Waarom AI-kunstwerk volledig legitiem is

Inhoudsopgave:

Waarom AI-kunstwerk volledig legitiem is
Waarom AI-kunstwerk volledig legitiem is
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • DALL·E maakt het gemakkelijk om ongelooflijke afbeeldingen te genereren door ze simpelweg te beschrijven.
  • Net als fotografie daarvoor, kan kunst die door AI is gemaakt, worden bekritiseerd als geen 'echte kunst'.
  • AI maakt kunst voor iedereen toegankelijk.

Image
Image

De ongelooflijke beelden die uit het DALL·E neurale netwerk komen, stellen de aard van kunst in twijfel, maar we zijn hier eerder geweest.

DALL·E, zoals je ongetwijfeld hebt gezien op Twitter of Facebook, is een tool die afbeeldingen genereert uit tekstbeschrijvingen. De resultaten zijn ronduit ongelooflijk, zoals in, het is moeilijk te geloven dat het typen van een beschrijving in een webbrowser een paar ogenblikken later zulke verbazingwekkende afbeeldingen kan uitspuwen. DALL·E, en zijn verbeterde afstammeling DALL·E 2, maakt het ook gemakkelijk om afbeeldingen te maken die uren of dagen kunnen duren om handmatig uit te voeren. En dat is het probleem. Kan iets dat zo gemakkelijk te maken is, schijnbaar zonder enige vaardigheid, kunst zijn? Natuurlijk kan dat.

"Kunst is het idee en nooit de methode van uitvoering. Leonardo da Vinci, Rembrandt en veel van de topartiesten (Damien Hirst, Murakami en Kehinde Wiley) hebben studio's met andere kunstenaars/assistenten die hun ideeën schilderen, maar ook al zijn de handen van iemand anders op het canvas, dat is nog steeds hun werk, "vertelde digitale illustrator Teddy Phillips via e-mail aan Lifewire.

Weten waar je moet tikken

Er is een oud verhaal over een scheepsreparateur die werd ingeschakeld om een motor te repareren die niet wil starten. De kapitein, of degene die deze praktische zaken op een schip regelt, begeleidt de reparateur naar de machinekamer en de reparateur kijkt een tijdje rond. Dan ha alt ze een hamer tevoorschijn, loopt naar een pijp en geeft er een harde tik op. De motor komt weer tot leven.

Later ziet de scheepsaccountant de factuur voor deze reparatie. Laten we zeggen dat het $ 100 is (het is een oud verhaal). De accountant vraagt deze factuur op en de reparateur stuurt een nieuwe gespecificeerde factuur. Het v alt als volgt uiteen: voor het tikken op de klep met een hamer, $ 1. Om te weten waar je moet tikken, $ 99.

Het punt is dat kunst gaat over de intentie, niet over de uitvoering. Een beeldhouwer hoeft evenmin zijn eigen brons te gieten als een fotograaf zijn eigen foto's moet ontwikkelen en afdrukken. Een regisseur wordt gezien als de maker van een film en meestal schrijven ze niet eens het script. Ze interpreteren het idee van iemand anders!

Image
Image

Fotografie is een geweldig voorbeeld. Nu vragen maar weinig mensen zich af of foto's kunst kunnen zijn. Maar nog tijdens mijn tijd op de kunstacademie werd er nog gedebatteerd of fotografie kunst is. Waarom? Misschien omdat het te snel en gemakkelijk is. Je richt gewoon de camera en klikt. Er komt geen creativiteit bij kijken, er wordt geen moeite voor gedaan.

Deze samensmelting van kunst met inspanning dateert misschien uit de tijd dat het altijd een inspanning was om een schilderij of een beeldhouwwerk te maken, of dat je een instrument moest leren bespelen om muziek te maken. Maar de camera en DALL·E zijn gereedschappen zoals een penseel, beitel, muzieksequencer of typemachine gereedschappen zijn. Ze verwijderen de sleur van ambacht en openen tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden.

"AI's zijn een nieuw hulpmiddel. Een nieuwe medewerker. Het democratiseert kunst net zoals de digitale camera en photoshop. Ik ben ook een fotograaf. Ik was erbij. digitaal. AI-kunst zal hetzelfde doen, "vertelde Trish Reda, kunstenaar en oprichter van AI- en NFT-kunstcollectief Boop. Art, via e-mail aan Lifewire.

Toegankelijke kunst

En hoe zit het met artiesten die geen penseel kunnen hanteren of niet kunnen zien waar ze een camera op richten? Als ze een concept hebben dat ze willen overbrengen door middel van kunst, dan kunnen ze dat doen met AI-tools zoals DALL·E.

"Ik ben enthousiast over AI Artwork omdat het toegang geeft tot nieuwe communities", zegt Phillips, wiens dagelijkse baan in het ontwerpen van software ligt. "Met AI-tools in de kunstwereld kunnen mensen met een handicap prachtige [werken] maken die ze voorheen niet konden met de tools die we nu hebben."

Image
Image

En zoals alle toegankelijkheidsfuncties is dit goed voor iedereen. Deze scheiding van druk werk en kunst opent nog meer mogelijkheden voor kunstenaars.

"Het is een groot probleem voor alle kunstenaars. De AI-kunst is één ding, maar het is een hulpmiddel dat kunstenaars ook helpt bij het bedenken van hun analoge werk. Het kan snel en nauwkeurig een kaart van Italië tekenen of de voorraad maken foto met kleuren en afbeeldingen die je op aanvraag nodig hebt", zegt Reda.

Ik heb bijvoorbeeld een vriend die een prominente knipkunstenaar is. Hij verzamelt oude tijdschriften en foto's en hakt ze in stukjes om zijn werk te maken. Als hij DALL·E zou gebruiken om nieuwe vintage tijdschriftillustraties te maken, ze dan zou printen en uitknippen, is dat dan kunst? Natuurlijk is dat zo.

AI kan voor kunstenaars net zo'n groot probleem blijken te zijn als de komst van fotografie of digitale hulpmiddelen en zal zeker minstens zo controversieel zijn. Maar de kunstenaar gedijt juist op dit soort grijze gebieden, en de verdraaiing van concepten en ideeën.

Het wordt leuk.

Aanbevolen: