Leer de automatische modi van uw DSLR te gebruiken

Inhoudsopgave:

Leer de automatische modi van uw DSLR te gebruiken
Leer de automatische modi van uw DSLR te gebruiken
Anonim

Wanneer de meeste fotografen de overstap maken van point-and-shoot-camera's naar geavanceerde DSLR-camera's, willen ze waarschijnlijk profiteren van de uitgebreide reeks handmatige bedieningsfuncties die de DSLR-camera biedt. Ze proberen waarschijnlijk te ontsnappen uit de 'point-and-shoot'-wereld van eenvoudige, automatische camera's.

U hoeft uw DSLR-camera echter niet altijd in de handmatige bedieningsmodus te bedienen. De DSLR-camera heeft verschillende automatische bedieningsmodi, net als een richt-en-schietcamera.

Image
Image

DSLR-modi gebruiken

Bij de meeste DSLR-camera's stelt u de automatische modi in via de modusknop op het bovenpaneel van de camera of via het schermmenu, toegankelijk via de menuknop aan de achterkant.

Image
Image

De meeste DSLR-camera's hebben een volledig automatische modus, een volledig handmatige bedieningsmodus en een paar gemengde modi, waarbij sommige instellingen automatisch door de camera worden bepaald, terwijl andere handmatig door de fotograaf worden ingesteld. Deze modi zijn een geweldige manier om de overgang van een point-and-shoot-camera naar een DSLR te vergemakkelijken, aangezien u geleidelijk leert hoe u de camera kunt gebruiken.

Image
Image
  1. A-modus Bij gebruik van de modusknop hebben de meeste DSLR-camera's een A-modus Dit is echter slechts een gedeeltelijk automatische modus. De A op de modusknop staat voor automatisch diafragmavoorkeuze, wat betekent dat de fotograaf of de camera eerst het diafragma instelt en de camera vervolgens automatisch de andere instellingen aanpast op basis van de diafragma-instelling.
  2. S-modus. De S-modus is vergelijkbaar, waardoor de fotograaf of de DSLR-camera eerst de sluitertijd kan instellen en de camera vervolgens de andere instellingen aanpast op basis van de sluitertijd. De S modus is een afkorting voor sluitertijdvoorkeuze automatisch.
  3. P-modus Geprogrammeerde auto, meestal gemarkeerd met een P op de modusknop, is een andere gedeeltelijk automatische modus. De DSLR-camera selecteert de beste sluitertijd en diafragma-instelling, afhankelijk van de beschikbare verlichting, en de fotograaf kan de andere parameters regelen.
  4. AUTO-modus De volautomatische modus van de DSLR-camera wordt waarschijnlijk gemarkeerd met een AUTO-label op de modusknop of eenAUTO label soms gekoppeld aan een camerapictogram In de volledig automatische modus werkt de DSLR-camera als een richt-en-schietcamera, waarbij alle instellingen automatisch worden bepaald.

    Bij sommige automatische modi op een DSLR-camera kun je ervoor kiezen om te fotograferen met de flitser uit en alle andere instellingen worden automatisch ingesteld, ongeacht de externe verlichting. Dit is een goede modus om te gebruiken wanneer u geen flitser mag gebruiken, zoals bij een concert. Normaal gesproken verschijnt deze flits uit-modus op de modusknop naast of in combinatie met het AUTO label.

  5. SCN-modus Een ander type automatische fotografie dat u met de meeste DSLR's kunt uitvoeren, zijn scènemodi. Met een scènemodus selecteert u het soort scène dat u wilt opnemen, en de camera maakt automatisch de camera-instellingen die het meest overeenkomen met die scène. U hebt toegang tot scènemodi via de modusknop of de menu's op het scherm.

    Image
    Image

Het is geen schande om je DSLR-camera in de volledig automatische modus te gebruiken, aangezien de meeste van deze camera's uitstekend werk leveren door de instellingen voor je te kiezen en de foto correct te belichten. Je zult veel succes hebben met fotograferen in de volautomatische modus voor die snelle opnamen.

Als je succes hebt in de volledig automatische modus met je DSLR, raak dan niet zo verstrikt in deze gebruiksvriendelijke modus dat je vergeet waarom je de DSLR-camera in de eerste plaats hebt gekocht. Draai de modusknop soms naar M om u ook volledige handmatige controle over de instellingen te geven.

Aanbevolen: