Moet je een tablet of een laptop kopen?

Inhoudsopgave:

Moet je een tablet of een laptop kopen?
Moet je een tablet of een laptop kopen?
Anonim

De beste tablets zijn krachtiger dan sommige budgetlaptops, maar is een tablet een geschikte vervanging voor een traditionele draagbare computer? Leer meer over de verschillen tussen tablets en laptops om u te helpen beslissen welke het beste bij uw behoeften past.

De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op een breed scala aan apparaten. Controleer de specificaties van individuele producten voor een directere vergelijking.

Algemene bevindingen

  • Langere levensduur van de batterij.
  • Kleiner en lichter.
  • Ontworpen voor mediaconsumptie.
  • Krachtiger.
  • Programma's hebben doorgaans meer functies.
  • Ontworpen voor productiviteit.

Je wilt waarschijnlijk een laptop als je je maar één apparaat kunt veroorloven. Budgetlaptops kosten hetzelfde als mid-tier tablets en kunnen veel meer. Tablets zijn voornamelijk bedoeld om op internet te surfen, e-boeken te lezen, games te spelen, naar muziek te luisteren en andere passieve activiteiten. Aan de andere kant zijn laptops voor productiviteit, het maken van documenten, het verzenden van e-mails en het gebruik van krachtige software. Er zijn ook hybrides, of converteerbare laptops, die je in tabletmodus kunt gebruiken om het beste van twee werelden te hebben.

Image
Image

Bottom Line

Tablets vertrouwen uitsluitend op een touchscreen-interface voor invoer, wat voor uitdagingen kan zorgen wanneer u tekst moet invoeren. Aangezien tablets geen toetsenbord hebben, moet u typen op virtuele toetsenborden met verschillende lay-outs en ontwerpen. Sommige van de beste 2-in-1-tablets worden geleverd met een afneembaar toetsenbord, maar deze modellen voldoen nog steeds niet aan de laptop-ervaring vanwege hun kleinere formaat en meer beperkende ontwerpen. Als u een extern Bluetooth-toetsenbord toevoegt, voegt u kosten en randapparatuur toe die bij de tablet moeten worden vervoerd, waardoor deze minder draagbaar is. Laptops zijn beter voor mensen die veel typen.

Size: tablets zijn draagbaarder

De meeste tabletten wegen minder dan twee pond. Zelfs de kleinste laptops, zoals de Apple MacBook Air 11, wegen meer en hebben een groter profiel dan de meeste tablets. De belangrijkste reden voor het verschil in grootte is dat het toetsenbord en het trackpad extra ruimte in beslag nemen. Laptops met krachtigere componenten hebben extra koeling nodig, waardoor ze groter worden. Vanwege hun kleinere formaat en gewicht is een tablet veel gemakkelijker mee te nemen dan een laptop, vooral voor op reis.

Batterijlevensduur: tablets gaan langer mee

Vanwege de lage stroomvereisten van hun hardwarecomponenten zijn tablets efficiënt. Het grootste deel van het interieur van een tablet is de batterij. Laptops daarentegen gebruiken krachtigere hardware. De batterij in een laptop neemt een veel kleiner percentage van de ruimte in beslag die nodig is voor de interne componenten. Dus zelfs met de batterij met een hogere capaciteit die laptops bieden, gaan ze niet zo lang mee als tablets. Veel tablets kunnen tot tien uur internetgebruik ondersteunen voordat ze moeten worden opgeladen. De gemiddelde laptop gaat maar vier tot acht uur mee.

Sommige premium laptops met ARM-gebaseerde processors halen een batterijlevensduur die concurrerend is met tablets, maar sommige kritieke software werkt niet op ARM-gebaseerde platforms.

Bottom Line

Om de grootte en kosten van tablets laag te houden, vertrouwen fabrikanten op solid-state opslaggeheugen om programma's en gegevens op te slaan. Deze technologie heeft één groot nadeel: de hoeveelheid data die erin kan worden opgeslagen. De meeste tablets bieden tussen de 16 en 128 gigabyte aan opslagruimte. Ter vergelijking: de meeste laptops gebruiken nog steeds conventionele harde schijven die veel meer kunnen bevatten. De gemiddelde budgetlaptop wordt geleverd met een harde schijf van 500 GB, hoewel sommige laptops ook zijn overgestapt op solid-state schijven. Zowel laptops als tablets bevatten functies zoals USB-poorten of microSD-kaarten die het mogelijk maken om externe opslag toe te voegen.

Prestaties: laptops zijn krachtiger

Beide platforms werken even goed voor taken zoals e-mailen, surfen op het web of het afspelen van video of audio, aangezien deze activiteiten niet veel verwerkingskracht vereisen. De zaken worden ingewikkelder zodra u veeleisendere taken gaat uitvoeren waarbij multitasking of HD-graphics betrokken zijn. In deze gevallen presteren laptops doorgaans beter. Er zijn echter uitzonderingen, zoals voor videobewerking. Sommige high-end tablets kunnen dankzij gespecialiseerde hardware beter presteren dan laptops.

Software: tablet-apps zijn beperkend

Dezelfde software op een laptop versus een tablet kan enorm verschillen in termen van mogelijkheden. Als een tablet Windows draait, kan deze in theorie dezelfde software gebruiken als een laptop, maar deze zal waarschijnlijk langzamer zijn. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel, zoals de Microsoft Surface Pro, een tablet die u kunt inzetten als primaire laptop met dezelfde software die in een werkomgeving wordt gebruikt.

De twee andere grote tabletplatforms zijn Android en iOS, die beide applicaties nodig hebben die specifiek zijn voor hun besturingssysteem. Er zijn veel apps beschikbaar voor elk van deze platforms, en velen zullen de meeste basistaken als laptop uitvoeren. Ze hebben echter nog steeds geen invoerapparatuur en door hardwarebeperkingen moeten sommige laptopprogramma's mogelijk worden verkleind om in de tabletomgeving te passen.

De iPad draaide iOS tot iOS 13, waarna de tabletversie van het mobiele besturingssysteem van Apple verschoof naar iPadOS 13. De iOS-omgeving is nu alleen van toepassing op de iPhone.

Bottom Line

Er zijn drie niveaus van tablets op de markt. De meeste zijn budgetmodellen die minder dan $ 100 kosten en ideaal zijn voor eenvoudige taken. Modellen in het middensegment kosten tussen $ 200 en $ 400 en doen de meeste taken prima (ter vergelijking: budgetlaptops beginnen bij ongeveer $ 400). Primaire tablets kosten ongeveer $ 500 tot meer dan $ 1000. Ze leveren misschien de beste prestaties, maar tegen deze prijzen bieden ze meestal slechtere prestaties dan een laptop.

Eindoordeel

Laptops bieden nog steeds meer flexibiliteit voor mobiel computergebruik. Ze hebben misschien niet hetzelfde niveau van draagbaarheid, looptijd of gebruiksgemak als een tablet, maar er zijn nog steeds veel technische beperkingen die tablets moeten oplossen voordat ze laptops vervangen. Als je al een laptop hebt, kan een tablet een uitstekende toevoeging zijn als je wilt lezen, games wilt spelen of op internet wilt surfen.

Aanbevolen: