Excel-bestandsextensies: XLSX, XLSM, XLS, XLTX en XLTM

Inhoudsopgave:

Excel-bestandsextensies: XLSX, XLSM, XLS, XLTX en XLTM
Excel-bestandsextensies: XLSX, XLSM, XLS, XLTX en XLTM
Anonim

Een bestandsextensie is de groep letters die verschijnen na de laatste punt in een bestandsnaam. Bestandsextensies zijn meestal 2 tot 4 tekens lang, hoewel ze elke lengte kunnen hebben. Excel gebruikt een handvol standaardextensies om bepaalde soorten spreadsheetbestanden ondubbelzinnig te maken.

De informatie in dit artikel is van toepassing op Excel 2019, Excel 2016, Excel 2013, Excel 2010, Excel 2007, Excel Online en Excel voor Mac.

Image
Image

XLS versus XLSX

De huidige standaard bestandsextensie voor een Excel-bestand is XLSX. Vóór Excel 2007 was de standaard bestandsextensie XLS. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat XLSX een op XML gebaseerd open bestandsformaat is en XLS een eigen Microsoft-formaat is. Maar de nieuwere versies van Excel bewaren en openen XLS-bestanden omwille van compatibiliteit met eerdere versies van het programma.

Bepaal of een bestand macro's bevat voordat u het opent. Macro's bevatten code die bestanden kan beschadigen en de computerbeveiliging in gevaar kan brengen als ze afkomstig zijn van niet-vertrouwde bronnen. Excel-bestanden met VBA- en XLM-macro's gebruiken de XLSM-extensie.

XML en HTML

XML staat voor uitbreidbare opmaaktaal. XML is verwant aan HTML, de extensie die wordt gebruikt voor webpagina's. Voordelen van dit bestandsformaat zijn onder meer:

  • Kleinere bestandsgroottes voor opslag en overdracht.
  • Beter herstel van informatie uit beschadigde bestanden.
  • Eenvoudige detectie van bestanden die macro's bevatten.

Bottom Line

Als een Excel-bestand de extensie XLTX of XLTM heeft, wordt het opgeslagen als een sjabloonbestand. Sjabloonbestanden worden gebruikt als startbestanden voor nieuwe werkmappen. Sjablonen bevatten opgeslagen instellingen zoals het standaardaantal bladen per werkmap, opmaak, formules, afbeeldingen en aangepaste werkbalken. Het verschil tussen de twee extensies is dat het XLTM-formaat VBA- en XML-macrocode kan opslaan.

Excel voor Mac

Macintosh-computers zijn niet afhankelijk van bestandsextensies om te bepalen welk programma moet worden gebruikt bij het openen van een bestand. Omwille van de compatibiliteit met de Windows-versie van het programma, gebruikt Excel voor Mac echter de XLSX-bestandsextensie.

Excel-bestanden die in het ene besturingssysteem zijn gemaakt, kunnen in het andere worden geopend. Een uitzondering hierop is Excel 2008 voor de Mac, dat geen VBA-macro's ondersteunt. Als gevolg hiervan kan het geen XLMX- of XMLT-bestanden openen die zijn gemaakt door Windows of latere Mac-versies die VBA-macro's ondersteunen.

Bestandsindelingen wijzigen met Opslaan als

Om een Excel-indeling (en de extensie ervan) te wijzigen, volgt u deze stappen:

  1. Open de werkmap en selecteer File > Save As. Selecteer in Excel 2019 Save a Copyin plaats daarvan.
  2. Accepteer in het dialoogvenster de voorgestelde bestandsnaam of typ een nieuwe naam voor de werkmap.
  3. Kies in de lijst Opslaan als type of Bestandsindeling het formaat voor het resulterende bestand.

    Image
    Image
  4. Selecteer Save om het bestand in de nieuwe indeling op te slaan en terug te keren naar het huidige werkblad.

Als een bestand is opgeslagen in een indeling die niet alle functies van de huidige indeling ondersteunt, zoals opmaak of formules, verschijnt er een waarschuwingsbericht waarin u wordt gevraagd door te gaan of te annuleren.

Aanbevolen: