Wat is er anders in Mac-opslag en hoe het op te ruimen

Inhoudsopgave:

Wat is er anders in Mac-opslag en hoe het op te ruimen
Wat is er anders in Mac-opslag en hoe het op te ruimen
Anonim

Tussen foto's, video's, documenten en al het andere, hebben zelfs de grootste Mac-harde schijven de neiging om bedrieglijk snel vol te raken. Je kunt wat dingen naar iCloud schuiven, maar hoe zit het met de cryptische categorieën Overige opslag en "andere volumes in container"? Dit is wat Andere opslag op Mac is en hoe je het opruimt.

Wat is er anders in Mac-opslag?

Uw Mac categoriseert bestanden handig in een aantal brede containers, waaronder apps, foto's, films, audio en back-ups. Deze categorieën zijn gemakkelijk te begrijpen. Bestanden in de sectie Foto's zijn bijvoorbeeld duidelijk fotobestanden zoals JPEG's en PNG's, en uw iTunes-bibliotheek neemt waarschijnlijk het leeuwendeel van de categorie Audio in beslag.

Image
Image

Door de categorie Overig op te nemen, kan Apple hun opslagrapport vereenvoudigen en alles er mooi en netjes uit laten zien. Het probleem is dat de categorie Overig, ook wel "andere volumes in container" genoemd, afhankelijk van uw versie van macOS, letterlijk elk bestandstype bevat dat niet in een van de andere categorieën v alt.

Enkele van de meest voorkomende bestanden in de sectie Overig zijn:

  • Documenten: Tekstverwerkerdocumenten, eigen afbeeldingsbestanden zoals.psd, Adobe Acrobat-bestanden en verschillende andere documenten passen allemaal in de categorie Overig. Sommige hiervan, zoals eigen afbeeldingsbestanden, kunnen veel ruimte in beslag nemen.
  • Systeem en tijdelijke bestanden: al je macOS-systeembestanden worden in deze categorie ondergebracht, samen met tijdelijke bestanden die door het systeem zijn gemaakt of gedownload en gebruikt in systeemupdates. Beginnend met Catalina zijn de meeste van deze bestanden gegroepeerd in de zelfverklarende categorie Systeem.
  • Cachebestanden: wanneer een app, zoals een webbrowser, of macOS zelf, een cachebestand aanmaakt, wordt het gegroepeerd in de categorie Overig.
  • Archieven: als een bestand of een reeks bestanden wordt gearchiveerd, zoals.zip- en.dmg-bestanden, worden ze in deze categorie gegroepeerd. Als u de bestanden uit het archief verwijdert, worden ze weergegeven in de juiste categorieën.
  • App-plug-ins: als u een plug-in of extensie voor een app downloadt en installeert, zoals een browserplug-in, wordt deze in deze categorie gegroepeerd in plaats van in de categorie Apps.
  • En al het andere past niet netjes in de andere vijf categorieën.

Hoe andere opslag op een Mac op te ruimen

Nu je weet welke soorten bestanden in de categorie Overig in je Mac-opslag terechtkomen, zou het duidelijk moeten zijn dat het opschonen van die ruimte niet zo eenvoudig is als het omzetten van een schakelaar. U kunt zich echter op individuele bestandstypen richten, met speciale aandacht voor grote en onnodige bestanden, om veel ruimte vrij te maken.

Hier leest u hoe u wat ruimte op uw Mac kunt vrijmaken door te verwijderen uit de categorie Overig:

  1. Sluit alle geopende vensters en keer terug naar je bureaublad.
  2. Druk op Command + F.

    Image
    Image
  3. Klik op Deze Mac als deze nog niet is geselecteerd.

    Image
    Image
  4. Klik op het eerste dropdown-menuveld en selecteer Other.

    Image
    Image
  5. Selecteer in het venster Zoekkenmerken Bestandsgrootte en Bestandsextensie.

    Image
    Image
  6. Voer een documenttype in zoals.pdf,.csv,.pages, enz. U kunt ook zoeken naar schijfkopieën en archieven, zoals.dmg en.zip.

    Image
    Image
  7. Bekijk de lijst met items.

    Image
    Image
  8. Verwijder alle items die je niet langer nodig hebt, of maak een back-up van items die je niet verwacht in de nabije toekomst nodig te hebben.
  9. U kunt ook zoeken naar bestanden die groter zijn dan een opgegeven grootte om kandidaten voor verwijdering te identificeren.

    Image
    Image

    Druk op de + knop aan de rechterkant van het venster om nog een zoekvoorwaarde toe te voegen, zodat u tegelijkertijd op bestandstype en grootte kunt zoeken.

  10. Ga door met dit proces voor verschillende bestandstypen totdat je voldoende ruimte hebt vrijgemaakt.

Cachebestanden wissen op een Mac

Cache-bestanden kunnen een groot deel van je categorie Overige in beslag nemen, en ze zullen niet verschijnen wanneer je zoekt naar oude en ongewenste bestanden, zoals je hebt geleerd in de vorige sectie. Om cachebestanden te wissen, moet je navigeren naar de locatie waar ze zijn opgeslagen en ze verwijderen.

Cache-bestanden worden voortdurend gemaakt tijdens de normale werking van macOS. Zodra u uw cachebestanden verwijdert, ziet u onmiddellijk dat nieuwe de eens lege ruimte vullen.

  1. Open Finder.

    Image
    Image
  2. Navigeer naar Go > Ga naar map.

    Image
    Image
  3. Typ ~/Bibliotheek/Caches en klik op Go.

    Image
    Image
  4. Om mogelijke problemen te voorkomen, sleept u de Caches-map tijdelijk naar uw bureaublad voordat u iets verwijdert. Als u problemen ondervindt, kunt u het gewoon terugslepen en één ding tegelijk verwijderen.

    Image
    Image
  5. Selecteer alles in de map Caches en verplaats het naar de Prullenbak.

    Image
    Image
  6. Alle items uit je cachebestand worden naar de prullenbak verplaatst en je kunt het bestand sluiten.

    Image
    Image

App-extensies verwijderen op een Mac

De meeste ruimte die wordt ingenomen door de categorie Overig wordt ingenomen door niet-gecategoriseerde bestanden en cachebestanden, die u al hebt geleerd op te ruimen. Als u wat meer ruimte wilt vrijmaken, overweeg dan om eventuele applicatie-extensies die u niet meer gebruikt te verwijderen.

Je kunt veel meer ruimte vrijmaken door oude apps die je niet meer gebruikt te verwijderen, maar app-gegevens worden op de juiste manier bewaard in de categorie Apps. Extensies en plug-ins zijn echter kleine toevoegingen die worden samengevoegd tot Overige omdat het geen volledige apps zijn.

Als je Safari gebruikt, kun je alle Safari-plug-ins bekijken en verwijderen die je niet langer nodig hebt om wat ruimte vrij te maken. Andere apps die extensies en plug-ins gebruiken, hebben vergelijkbare processen waarmee u de add-ons kunt verwijderen zonder de basis-app te verwijderen. Chrome-gebruikers kunnen bijvoorbeeld navigeren naar More > More tools > Extensions, op een extensie klikken, en klik op Verwijderen

Aanbevolen: