt om games te spelen met hoge resoluties en met zoveel mogelijk grafische functies ingeschakeld. Ze zijn ook een van de duurste componenten die er zijn.

Zoek naar:

  • Een kaart die geschikt is om te spelen met een resolutie van minimaal 1080p met een resolutie van 4K, een optie afhankelijk van het budget.
  • De krachtigste GPU-processor die u zich kunt veroorloven.
  • De meeste GPU RAM die u zich kunt veroorloven.

Twee bedrijven bieden grafische kaarten: AMD en Nvidia. Momenteel levert Nvidia de beste grafische kaarten met de RTX 30-serie grafische kaarten. Als geld geen rol speelt, is de GeForce RTX 3090 Ti de beste grafische kaart, maar de kans is groter dat je de RTX 3060 of 3070 tegenkomt als je een gaming-pc koopt.

Als je games wilt spelen met een resolutie van 4K of met grafische instellingen op hoog of ultrahoog, is de RTX 30-serie doorgaans de beste keuze.

AMD is nog steeds de moeite waard om op te letten als je een krapper budget hebt met de RX 6000-serie die het overwegen waard is. Deze kaarten zijn geschikt voor het spelen van games met een resolutie van 1080p en iets lagere grafische detailniveaus. De meeste games kunnen draaien op 1080p of lagere grafische niveaus als je dat wilt.

De nieuwste Call of Duty-games en Final Fantasy XIV worden geschaald naar 1080p, terwijl games zoals Cyberpunk 2077 een beetje kunnen haperen met lagere grafische kaarten. Eeuwigdurende favorieten zoals Fortnite schalen goed, dus de meeste GPU's zullen het aankunnen.

In beide gevallen is het de moeite waard om op het modelnummer te letten.

Hoe hoger het getal, over het algemeen, hoe beter de kaart. Zo is de GeForce RTX 20-serie ouder dan de GeForce RTX 30-serie. De 20-serie speelt nog steeds de nieuwste games, maar je moet investeren in een RTX 30-serie kaart om de beste kwaliteit te krijgen.

Een GPU-kaart uit de 20-serie kost doorgaans ongeveer $ 300 minder dan een GeForce RTX 30-serie op zichzelf, maar als je het als desktopsysteem koopt, verwacht je dat het ongeveer $ 200 meer zal zijn om de nieuwste RTX 30-serie te kopen kaart. Prijzen fluctueren vaak als gevolg van aanhoudende wereldwijde tekorten aan microchips.

Kijk ten slotte om te zien hoeveel geheugen er op de kaart zit. Een grafische kaart met 12 GB RAM zal waarschijnlijk beter presteren dan een kaart met 8 GB RAM. GPU RAM, ook bekend als VRAM (Video Random Access Memory), is een bepaald type RAM dat alleen werkt om de grafische kaart van uw computer te ondersteunen in plaats van voor enig ander onderdeel van uw systeem.

In tegenstelling tot normaal RAM-geheugen, kunt u het op een later tijdstip niet upgraden. Meer VRAM betekent dat uw grafische kaart sneller toegang heeft tot details zoals gametexturen of andere effecten dan met een lager bedrag.

Welke processor en RAM moet een gaming-pc hebben?

Intel en AMD zijn de twee opties bij het uitkiezen van een gaming-pc. Op dit moment variëren de krachtigste processors voor gaming, afhankelijk van je prijsklasse. Net als bij grafische kaarten geldt in het algemeen: hoe hoger het getal, hoe beter de verwerkingskracht.

Een processor, ook wel CPU genoemd, is in wezen het brein van je computer. Het is verantwoordelijk voor het interpreteren en uitvoeren van vrijwel alles wat zich op uw scherm ontvouwt. De snelheid en kernen beïnvloeden hoe snel het werkt en taken voltooit.

Cores zijn als processors in processors. De meeste CPU's hebben tussen de vier en acht.

Computer-RAM werkt net als VRAM, maar in plaats van de processor van de grafische kaart te helpen, helpt het in plaats daarvan de hoofd-CPU. Hoe meer RAM je hebt, hoe beter je systeem tijdelijke informatie kan ophalen, wat de snelheid en prestaties verbetert.

Als het op RAM aankomt, heb je 16 GB geheugen nodig. De gemiddelde pc kan redelijk goed multitasken met 8 GB geheugen, maar 16 GB is zo'n beetje het minimum dat je nodig hebt bij het gamen, omdat games veel veeleisender zijn dan surfen op internet of kantoorgerelateerde software gebruiken.

Als je tijdens het gamen minimaal 16 GB RAM hebt, kun je gerust zijn, wetende dat er geen knelpunten zijn wanneer je systeem nieuwe gegevens laadt voor een snel spel.

Alleen als het om de goedkoopste gaming-pc's gaat, is 8 GB het bekijken waard. Als u op zoek bent naar de meest betaalbare gaming-pc's, heeft u waarschijnlijk een beperkt budget en wilt u oudere games of minder veeleisende titels zoals Fortnite spelen.

Niet alle RAM is gelijk. Controleer de snelheid van het RAM-geheugen en het type RAM. DDR5 is het nieuwste en snelste RAM-geheugen, maar veel systemen gebruiken DDR4. Blijf uit de buurt van iets lager dan DDR4.

Voor Intel-processors moet het RAM-geheugen op 3.200 MHz werken voor de beste prestaties, terwijl AMD-systemen 3.600 MHz aankunnen. Langzamer RAM-geheugen zal werken, maar het kan zijn dat uw pc een knelpunt heeft omdat het alle informatie probeert te verwerken, en de prestaties kunnen eronder lijden.

AMD heeft zijn Ryzen 5-serie, die je waarschijnlijk tegenkomt in een gaming-pc-systeem, maar het heeft ook de Ryzen 9-serie voor high-end gaming.

Als alternatief heeft Intel de i9-reeks voor high-end gaming en de i5 en i7 voor meer betaalbare maar nog steeds snelle gaming. De processorwereld is een voorspelbaar snel bewegende arena, maar als je je houdt aan de hogere aantallen en de nieuwste processors (voor zowel Intel als AMD), zou het goed moeten komen.

Meestal is het moeilijk om de processor zelf te upgraden in een gaming-pc, maar het is vaak een van de eenvoudigste taken in gaminghardware om het RAM-geheugen te vervangen. Als u zich op uw gemak voelt met een schroevendraaier, kunt u het RAM-geheugen meestal op een later tijdstip zelf upgraden.

Image
Image

Welk type harde schijf moet een gaming-pc hebben?

De meeste gaming-pc's bieden Solid State Drives (SSD's) voor hun opslagmethode. Als je er een ziet die alleen reguliere opslag op de harde schijf biedt, sla deze dan over. De enige uitzondering is als de gaming-pc SSD-opslag en een harde schijf (HDD) biedt.

SSD-opslag is een van de gemakkelijkste manieren om uw gaming-pc sneller te laten presteren. Uw pc kan de bestanden sneller lezen via SSD-opslag, waardoor de laadtijden van games voor u worden verkort en de prestaties over het algemeen worden verbeterd.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk SSD-opslag koopt. Sommige gaming-pc's bieden slechts 256 GB SSD-opslag en met de nieuwste games zoals Call of Duty: Vanguard die meer dan 100 GB aan ruimte nodig hebben, kun je niet veel games tegelijk installeren. In plaats daarvan moet je games regelmatig verwijderen om te kunnen wisselen.

Het kan even duren om games opnieuw te installeren, de meeste zijn digitaal beschikbaar of vereisen uitgebreide patches. U moet ook rekening houden met aanzienlijke vrije ruimte voor de bovengenoemde patches om uit te breiden en te installeren.

512 GB zou het minimum moeten zijn dat u overweegt, tenzij u een pc koopt om slechts een of twee games te spelen. Hoewel 256 GB voldoende kan zijn als je van plan bent om maar één of twee games te spelen, zul je al snel merken dat je meer ruimte nodig hebt, omdat nieuwe games vaak groter zijn dan die in het verleden. Gelukkig is het in veel systemen mogelijk om een nieuwe harde schijf te installeren.

Moet ik mijn eigen gaming-pc bouwen?

Veel mensen bouwen liever hun gaming-pc en dat is zeker mogelijk. In wezen is het bouwen van een pc als een iets gecompliceerdere vorm van LEGO met elektrische componenten.

Het wordt lastig als het gaat om het kopen van componenten die samenwerken. Het vergt nogal wat onderzoek om alle juiste onderdelen te kopen, tenzij u een bundeldeal koopt bij een winkelier die een reeks componenten combineert die compatibel zijn met elkaar. Er is ook het probleem van stijgende kosten.

Eens was het bouwen van je pc goedkoper dan het kopen van een kant-en-klaar apparaat, maar die tijd is voorbij met afzonderlijke componenten zoals een grafische kaart die soms meer kostte dan een hele gaming-pc-toren.

Als je een gewone pc kunt bouwen, kun je ook een game-pc bouwen. Wees echter brutaal eerlijk tegen jezelf over je technische expertise en vaardigheden. Als je het niet zeker weet, ga je gang en koop er een uit de doos.

Wie moet een gaming-pc kopen?

Een paar belangrijke soorten gamers in de samenleving zullen het meeste voordeel halen uit het kopen van een gaming-pc.

  • Casual gamer. Een gamer die vooral van een of twee games houdt. Een casual gamer wil geen duizenden uitgeven aan een gaming-pc, maar ze zijn verslaafd aan een of twee leuke games die ze goed kennen, zoals een MMO of een gratis te spelen game zoals Fortnite of Apex Legends. Op dit niveau kan het de moeite waard zijn om een goedkope gaming-pc te kopen om de game-ervaring te verbeteren.
  • Mensen die meer dan 20 uur per week gamen. Als je liever een pc gebruikt dan een gameconsole, biedt een gaming-pc veel flexibiliteit met gamekeuzes. Vaak zijn pc-games goedkoper in aanschaf dan consoleversies.
  • Streamers. Als je graag je gamecontent wilt streamen op Twitch en andere streamingnetwerken, heb je een gaming-pc nodig die snel en met een behoorlijk kwaliteitsniveau een game kan spelen. Niemand wil een streamer zien worstelen om een game te laden.
  • Thuiswerkers. Als je vanuit huis werkt, heb je waarschijnlijk al een pc nodig voor je werk. Met een gaming-pc kun je werk en plezier combineren, zodat je systeem de hele dag effectief alles doet wat je nodig hebt en 's nachts in de gamemodus kunt gaan.
  • Ervaren gamers die graag mod. Een van de voordelen van gaming-pc's ten opzichte van consoles is dat je games over het algemeen veel meer kunt modificeren of aanpassen op een pc dan op een console. Het is een geweldige manier om meer toe te voegen aan een geliefd spel met veel goedkope of gratis mods.

Wat moet ik doen nadat ik een gaming-pc heb gekocht?

Als je al eerder een pc hebt gebruikt, zal het instellen ervan vrij eenvoudig zijn als je eenmaal bestanden van je oude pc hebt overgezet. Hier volgt een kort overzicht van wat u nog meer kunt doen nadat u een gaming-pc hebt gekocht.

  • Koop een nieuwe monitor De meeste gaming-pc's hebben geen monitor, dus je zult een nieuwe moeten kopen. Onderzoek de beste gaming-monitoren die u zich kunt veroorloven en probeer niet te bezuinigen op de kosten. Een gewone monitor zal werken, maar een gaming-monitor is beter omdat deze superieure verversingsfrequenties en invoervertraging biedt, wat betekent dat er geen risico is op bewegingsonscherpte of een kortstondig lelijk uitziend beeld.
  • Koop nieuwe randapparatuur Je gaming-pc heeft ook een nieuw toetsenbord, muis, headset en mogelijk ook een gamecontroller nodig. Je hebt deze misschien al (controllers voor gameconsoles werken goed), maar het is een goed excuus om te upgraden. Een headset is alleen essentieel als je van plan bent om met teamgenoten te praten of als je meer meeslepend geluid wilt, maar het kopen van een gamingtoetsenbord en -muis is voor de meeste spelers een goed idee. Veel gamingmuizen bieden programmeerbare knoppen en superieure snelheden. Een mechanisch gamingtoetsenbord reageert sneller dan een gewoon membraantoetsenbord en kan het verschil maken bij het spelen van snelle games.
  • Vind er een geschikte woonruimte voor. Creëer ruimte in je werkkamer, studeerkamer of woonkamer voor de nieuwe gaming-pc. Ruim wat bekabeling op, zodat de nieuwe opstelling klaar is voor de nieuwe installatie.

Winkelen voor randapparatuur? We testen er een heleboel, zodat u dat niet hoeft te doen. Bekijk onze aanbevelingen voor de beste:

  • gamingmonitoren
  • gaming muizen
  • mechanische toetsenborden
  • gamingheadsets
Image
Image

Meer tips voor het kopen van een gaming-pc

Voordat je een game-pc gaat kopen, zijn er een paar andere dingen die je zou kunnen overwegen.

  • Heb je een game-pc nodig? Heb je een onaangeroerde gameconsole omdat je nooit tijd hebt om te gamen? Heb je een pc waarop de games die je wilt spelen al draaien? Dan heb je misschien geen game-pc nodig. Koop er niet een omdat een goede gaming-pc zoveel kost.
  • Een gaming-laptop is misschien een betere keuze. Een gaming-laptop kan een goed alternatief zijn als je liever mobiel gamet of thuis weinig ruimte hebt. Vaak duurder dan een gewone gaming-pc, is een gaming-laptop toch erg handig.
  • Vergeet de esthetiek niet. Gaming-pc's hoeven geen saaie zwarte torens van hardware te zijn. Tegenwoordig kun je RGB-verlichting en koele vensters toevoegen zodat je in je pc kunt kijken. Zoek er een die bij je esthetiek past en bij je persoonlijkheid past.

FAQ

    Hoe bouw ik een gaming-pc?

    Je eigen computer in elkaar zetten is een alternatief voor kopen, waarmee je alles vanaf het begin kunt aanpassen, inclusief geheugen, processors en uiterlijk. Je begint met een basisbehuizing en koopt vervolgens de componenten (inclusief een printplaat, geheugen, CPU) en installeert ze.

    Hoe optimaliseer ik een pc voor gamen?

    De meeste manieren om games op een pc beter te laten draaien, zijn upgrades. U kunt meer geheugen installeren en de grafische kaart en stuurprogramma's vervangen voor grote veranderingen, maar u kunt ook enkele optimalisaties uitvoeren zonder meer hardware te kopen. Probeer onnodige programma's in Taakbeheer te beëindigen, opstart- en afsluititems op te ruimen en te overklokken, waardoor meer prestaties uit de hardware die u heeft, worden gehaald.

Aanbevolen: