Mercari-zwendel: is deze online marktplaats legitiem?

Inhoudsopgave:

Mercari-zwendel: is deze online marktplaats legitiem?
Mercari-zwendel: is deze online marktplaats legitiem?
Anonim

eBay, Craigslist en andere online winkelsites zijn erg populair omdat ze mensen in staat stellen allerlei soorten producten te kopen of verkopen, meestal met grote kortingen. Andere sites bevatten een mobiele app genaamd Mercari. Als u zich afvraagt of Mercari een legitiem bedrijf is, is het antwoord ja.

Image
Image

Mensen zullen vaak een manier vinden om zelfs onschuldige verkoopactiviteiten op sites als deze om te zetten in oplichterij. Er zijn verschillende manieren om jezelf te beschermen, zelfs op een technisch veilige site als Mercari.

Wat is de Mercari-zwendel?

Er is geen enkele zwendel geassocieerd met Mercari. Er zijn echter veel verschillende klachten van verkopers en kopers die de site gebruiken, deels omdat Mercari geld van verkopers achterhoudt totdat kopers tevreden zijn met hun aankoop.

Er zijn ook zware beperkingen op de soorten producten die worden verkocht, die verkopers soms onbewust kunnen schenden. Als dat het geval is, kan de hele transactie worden geannuleerd of kan het account van de verkoper worden opgeschort of ingetrokken. Bovendien zijn er meerdere regels en vergoedingen die zowel kopers als verkopers lijken te frustreren, waaronder een beoordelingssysteem dat vergelijkbaar is met dat van eBay. Ook gewetenloze verkopers bezoeken de site net als gewetenloze kopers.

Mercari is een mobiele app voor iOS- en Android-gebruikers. Het Japanse bedrijf is opgericht met het idee om een mobiele marktplaats te creëren voor kopers en verkopers. Nieuwe, gebruikte en handgemaakte artikelen worden allemaal op de site verkocht.

De combinatie van deze factoren heeft geleid tot meerdere klachten op communityforums op internet, waarbij sommige mensen de site in het algemeen als oplichterij noemden. Anderen houden vol dat hun specifieke situatie deel uitmaakt van een scam.

Hoewel alle klachten oprecht kunnen zijn, verwijst het woord oplichting naar een frauduleus plan dat wordt uitgevoerd door een oneerlijk persoon, groep of bedrijf in een poging geld of iets anders van waarde te verkrijgen. Deze algemene beschrijving lijkt Mercari zelf niet te beschrijven, hoewel het veel van de activiteiten kan beschrijven die gebruikers beweren dat ze plaatsvinden op de site tussen kopers en verkopers.

Hoe werkt de Mercari Scam?

In het geval van Mercari vindt oplichting meestal plaats in de vorm van een verkoper die producten probeert te verkopen die nep of beschadigd zijn; of kopers betrekken die niet van plan zijn te betalen voor producten die ze kopen, dus claimen ze valse schade of andere problemen in een poging om items gratis te krijgen.

Fondsen worden niet vrijgegeven aan verkopers totdat de koper bevestigt dat het item is aangekomen zoals beschreven en de aankoop voltooit door de verkoper te beoordelen. Zodra die actie is voltooid, kan de verkoper de koper beoordelen.

Hoe vinden oplichters Mercari-slachtoffers?

Scam-verkopers zullen nep- of frauduleuze goederen te koop aanbieden. Ze zullen u eenvoudig vinden door deze artikelen te koop aan te bieden tegen prijzen die te mooi zijn om waar te zijn of door productbeschrijvingen te schrijven waardoor deze artikelen echt lijken en daarom elke cent van een zeer hoge prijs waard zijn. Aangezien ze pas worden betaald als de koper de aankoop goedkeurt, is het voor verkopers niet gemakkelijk om kopers op te lichten.

Scamkopers zullen artikelen kopen en proberen betaalmethoden te gebruiken die niet zijn goedgekeurd door Mercari, snikverhalen aanbieden om verkopers te verleiden tot lagere prijzen, beweren dat producten beschadigd zijn aangekomen, artikelen die beschadigd zijn terugsturen wanneer verkopers onbeschadigde goederen hebben verzonden, enz.

De mogelijkheden voor oplichting zijn net zo eindeloos als er mensen zijn, ook al heeft Mercari verschillende regels over verkopen en retourneren.

Hoe voorkom ik dat ik betrokken word bij een Mercari-zwendel?

Op elke online winkelsite is het belangrijk om niet alleen zorgvuldig te onderzoeken wat u koopt, maar ook van wie u het koopt. Verkopers hebben minder opties omdat ze niet kunnen weigeren om aan iemand te verkopen.

  • Maak meerdere foto's van alle producten die je verzendt.
  • Zorg ervoor dat u de verkoopregels naleeft.
  • Houd je feedbackscores zo hoog mogelijk.
  • Doe je onderzoek om te bevestigen dat items legitiem zijn.
  • Controleer de feedback van de verkoper en de scores van andere kopers.
  • Stel vragen via het privéberichtensysteem.

Ik ben al een slachtoffer. Wat moet ik doen?

De standaardprocedure voor een slachtoffer van een Mercari-zwendel is om een klacht in te dienen via de Mercari-klantenservice. Als je denkt dat de site zelf het probleem op de een of andere manier in stand heeft gehouden, stop dan met het gebruik van de site.

Aanvullende acties kunnen het indienen van een politierapport zijn en, afhankelijk van de omstandigheden, zelfs het indienen van een slachtofferverklaring van fraude bij de drie grote kredietbureaus.

Hoe voorkom ik dat ik het doelwit ben van een Mercari-zwendel?

Je kunt het beste proactief zijn en waakzaam blijven. Hoewel de Mercari-site zelf een echt bedrijf is, zijn er veel websites die vanaf het begin nep zijn. U kunt zwendelwebsites zien als u goed oplet, maar een belangrijke aanwijzing om te overwegen is hoe u op de site bent beland: heeft uw webbrowser u plotseling omgeleid naar een onbekende site of heeft u deze met opzet opgezocht?

Scamwebsites kunnen vaak deel uitmaken van een computervirus, dus het is belangrijk om uw antivirussoftware altijd up-to-date te houden. Deze programma's zijn ontworpen om frauduleuze sites op te sporen of verdachte activiteiten op uw computer te detecteren.

Weet bovendien hoe phishing-scams en andere e-mailscams eruitzien, zodat u niet per ongeluk op een scam-website terechtkomt. Pharming-zwendel is ook een specifieke vorm van oplichting die gebruikers doorverwijst naar nepwebsites om persoonlijke en financiële informatie te stelen.

Aanbevolen: