Wat het nieuwe foto-opslagbeleid van Google voor u betekent

Inhoudsopgave:

Wat het nieuwe foto-opslagbeleid van Google voor u betekent
Wat het nieuwe foto-opslagbeleid van Google voor u betekent
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Google Foto's biedt in juni 2021 volgens een nieuw beleid geen onbeperkte gratis opslagruimte meer.
  • Het bedrijf biedt gebruikers sinds de lancering in 2015 onbeperkte opslagruimte voor afbeeldingen van hoge kwaliteit.
  • In juni tellen foto's van hoge kwaliteit mee voor een limiet van 15 GB voor elk Google-account.
Image
Image

Google's aankondiging van november dat het volgend jaar stopt met het aanbieden van onbeperkte foto-opslag zal misschien niet meteen veel gebruikers treffen, maar dat heeft de teleurgestelde reacties van sommigen die het niet zagen aankomen niet tegengehouden.

Google Foto's, dat afbeeldingen opslaat in de cloud, is een favoriete app geworden, deels vanwege de mogelijkheid om gemakkelijk foto's van onze smartphones te downloaden om ruimte vrij te maken zonder een fysieke computer. Maar misschien wel de grootste aantrekkingskracht van de service - de onbeperkte gratis opslag voor foto's van "hoge" kwaliteit - verdwijnt op 1 juni 2021.

"Om nog meer van je herinneringen te verwelkomen en Google Foto's voor de toekomst te bouwen, veranderen we ons onbeperkte opslagbeleid van hoge kwaliteit", schreef Shimrit Ben-Yair, de vice-president van foto's bij Google, in een 11 november blogpost waarin de wijzigingen worden aangekondigd. Ze zei ook dat de verandering het bedrijf in staat zal stellen " gelijke tred te houden met de groeiende vraag naar opslag."

Groeiende populariteit

Google Foto's is enorm populair geworden, waarbij het bedrijf schat dat gebruikers 4 biljoen foto's naar de service hebben geüpload. Mensen uploaden elke week maar liefst 28 miljard foto's en video's.

Volgens open source en privacy pleitbezorger Stefano Maffulli, de senior directeur van digitale marketing en community bij Scality, verhoogt Google de prijzen omdat het kan. Het "bezit een aanzienlijk deel van de macht bij consumenten", vertelde hij Lifewire in een e-mail.

Deze beleidswijziging zou een gesprek op gang moeten brengen over wat [we] weggeven als we ruilen voor een service die duur is om te gebruiken.

"Google heeft een sterke greep op zijn gebruikers, ze zullen niet verdwijnen", zegt hij. "Ook is hun missie geslaagd: met gratis opslag hebben ze snel een ongelooflijke hoeveelheid gegevens verzameld die ze hebben gebruikt om hun machine learning-modellen te trainen om dingen automatisch te herkennen. En ze hebben anderen ervan weerhouden om het te doen, waardoor de concurrentie wordt onderdrukt."

Wat verandert er

Sinds de lancering in 2015 heeft Google gebruikers de mogelijkheid gegeven om gratis een onbeperkt aantal foto's op te slaan in de kwaliteitsinstelling 'hoge'. Maar op 1 juni 2021 tellen dit soort foto's mee voor de totale limiet van 15 GB die al aan elk Google-account is gekoppeld. Die limiet omvat niet alleen foto's, maar ook zaken als documenten en e-mails die zijn opgeslagen in Google Drive en Gmail.

Het goede nieuws is dat deze wijziging waarschijnlijk niet meteen van invloed is op de meeste gebruikers van Google Foto's. Volgens Google zal meer dan 80 procent van de gebruikers van de dienst ongeveer drie jaar aan "herinneringen" kunnen opslaan. Degenen die sterk afhankelijk zijn van Google-opslag, kunnen deze wijzigingen eerder vroeger dan later zien, zoals Chromebook-eigenaren of degenen die de automatische back-upfunctie van Google Foto's gebruiken.

Image
Image

Wat de prijs betreft, zullen gebruikers van Google Foto's pas voor de beslissing komen te betalen voor meer opslagruimte als ze de limiet van 15 GB voor een account hebben bereikt. Wanneer dat gebeurt, moeten ze zelf ruimte vrijmaken of betalen voor de Google One-service die begint bij $ 1,99 per maand voor 100 GB opslagruimte.

Alternatieven voor betalen

Voor enthousiaste Google-gebruikers die zich lange tijd geen zorgen willen maken over opslagruimte, kan het een goed idee zijn om zich aan te melden voor het betaalde Google One-account na de limiet van 15 GB. Maar voor degenen die deze extra kosten niet kunnen of willen betalen, zijn er enkele andere opties:

  • Controleer uw Google-opslagquotum en ga door Google Foto's, Gmail en Google Drive om onnodige bestanden te verwijderen.
  • Zorg ervoor dat alle foto's die vóór juni zijn opgeslagen, van 'hoge' kwaliteit zijn (niet 'origineel'), zodat ze niet meetellen voor de opslaglimiet. Google biedt al een gepersonaliseerde schatting voor hoe lang elke gebruiker foto's kan bewaren op basis van hun individuele gewoonten. Het is ook van plan om in juni een nieuwe tool voor fotobeheer aan te bieden.
  • Open een ander Google-account om nog eens 15 GB opslagruimte te krijgen.
  • Foto's overbrengen naar een computer of een externe harde schijf.
  • Gebruik een andere opslagservice zoals Flickr of Dropbox. Bijna al deze diensten leggen echter beperkingen op aan gratis accounts door het aantal foto's of de totale opslag te beperken.
  • Google heeft opgemerkt dat zijn Pixel-telefoons worden vrijgesteld van het nieuwe opslagbeleid zodra dit in juni verandert. The Verge meldde echter dat toekomstige Pixel-modellen die optie niet zullen bieden.

Google heeft een sterke greep op zijn gebruikers, ze zullen niet verdwijnen.

Waar het op neerkomt, is dat deze wijziging in eerste instantie de meeste Google Foto's-gebruikers niet drastisch zou moeten beïnvloeden. Het roept echter vragen op over het principe van het in rekening brengen van een enorm populaire, gratis service die zovelen al onderdeel van hun dagelijkse routine hebben gemaakt. Het bedrijfsmodel van Google wordt al onder de loep genomen nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) eind oktober een antitrustzaak tegen het bedrijf had aangespannen in verband met zijn zoekpraktijken, hoewel er geen bewijs is dat Google Foto's een factor is.

"Deze beleidswijziging zou een gesprek op gang moeten brengen over wat wij (mensen, burgers) weggeven als we ruilen voor een dienst die duur is in het gebruik, maar gratis wordt aangeboden", zegt Maffulli. "Google heeft lange tijd terrein gewonnen ten opzichte van concurrenten omdat ze het zich konden veroorloven geld te verliezen aan het hosten van e-mails of het hosten van oneindige hoeveelheden foto's."

Aanbevolen: