Voor- en nadelen van SSHD's (Solid State Hybrid Drives)

Inhoudsopgave:

Voor- en nadelen van SSHD's (Solid State Hybrid Drives)
Voor- en nadelen van SSHD's (Solid State Hybrid Drives)
Anonim

Solid-state hybride schijven combineren conventionele, op platter gebaseerde harde schijven en de nieuwe solid-state schijftechnologieën. Als je hebt gekeken naar het upgraden van je harde schijf voor een laptop of desktopcomputer, ben je misschien de term SSHD tegengekomen. Dit is een nieuwe marketingterm die door Seagate is bedacht om te labelen wat voorheen hybride harde schijven werden genoemd.

SSHD's werken op elke computer, ongeacht het besturingssysteem, op voorwaarde dat er een geschikte bay of connector beschikbaar is.

Image
Image

Voordelen van de SSHD

De slogan van Seagate voor hun SSHD-reeks is "SSD-prestaties. HDD-capaciteit. Betaalbare prijs." Deze marketingslogan is een poging om duidelijk te maken dat deze nieuwe schijven de voordelen van de twee technologieën bieden zonder noemenswaardige kostenstijgingen.

Deze schijven zijn conventionele plater-schijven die een solid-state schijf met een kleine capaciteit toevoegen aan de controller van de schijf. Het gedraagt zich als een extra cache voor veelgebruikte bestanden. Hierdoor zijn die bestanden sneller toegankelijk omdat bestanden worden opgeslagen op de solid-state drive in plaats van op de magnetische harde schijf. Het verschilt niet veel van het nemen van een standaard harde schijf als primaire opslag van een computersysteem en het toevoegen van een kleine solid-state schijf als cache via een systeem als de Intel Smart Response Technology.

Een nadere blik

Omdat een SSHD in wezen hetzelfde is als een conventionele harde schijf, maar met extra ruimte in de schijf voor de solid-state cache, biedt de SSHD ongeveer dezelfde capaciteit als magnetische harde schijven. De laptop- en desktopvarianten van deze schijven worden geleverd met dezelfde capaciteiten.

De SSHD kost iets meer dan een magnetische harde schijf vanwege de toevoeging van het duurdere solid-state cachegeheugen en extra firmware om de cachingprocessor aan te sturen. De prijzen variëren van ongeveer 10% tot 20% meer dan een conventionele aandrijving.

De SSHD is goedkoper dan een full solid-state drive. Voor de capaciteiten kost een SSD vijf tot ongeveer twintig keer de kosten van een SSHD. De reden voor dit prijsverschil is dat de solid-state schijven met een hogere capaciteit duurdere NAND-geheugenchips vereisen.

SSHD versus SSD

De echte test van een solid-state hybride schijf zijn de prestaties in vergelijking met magnetische harde schijven en solid-state schijven.

De prestaties van elk opslagmedium zijn een functie van de meest voorkomende gebruikssituaties. Specificaties moeten worden beoordeeld in het licht van hoe de hardware wordt gebruikt.

SSHD-prestaties zijn afhankelijk van de hoeveelheid solid-state geheugen in de cache. SSHD-schijven hebben mogelijk 8 GB van deze solid-state cache. De cache is een kleine hoeveelheid die snel kan worden gevuld, waardoor de gegevens in de cache regelmatig door het systeem moeten worden verwijderd.

Mensen die het meeste voordeel uit deze schijven zien, gebruiken hun computers met een beperkt aantal toepassingen, zoals surfen op het web, e-mails lezen en verzenden en een aantal productiviteitstoepassingen gebruiken. Een gamer die verschillende pc-games speelt, zal niet dezelfde voordelen zien, omdat het cachingsysteem meerdere keren dezelfde bestanden moet gebruiken om te bepalen welke bestanden daar moeten worden opgeslagen. Als bestanden niet herhaaldelijk worden gebruikt, is het voordeel van de solid-state cache beperkt.

SSHD's laten een verbetering zien ten opzichte van magnetische schijven, maar niet zo significant als een pure SSD-oplossing. Verder blijken verbeteringen veel variabeler. Als u bijvoorbeeld een grote hoeveelheid gegevens kopieert, wordt de cache overbelast en presteert de schijf op hetzelfde niveau als een normale harde schijf.

Wie zou een SSHD moeten overwegen?

De primaire markt voor een solid-state hybride schijf zijn laptops. De beperkte ruimte op deze systemen verhindert over het algemeen dat er meer dan één schijf wordt geïnstalleerd. Een solid-state schijf kan veel prestaties leveren. De kleinere formaten beperken echter de hoeveelheid gegevens die op een SSHD kan worden opgeslagen, en de prijs stijgt aanzienlijk naarmate de SSD-capaciteit groter is.

Aangezien de SSD-prijzen bleven dalen, is de markt voor SSHD's dramatisch gekrompen. Nu wordt een SSD van 1 TB meestal verkocht voor ongeveer $ 100. Tenzij je een grote hoeveelheid opslagruimte nodig hebt, is er waarschijnlijk niet veel behoefte aan een SSHD.

Aan de andere kant biedt een magnetische harde schijf veel ruimte, maar presteert hij niet zo goed. Een SSHD kan een gemakkelijke en betaalbare manier zijn om de prestaties matig te verbeteren zonder in te boeten aan opslagcapaciteit. SSHD's zijn het beste voor mensen die graag een bestaand laptopsysteem willen upgraden of een compromis willen tussen de twee uitersten in een nieuw systeem.

Image
Image

Voor desktopsystemen biedt een combinatie van een kleine solid-state schijf met een conventionele harde schijf waarschijnlijk grotere prestatieverbeteringen met slechts iets hogere kosten dan een SSHD. De uitzondering is de mini-desktop-pc die slechts de ruimte heeft voor een enkele schijf van mobiel formaat. Deze computers profiteren op dezelfde manier als een laptop van een SSHD.

Aanbevolen: