De belangrijkste vrouwen in de geschiedenis van videogames

Inhoudsopgave:

De belangrijkste vrouwen in de geschiedenis van videogames
De belangrijkste vrouwen in de geschiedenis van videogames
Anonim

Tegenwoordig nemen vrouwelijke game-ontwikkelaars de leiding als enkele van de topmanagers in de industrie, maar dat is niet altijd het geval geweest. In de jaren '70 en '80, toen de markt voor videogames net werd opgericht, moesten vrouwen hard vechten om hun stem te laten horen in de door mannen gedomineerde business. We hebben een lijst samengesteld met de meest invloedrijke vrouwen in de geschiedenis van videogames sinds de eerste game die door een vrouw werd ontworpen in 1978 uitkwam.

Carol Shaw: de eerste vrouwelijke gameprogrammeur en ontwerper

Image
Image

Computerprogrammeur Carol Shaw is vooral bekend van haar werk bij Activision met de retrohit River Raid, maar jaren eerder had Shaw al naam gemaakt in de geschiedenis van videogames. In 1978 was ze de eerste vrouw die een videogame, 3D Tic-Tac-Toe, programmeerde en ontwierp voor de Atari 2600.

In 1983 werd de laatste game die Shaw volledig zelf had geprogrammeerd en ontworpen, Happy Trails, uitgebracht op het moment dat de videogamemarkt instortte. Met de industrie in puin, nam Shaw een pauze van het maken van games, maar keerde in 1988 terug om toezicht te houden op de productie van River Raid II, haar laatste zwanenzang in de wereld van console-gaming.

Roberta Williams: mede-maker van grafische avonturengames en Sierra

Image
Image

Roberta Williams is een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van videogames. In 1979 raakte Williams geïnspireerd na het spelen van het tekst-only computerspel Adventure om een ontwerpdocument samen te stellen dat een interactief spel schetste waarin tekst en afbeeldingen werden gecombineerd. Haar man Ken, een programmeur bij IBM, ontwikkelde de software-engine en technologie met behulp van hun Apple II-thuiscomputer. Hun spel, Mystery House, was meteen een hit en het grafische avonturengenre was geboren.

Het echtpaar richtte het bedrijf On-Line Systems op (later Sierra genoemd) en werd de dominante kracht in computerspellen. Tegen de tijd dat Williams in 1996 met pensioen ging, had ze meer dan 30 topcomputerspellen op haar naam staan, waarvan ze de meeste schreef en ontwierp, waaronder Kings Quest en Phantasmagoria.

Dona Bailey: de eerste vrouw die een arcadespel ontwierp

Image
Image

Besloten om door te breken in de gamewereld, accepteerde Dona Bailey in 1980 een functie als engineer bij Atari. Carol Shaw was al vertrokken naar Activision, dus Bailey was de enige vrouwelijke gamedesigner bij het bedrijf. Terwijl ze daar was, co-creëerde en ontwierp ze, samen met Ed Logg, de klassieke arcadehit Centipede.

Na de release tot onmiddellijk succes, verdween Bailey uit de videogame-industrie om 26 jaar later weer op te duiken als keynote spreker op de Women in Games Conference 2007. Bailey onthulde dat het de druk en kritiek van haar mannelijke collega's was die haar uit het bedrijf dreven.

Vandaag moedigt Bailey vrouwen aan om een carrière in games na te streven. Ze werkt als docent aan een universiteit en geeft talloze cursussen over game-design.

Anne Westfall: Programmeur en mede-oprichter van Free Fall Associates

Image
Image

Voordat Anne Westfall met games begon te werken, was ze een briljante programmeur die het eerste op microcomputers gebaseerde programma maakte om onderverdelingen te structureren. In 1981 richtten Westfall en haar man, Jon Freeman, Free Fall Associates op, de eerste onafhankelijke ontwikkelaar die werd gecontracteerd door Electronic Arts. Onder de games die mede zijn ontworpen door Freeman en geprogrammeerd door Westfall, was de populaire computertitel Archon, destijds de grootste verkoper van EA.

Naast haar werk als programmeur en ontwikkelaar, was Westfall ook zes jaar lid van de raad van bestuur van de Game Developer Conference. Westfall en Freeman hebben hun bedrijf omgedoopt tot Free Fall Games, hoewel Westfall zelf de afgelopen jaren als medisch transcriptionist heeft gewerkt.

Jane Jensen: schrijver en ontwerper van historische avonturengames

Image
Image

Waar Roberta Williams was gebleven, nam Jane Jensen de fakkel over en hield het schrijven en ontwerpen van avonturengames van hoge kwaliteit in leven. Jane werkte begin jaren negentig voor Williams, waar ze begon bij Creative Services in Sierra, waar ze uiteindelijk hits schreef en ontwierp, zoals Kings Quest VI, de Gabriel Knight-serie en vele anderen. Haar werk in klassieke games heeft gevormd hoe verhaal en gamedesign met elkaar verweven zijn in moderne point-and-click-avonturen.

Jensen zette haar werk in computeravonturengames voort met de reeks pc-titels Agatha Christie en The Women's Murder Club. Ze ontwikkelde haar droomproject, Gray Matter, met Wizarbox, en opende vervolgens een nieuwe game-ontwikkelingsstudio genaamd Pinkerton Road met haar man, Robert Holmes. Jenson schrijft ook fictie onder de naam Eli Easton.

Brenda Laurel: specialist, schrijver en ontwerper in mens-computerinteractie

Image
Image

Brenda Laurel's levensmissie was om te onderzoeken hoe we omgaan met computers en de voordelen die daaruit voortvloeien. Begin jaren tachtig begon ze games te gebruiken voor haar werk als lid van Atari's onderzoeksteam en Manager Software Strategy. In 1987 coproduceerde ze het educatieve, medische simulatiespel Laser Surgeon: The Microscopic Mission, dat een virtueel kijkje gaf in de techniek van hersenchirurgie.

In de jaren negentig zette Laurel haar werk voort als een van de sterkste stemmen in onderzoek en ontwikkeling van virtual reality met haar bedrijf Telepresence. Ze was ook mede-oprichter van Purple Moon, een van de eerste softwarebedrijven die zich specialiseerde in het ontwikkelen van games voor meisjes.

Laurel werkt als consultant, spreker en professor en geeft les in 2D- en 3D-interactieontwerp.

Amy Briggs: Maker van het eerste avonturenspel voor meisjes

Image
Image

In Amy Brigg's korte verblijf in de wereld van gaming, toonde ze een visie die haar tijd ver vooruit was met een avonturenspel met een verhaal en hoofdrolspelers die specifiek op een vrouwelijk publiek waren gericht.

In 1983 werkte Briggs als tester bij Infocom, een bedrijf voor tekstgame-avonturen. Haar sterke schrijfvaardigheid en doorzettersgeest overtuigden de bazen om haar concept voor een tekstavontuur-romantiekspel voor meisjes, Plundered Hearts, groen licht te geven. Na het schrijven en ontwerpen van Hearts, schreef Briggs mee aan Gamma Force: Pit of a Thousand Screams en ontwierp hij delen van Zork Zero.

Briggs verliet de game-industrie in 1988 en keerde terug naar school om haar diploma te behalen. Vandaag de dag blijft ze schrijven en is ze eigenaar van een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van menselijke factoren en cognitieve psychologie

Doris Self: 's werelds eerste en oudste vrouwelijke competitieve gamer

Image
Image

Op 58-jarige leeftijd was Doris Self een van de eerste vrouwelijke competitieve gamers toen ze meedeed aan het Video Game Masters-toernooi van 1983 en het hoogste wereldrecord voor QBert brak met 1.112, 300 punten. Hoewel haar score een paar jaar later werd verslagen, bleef Self werken aan het veroveren van QBert.

Self was te zien in de documentaire The King of Kong: A Fistful of Quarters, toen Pac-Man-wereldkampioen Billy Mitchell haar een QBert-arcademachine overhandigde, wat de toen 79-jarige Self aanspoorde om te beginnen weer strijden.

Aanbevolen: