Hoe witbalans kleurzweem te corrigeren met GIMP

Inhoudsopgave:

Hoe witbalans kleurzweem te corrigeren met GIMP
Hoe witbalans kleurzweem te corrigeren met GIMP
Anonim

Digitale camera's zijn veelzijdig en kunnen worden ingesteld om automatisch de beste instellingen voor de meeste situaties te selecteren om ervoor te zorgen dat de foto's die u maakt van zo hoog mogelijke kwaliteit zijn. In sommige gevallen kunnen ze echter problemen hebben bij het selecteren van de juiste witbalansinstelling.

GIMP - een afkorting van GNU Image Manipulation Program - is open source beeldbewerkingssoftware die het relatief eenvoudig maakt om de witbalans te corrigeren.

Hoe witbalans foto's beïnvloedt

Het meeste licht lijkt wit voor het menselijk oog, maar in werkelijkheid hebben verschillende soorten licht, zoals zonlicht en wolfraamlicht, iets andere kleuren, en digitale camera's zijn hier gevoelig voor.

Als de witbalans van een camera niet goed is ingesteld voor het soort licht dat wordt vastgelegd, krijgt de resulterende foto een onnatuurlijke kleurzweem. Je kunt dat zien aan de warme gele zweem op de linkerfoto hierboven. De foto rechts is na de correcties die hieronder worden uitgelegd.

Moet je foto's in RAW-indeling gebruiken?

Ernstige fotografen zullen beweren dat je altijd in RAW-formaat moet fotograferen, omdat je tijdens de verwerking gemakkelijk de witbalans van een foto kunt wijzigen. Als je de best mogelijke foto's wilt, dan is RAW de juiste keuze.

Als je echter een minder serieuze fotograaf bent, kunnen de extra stappen bij het verwerken van het RAW-formaat ingewikkelder en tijdrovender zijn. Wanneer u JPG-afbeeldingen maakt, verwerkt uw camera automatisch veel van deze verwerkingsstappen voor u, zoals verscherping en ruisonderdrukking.

Correctie kleurzweem met kies grijs gereedschap

Als je een foto hebt met een kleurzweem, dan is deze perfect voor deze tutorial.

  1. Open de foto in GIMP.

    Image
    Image
  2. Ga naar Kleuren > Niveaus om het dialoogvenster Niveaus te openen.

    Image
    Image
  3. Druk op Pick Gray Point, dat eruitziet als een pipet met een grijs vakje ernaast.

    Image
    Image
  4. Druk ergens op de foto met de grijspuntkiezer om te definiëren wat een middenkleurtint is. De tool Niveaus zal dan een automatische correctie op de foto aanbrengen op basis hiervan om de kleur en belichting van de foto te verbeteren.

    Als het resultaat er niet goed uitziet, selecteert u Reseten probeer een ander deel van de afbeelding.

    Image
    Image
  5. Als de kleuren er natuurlijk uitzien, drukt u op OK.

    Image
    Image

Hoewel deze techniek kan leiden tot meer natuurlijke kleuren, is het mogelijk dat de belichting wat minder wordt, dus wees voorbereid om verdere correcties aan te brengen, zoals het gebruik van curven in GIMP.

In de afbeelding links zie je een dramatische verandering. Er is echter nog steeds een lichte kleurzweem op de foto. We kunnen kleine correcties aanbrengen om deze cast te verminderen met behulp van de volgende technieken.

Kleurbalans aanpassen

Er is nog steeds een beetje een rode tint in de kleuren in de vorige foto, en dit kan worden aangepast met behulp van de hulpmiddelen Kleurbalans en Tintverzadiging.

  1. Ga naar Kleuren > Kleurbalans om het dialoogvenster Kleurbalans te openen. U ziet drie keuzerondjes onder de kop Selecteer bereik om aan te passen; hiermee kunt u verschillende toonbereiken in de foto targeten. Afhankelijk van uw foto hoeft u mogelijk geen aanpassingen aan te brengen in de schaduwen, middentonen en hooglichten.

    Image
    Image
  2. Selecteer het Schaduwen keuzerondje.

    Image
    Image
  3. Verplaats de Magenta-Groene schuifregelaar een beetje naar rechts. Dit vermindert de hoeveelheid magenta in de schaduwgebieden van de foto, waardoor de roodachtige tint wordt verminderd. Houd er echter rekening mee dat de hoeveelheid groen wordt verhoogd, dus pas op dat uw aanpassingen de ene kleurzweem niet vervangen door een andere. Doe hetzelfde voor de andere kleuren, indien nodig.

    Image
    Image
  4. Pas in de middentonen en hooglichten de schuifregelaars dienovereenkomstig aan om de meest natuurlijke kleurresultaten te krijgen.

Het aanpassen van de kleurbalans heeft een kleine verbetering van het beeld opgeleverd. Vervolgens passen we de tintverzadiging aan voor verdere kleurcorrectie.

Tint-verzadiging aanpassen

De foto heeft nog steeds een lichte rode kleurzweem, dus we gebruiken tintverzadiging om een kleine correctie aan te brengen. Deze techniek moet met enige voorzichtigheid worden gebruikt, omdat deze andere kleurafwijkingen in een foto kan accentueren en mogelijk niet in alle gevallen goed werkt.

  1. Ga naar Kleuren > Kleurverzadiging om het dialoogvenster Kleurtoonverzadiging te openen. De bedieningselementen hier kunnen worden gebruikt om alle kleuren in een foto in gelijke mate te beïnvloeden, maar in dit geval willen we alleen de rode en magenta kleuren aanpassen.

    Image
    Image
  2. Kies het keuzerondje gemarkeerd met M en schuif de Saturation slider naar links om de hoeveelheid magenta in de foto te verminderen.

    Image
    Image
  3. Selecteer het keuzerondje gemarkeerd met R om de intensiteit van het rood in de foto te wijzigen.

    Image
    Image

Op deze foto is de magenta verzadiging ingesteld op -10 en de rode verzadiging op -5. Je zou in de afbeelding moeten kunnen zien hoe de licht rode kleurzweem verder is verminderd.

De foto is niet perfect, maar deze technieken kunnen je helpen een foto van slechte kwaliteit te redden.

Aanbevolen: