Wat het nieuwe Mac-reparatieprogramma van Apple voor u betekent

Inhoudsopgave:

Wat het nieuwe Mac-reparatieprogramma van Apple voor u betekent
Wat het nieuwe Mac-reparatieprogramma van Apple voor u betekent
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • In de VS gevestigde Mac-reparatiewerkplaatsen kunnen nu officiële Apple-ondersteuning krijgen.
  • Je kunt veel reparaties en upgrades gemakkelijk zelf doen.
  • Door Apple goedgekeurde reparaties zijn duurder dan reguliere reparaties, zelfs als ze in dezelfde winkel worden uitgevoerd.
Image
Image

Apple's lossere houding ten opzichte van onafhankelijke reparatiewerkplaatsen lijkt misschien wat zachter te worden met betrekking tot reparaties en gebruikersupgrades, maar het kan gewoon zijn dat Apple probeert overheidstoezicht te vermijden.

Vroeger moest je je Macs laten repareren door Apple of door zijn geautoriseerde serviceproviders. Nu kun je je kapotte Mac laten repareren bij een onafhankelijke werkplaats, met behulp van officiële Apple onderdelen en technieken. Onafhankelijke reparatiewerkplaatsen zijn altijd een derde optie geweest, maar pas nu kunnen ze werken met goedkeuring van Apple.

"Ik denk dat dit gaat over het voorbereiden op wetgeving", vertelde Kyle Wiens, oprichter van de reparatiegids-site iFixit, aan Lifewire via een e-mailgesprek. “Ze zien Right to Repair aan de horizon en willen er klaar voor zijn.”

Welk verschil maakt IRP?

Het Independent Repair Provider Program (IRP) is sinds vorig jaar beschikbaar voor iPhone-reparaties; nu is het beschikbaar voor desktop- en laptopcomputers van Apple.

Elke onafhankelijke ontwikkelaar kan je Mac al repareren, maar sommige reparaties zijn vrijwel onmogelijk zonder de gereedschappen en materialen van Apple. U kunt ook gewoon een vertrouwde lokale reparatiewerkplaats blijven gebruiken, of deze nu door Apple is gecertificeerd of niet, voor meer basisreparaties. En in feite is dat misschien een betere, of in ieder geval goedkopere optie.

"Met de T2 [beveiligingschip] op moderne Macs zijn sommige reparaties niet mogelijk zonder hun kalibratiesoftware", zegt Wiens. "Eerlijk gezegd is Apple's IRP-ding niet erg wijdverbreid, en de prijzen die Apple aanrekent voor onderdelen zijn zo hoog dat de meeste plaatsen die het doen klanten beide keuzes bieden."

iFixit publiceert crowd-sourced reparatiehandleidingen en pleitbezorgers voor het recht op reparatie - een beweging die fabrikanten ertoe aanzet reparatiehandleidingen te publiceren en hun producten te ontwerpen om reparaties aan huis gemakkelijker te maken. Het uurwerk dringt aan op het gebruik van normale schroeven in plaats van speciale veiligheidsschroeven om bijvoorbeeld laptops bij elkaar te houden, en het gebruik van schroeven in plaats van lijm en soldeer om demontage en vervanging van onderdelen mogelijk te maken.

Betekent dit dat Apple reparatiehandleidingen voor Macs beschikbaar stelt? Of het makkelijker maken om in het lef te komen? Waarschijnlijk niet.

"[Apple] heeft de iMac-servicehandleiding van 2019 openbaar gemaakt, maar heeft er geen meer gepost", zegt Wiens. door hun klanten en de planeet het juiste te doen door al hun servicehandleidingen te publiceren.”

Hoe zit het met gelekte handleidingen van IRP-gecertificeerde werkplaatsen? Onwaarschijnlijk. "Het grootste probleem met IRP zijn de contractuele beperkingen en NDA's die ze op reparatiewerkplaatsen plaatsen", zegt Wiens.

DIY-reparaties

Dankzij sites als iFixit heb je geen officiële reparatiehandleiding nodig om je eigen Mac te repareren. Oudere modellen zijn beter te repareren, simpelweg omdat ze gemakkelijker te openen zijn en discrete onderdelen op hun plaats zijn geschroefd of geklikt. Als je bijvoorbeeld een oudere iMac hebt, is het een fluitje van een cent om het scherm te verwijderen met een zuignap en een schroevendraaier. Eenmaal binnen kun je de harde schijf vervangen, een SSD verwisselen voor je verouderde dvd-station en ventilatoren en andere onderdelen vervangen.

Recente Macs vereisen speciaal gereedschap en extra geduld als je lijm voorzichtig wegschraapt, maar het is nog steeds mogelijk om veel reparaties en upgrades uit te voeren met een stapsgewijze reparatiehandleiding.

Als je je Mac of je iPhone toch ter reparatie aanbiedt, moet je eerst enkele voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Maak een back-up van uw gegevens met Time Machine, iCloud-back-up of andere methoden. U zou deze back-up gemakkelijk op uw apparaat moeten kunnen herstellen.
  • Veeg het apparaat af. De met iPhone, iPad en T2 uitgeruste Macs kunnen veilig worden gereset door gewoon uw toegangscode in te voeren. Dit voorkomt dat een reparateur toegang heeft tot uw privégegevens.
  • Geef een reparateur nooit uw Apple ID-wachtwoord. Dit geeft ze toegang tot al je verbonden apparaten, evenals je gegevens.

Als u uw apparaat voor reparatie wist en daarna herstelt vanaf een back-up, hoeft u zich geen zorgen te maken dat er malware op uw machine wordt geplant.

De toekomst van reparatie

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf als Apple geen reparaties en upgrades van thuisgebruikers wil toestaan. Een daarvan is dat Apple verslaafd is aan geheimhouding en zijn reparatiedocumenten mogelijk als bedrijfsgeheimen beschouwt.

Een andere is dat herstelbaarheid de vijand is van klein en dun. Een verwijderbare batterij verspilt ruimte in een iPhone of een Mac. Als je de batterij zo vormgeeft dat hij perfect in een vreemd grote opening past, kun je het apparaat bijvoorbeeld dunner maken. Apple is behoorlijk goed in recycling en in het gebruik van minder hulpbronnen tijdens productie en distributie, maar het lijkt er niet op dat andere mensen hetzelfde doen.

Image
Image

“Ik denk dat het juist is om te zeggen dat RightToRepair-activisme Apple ertoe heeft aangezet te veranderen”, schrijft hoofd van de United States Public Interest Research Group Nathan Proctor op Twitter, “maar ik denk dat we te veel eer geven aan wat Apple doet het met hun uitgebreide programma voor onafhankelijke reparatiewerkplaatsen.”

Zelfs als deze versoepeling van de reparatieregels slechts een preventieve reactie is op de Right to Repair-wetgeving, is het welkom. DIY-reparatie is niet voor iedereen weggelegd, en je oude Mac laten repareren is bijna net zo essentieel als nieuwe banden voor je auto.

Aanbevolen: