De geschiedenis van klassieke videogames

Inhoudsopgave:

De geschiedenis van klassieke videogames
De geschiedenis van klassieke videogames
Anonim

Na de wedergeboorte van console-gaming werd de industrie nog groter dan voorheen, maar het begon een race voor nieuwe innovaties en meer geavanceerde technologie om de concurrentie te verslaan. Al snel namen makers van videogames het krachtigste software-opslagapparaat van de computer over, de cd-rom. Niet alleen veel goedkoper voor de fabrikant dan cartridges, maar cd-roms bevatten ook meer informatie en haalden de programmering van de schijf als dat nodig was. Dit zorgde voor graphics van hogere kwaliteit, uitgebreidere gameplay en rijkere inhoud.

1992 - Prelude to the CD-ROM Age

Image
Image
  • Historische Arcade Game-releases- Mortal Kombat
  • SEGA brengt zijn eerste op cd-rom gebaseerde thuisconsole uit met de Sega-cd, een add-on voor de Genesis. Helaas verhindert het hoge prijskaartje dat u al een Genesis moet bezitten of kopen, dat het systeem aan populariteit wint. Afzonderlijk geeft SEGA zowel de Genesis- als de Sega-cd in licentie aan JVC, die ze verkoopt als een dure, hoogwaardige alles-in-één-eenheid genaamd Wondermega.
  • Id Software brengt Wolfenstein 3D uit, de game die verantwoordelijk is voor de populariteit van een First Person Shooter op de massamarkt.

1993 - De vijfde generatie

Image
Image
  • Panasonic levert de eerste zelfstandige cd-rom-console, de 3DO. Het systeem, door Time Magazine uitgeroepen tot Product van het Jaar, is de console van de hoogste kwaliteit op de markt en heeft geleid tot vele populaire franchises zoals Alone in the Dark en Need for Speed. Ondanks dit alles zorgen het hoge prijskaartje en een oververzadiging van de markt ervoor dat het systeem fa alt.
  • Atari doet een laatste poging om de markt terug te winnen met de Jaguar. Hoewel het een cd-rom-systeem is, heeft de Jaguar ook een slot om cartridgespellen te spelen. Vanwege de door bugs geteisterde processor, geheugenstoringen en complexe controller bombardeert het systeem, en Atari verlaat de consolemarkt en houdt vast aan het publiceren van games.
  • Doom komt uit en ha alt Wolfenstein 3D snel in als de meest populaire FPS-game.

1994 - Sony betreedt het spel

Image
Image
  • Historische Arcade Game-releases:- Tekken

  • De SEGA Saturn en Sony PlayStation release in Japan slechts enkele maanden uit elkaar. Beide zijn op cd's gebaseerde systemen, die 32-bits graphics leveren, maar de Saturn richt zich op hardcore gamers, terwijl PlayStation zich richt op casual gamers.
  • Sega en Time Warner Cable lanceren The Sega Channel, de eerste downloadservice voor videogames die werkt met een adapter die wordt aangesloten op de Sega Genesis. Gamers kunnen inloggen op het kanaal en talloze games spelen, en er worden er elke maand meer toegevoegd. Helaas zullen de politiek rond kabelmaatschappijen en het einde van de levensduur van de Genesis het kanaal al snel doden.
  • Cyan brengt Myst uit en het wordt al snel het bestverkochte computerspel van die tijd, waardoor de markt opnieuw wordt gedefinieerd.

1994 - Gameleeftijdsclassificaties zijn geboren

Als reactie op de groeiende bezorgdheid over de gewelddadige en seksuele inhoud van videogames, is de Entertainment Software Rating Board (ESRB) opgericht. Het eerste leeftijdsclassificatiesysteem voor videogames wordt 10 jaar later standaard. In tegenstelling tot het MPAA-filmbeoordelingsbord, baseert de ESRB zijn beoordeling niet alleen op de inhoud, maar ook op de interactieve ervaring.

1995 - Console- en computergaming

  • De SEGA Saturn en Sony PlayStation release in de Verenigde Staten enkele maanden na elkaar. Saturn verslaat PlayStation op de markt, maar SEGA's haast om uit te brengen heeft veel gevolgen met weinig lanceringstitels en dure hardware. Dit geeft Sony de tijd om een rijkere voorraad games voor te bereiden voor de release van de PlayStation. Bovendien verlaagt Sony de prijs van de PlayStation naar $ 299, waardoor de hardware met verlies wordt verkocht en de kosten omhoog gaan met meer gameverkopen.
  • Microsoft brengt Windows 95 uit, een instant hit die van Windows het primaire besturingssysteem voor pc-computers maakt.

1995 - De virtuele jongen

Om te proberen de Virtual Reality-rage te benutten, lanceert Nintendo de Virtual Boy. De Virtual Boy, ontwikkeld door Game Boy-maker Gunpei Yokoi, is bedoeld als het eerste spelsysteem dat echte 3D-graphics levert. Vanaf de lancering wordt de Virtual Boy geplaagd door problemen. Op de markt gebracht als een draagbare virtual reality-ervaring, is het verre van beide en zorgt ervoor dat veel spelers hoofdpijn krijgen. Gunpei Yokoi is van mening dat Nintendo het product haastig heeft uitgebracht voordat het klaar was en het verkeerd op de markt heeft gebracht. Met het falen van de Virtual Boy, Gunpei en Nintendo uit elkaar gaan, het beëindigen van een 30-jarige relatie.

1996 - Console- en computergaming

  • Nintendo houdt vast aan op cartridges gebaseerde games met hun 64-bits console, de Nintendo 64 (N64). De N64 biedt twee keer zoveel mogelijkheden als de andere consoles, zonder de laadtijd die nodig is voor games op cd-rom. Het enige nadeel is dat de fabricagekosten veel hoger zijn dan die van de andere systemen. De komende jaren domineren N64 en PlayStation de markt.
  • Tomb Raider wordt gelanceerd voor de PlayStation, Saturn en pc en geeft geboorte aan Lara Croft, het populairste vrouwelijke personage in gamedom.
  • Id Software brengt de eerste uit in hun reeks populaire first-person shooters, Quake, met rijke 3D-graphics en online multiplayer-mogelijkheden.
  • Meridian 59, de eerste MMOG-release met volledig 3D-gerenderde graphics gaat online.

1996 - Handheld en nieuwe gaming

  • Tiger Electronics probeert de Game Boy wat concurrentie te geven met hun release van Game.com, een draagbaar spelsysteem dat ook een adresboek en rekenmachine is en online kan gaan om toegang te krijgen tot e-mail. Met al deze mogelijkheden besteedt Tiger niet genoeg aandacht aan de games die op zijn best mat zijn.
  • Rumble-functies worden geïntroduceerd in joysticks en controllers waardoor de speler vibratiefeedbacks kan voelen als een direct resultaat van de gameplay.
  • Tamagotchi, het eerste virtuele huisdier, wordt meteen een hit in zowel Japan als de Verenigde Staten.

1998 - De zesde generatie consoles die de kracht van computers benutten

Image
Image

Sega lanceert de Dreamcast in Japan, dat nog steeds wordt beschouwd als het beste systeem van die tijd en de vernieuwer van online consolegaming. Het op cd's gebaseerde systeem maakt gebruik van 128-bits graphics, een verwerkingskracht die alleen wordt geëvenaard door geavanceerde desktopcomputers en is gebouwd voor online gamen.

1998 - De tweede generatie handhelds

  • Nintendo brengt kleur in hun handhelds met de Game Boy Color (GBC). Een baanbrekend handheld-systeem, de innovaties van de GBC starten veel toekomstige gaming-trends, waaronder draadloze connectiviteit, achterwaartse compatibiliteit en games met ingebouwde rumble packs en bewegingssensoren die kunnen detecteren hoe u het systeem beweegt.
  • Na het falen van hun thuisconsole, brengt SNK een draagbare versie uit, de Neo-Geo Pocket. Hoewel betaalbaarder dan de console, komt het oorspronkelijk uit met een zwart-wit scherm en wordt het hard getroffen door een gebrek aan ondersteuning van game-ontwikkelaars. Hoewel ze het ontbreken van een kleurenscherm snel hebben verholpen met de release van de Neo-Geo Pocket Color, v alt het systeem na slechts twee jaar uit.

1999 - Dreamcast mislukt en EverQuest wordt gelanceerd

  • Sega brengt de Dreamcast uit in de Verenigde Staten. Hoewel het een sterke start kent, da alt de verkoop onmiddellijk wanneer Sony in 2001 de PlayStation 2 uitbrengt. Dit zorgt ervoor dat Sega de productie van de Dreamcast stopzet en zich volledig terugtrekt uit de consolemarkt. Net als Atari houden ze het bij het publiceren van videogames voor andere systemen.
  • Sony lanceert de meest succesvolle MMOG aller tijden, EverQuest, waarmee het genre eindelijk geloofwaardig wordt op de markt.

2001 - De derde generatie handhelds

Nintendo brengt de Game Boy Advance (GBA) uit, het laatste spelsysteem om alle 2D-games in een klassieke stijl te produceren. De GBA is ook het systeem met de meeste poorten van klassieke videogames, waaronder de Nintendo Game & Watch en populaire NES-, SNES- en N64-titels.

2005 - De next-gen consoles beginnen

Image
Image

Xbox lanceert de Xbox Live Arcade, een betaalde downloadservice voor de Xbox- en Xbox 360-systemen. Dit concept blaast nieuw leven in populaire klassieke arcade- en consolegames zoals Street Fighter II, Mortal Kombat, Prince of Persia Classic en nog veel meer.

2006 - Volgende generatie consoles doorgaan

  • Het Wii-winkelkanaal van de Wii Virtual Console biedt een tegen betaling gebaseerd downloadsysteem voor het Wii-systeem, waardoor een nieuw publiek naar veel vergeten games wordt gebracht met volledige versies van titels van de NES, SNES, N64, Sega Genesis en TurboGrafx- 16 systemen. Om deze spellen te spelen heb je een GameCube Controller of de draadloze Wii Classic Controller nodig.
  • Het PlayStation Network lanceert hun eigen Next-Gen downloadsysteem voor de PlayStation 3, met niet alleen klassieke PlayStation 1-releases zoals Crash Bandicoot en Tekken 2, maar ook Arcade-klassiekers zoals Joust en Gauntlet II.
  • Ralph Bear krijgt de National Medal of Technology-prijs voor het uitvinden van de videogame voor thuisconsoles.

Aanbevolen: