Moet je een teleconverter voor je camera kopen?

Inhoudsopgave:

Moet je een teleconverter voor je camera kopen?
Moet je een teleconverter voor je camera kopen?
Anonim

Een teleconverter wordt bevestigd aan een cameralens om de brandpuntsafstand te vergroten en dus vergroting of zoom. Hoe nuttig teleconverters ook zijn, ze geven ook toe dat ze bepaalde compromissen moeten sluiten.

Image
Image

Waarom een teleconverter gebruiken?

De meeste fotografen hebben een telelens in hun uitrusting. Deze lenzen zijn geweldig om dichtbij en persoonlijk bij onderwerpen te komen wanneer het onpraktisch is om fysiek dichterbij te komen. Er zijn echter momenten waarop zelfs onze sterkste tele ons niet dicht genoeg bij de actie brengt en we net iets meer zoom nodig hebben. Een optie is om te investeren in een nieuwe en langere lens, hoewel deze oplossing duur kan zijn en niet altijd een haalbare optie is.

Een goedkopere manier om de brandpuntsafstand van een lens te vergroten, is door een teleconverter (of extender) te kopen. Een teleconverter ziet eruit als een compacte lens en wordt tussen de camerabody en de lens gemonteerd. Het vermenigvuldigt de brandpuntsafstand van de lens waarmee het is verbonden. Teleconverters variëren van 1,4x vergroting tot 2x vergroting.

De voordelen van een teleconverterlens

Deze tools werken in sommige omstandigheden uitstekend:

  • De meest voor de hand liggende reden om een teleconverter te gebruiken, is om je brandpuntsafstand te vergroten. Een 2x-converter verdubbelt uw brandpuntsafstand, waardoor een standaard 70-200 mm-lens tot 150-400 mm kan worden.
  • Teleconverters wegen niet veel, maar professionele telelenzen vaak wel. De 100-400 mm-lens van Canon weegt bijvoorbeeld 1, 363 gram (ongeveer 3 pond).
  • Het gebruik van een teleconverter heeft geen invloed op uw minimale scherpstelafstand. Dit betekent dat u een telelens kunt blijven gebruiken om dichtbij een onderwerp te komen dat niet te ver weg is.

De nadelen van een teleconverterlens

Teleconverters zijn echter niet ideaal in andere omstandigheden:

  • Het gebruik van een teleconverter kan de snelheid van je lens drastisch verminderen. De lens krijgt met een teleconverter minder licht, waardoor het maximaal beschikbare diafragma kleiner wordt. Met een 1,4x-converter verlies je één stop en met een 2x-converter verlies je er twee.
  • Scherpte en contrast kunnen eronder lijden bij het gebruik van een teleconverter, waardoor eventuele kleine onvolkomenheden die uw lens kan hebben, toenemen. Teleconverters werken het beste met glas van hoge kwaliteit.
  • Grotere brandpuntsafstanden verergeren de problemen met cameratrilling.
  • Teleconverters kunnen de snelheid waarmee uw camera scherpstelt, vertragen. Als je een DSLR op instapniveau hebt, kan het zijn dat deze helemaal niet automatisch kan scherpstellen met een teleconverter.

Definitieve gedachten over teleconverters

Als je een camera met bijgesneden frame hebt, wordt je brandpuntsafstand al met ongeveer 1,6 vergroot, dus het is mogelijk om een zeer lange lens te krijgen!

Niet alle lenzen zijn compatibel met teleconverters, dus controleer de compatibiliteit van uw lens voordat u in een teleconverter investeert.

Aanbevolen: