Lenovo Ideapad Laptop Review: een eenvoudige laptop met een mooie constructie

Inhoudsopgave:

Lenovo Ideapad Laptop Review: een eenvoudige laptop met een mooie constructie
Lenovo Ideapad Laptop Review: een eenvoudige laptop met een mooie constructie
Anonim

Bottom Line

De Lenovo Ideapad 14 is niet bedoeld als je werkpaard, maar als je een goed aanvoelende, betaalbare laptop wilt voor een student of een reiziger, kan dit een goede koop zijn.

Lenovo Ideapad 14 81A5001UUS

Image
Image

We hebben de Lenovo Ideapad 14 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Dit 14-inch model van de Lenovo Ideapad-lijn heeft meer dan een paar problemen die zijn anders premium uiterlijk en gevoel achtervolgen. Aan de ene kant ziet het scherm er helder en redelijk uit en is de bouwkwaliteit ver boven de prijsklasse. Aan de andere kant, door een combinatie van minder RAM aan boord en het volledige Windows 10 Home OS, heeft deze laptop de neiging om een beetje te stikken in de prestatieafdeling. Ik heb de machine ongeveer een week uitgeprobeerd. Lees verder om te zien wat ik van deze budgetlaptop vind.

Image
Image

Bottom Line

Lenovo weet hoe je een laptop moet ontwerpen, punt uit. Zelfs aan de allerlaagste prijsklasse schittert de Ideapad-lijn echt met stevig aanvoelend plastic, slanke, scherpe randen en een heel dun chassis. De 14-inch optie maakte direct uit de doos indruk op me, vooral omdat hij slechts 0,7 inch dik is en slechts 3,17 pond weegt. Aangezien hier een 14-inch scherm is ingepakt, was ik erg blij om te zien dat Lenovo de dingen zo slank hield. Wat meer is, is de matzilveren afwerking aan de buitenkant, en het licht trapeziumvormige scharnier, gecombineerd met het Lenovo-logo in de rechterbovenhoek in plaats van in het midden van het chassis, maakt de Ideapad een echt aantrekkelijk aanbod. Met andere woorden, het lijkt alsof het veel meer kost dan het in werkelijkheid is.

Configuratieproces: standaard, maar een beetje traag

Iedereen die een Windows-pc heeft ingesteld, kent hier de oefening: bij het opstarten krijgt u een door Cortana begeleid installatieproces, waarbij u zich aanmeldt voor uw regio en inlogt op uw Windows-account. Nadat je echter al je selecties hebt gemaakt, voelde het churn-proces om alles van start te laten gaan aanzienlijk langzamer dan sommige van de andere budgetlaptops die ik heb getest. Dit komt grotendeels omdat het een volledig Windows 10 Home OS start, in plaats van de lichtere S-software. Dit is naar mijn mening een misstap waar ik later op in zal gaan, maar het is een belangrijke opmerking tijdens de installatiefase.

Display: in overeenstemming met het trackrecord van Lenovo

Ik ben over de hele linie erg onder de indruk van de schermen van Lenovo. Aan de onderkant van de prijsklasse vindt u specificaties die passen bij de budgettendensen. Het 16:9-scherm heeft hetzelfde low-end LED-paneel met een resolutie van 1366x768 dat u op de meeste budgetlaptops van alle fabrikanten in dit bereik zult zien.

Maar dankzij de matte afwerking die Lenovo op hun beeldschermen aanbrengt, evenals het behoorlijke dynamische bereik, vind ik het beeldscherm hier veel beter dan op iets van bijvoorbeeld HP. Om eerlijk te zijn, er is nog steeds veel wasachtigheid in de kleurrespons en het scherm leunt blauw, dus je moet het opwarmen met de nachtlichtmodus van Windows. Maar over het algemeen verwachtte ik voor de prijs iets veel zachter en veel minder gedefinieerd. Dit zal zeker doorgaan voor het bekijken van standaard video's.

Prestaties: een grote teleurstelling voor grotere taken

Kijkend naar de dual-core Intel Celeron N3350-processor (met 1,1 GHz standaard kloksnelheid) op het specificatieblad, verwachtte ik vergelijkbare prestaties als de andere low-end Celeron-laptops die ik heb getest. Dit was echter gewoon niet het geval.

Het laden van standaardwebpagina's en het schakelen tussen apps duurde gemakkelijk 50 procent langer dan zelfs de 11-inch Ideapad die ik eerder dit jaar heb getest. Waarom is dat? Er zijn twee belangrijke redenen: om te beginnen kocht ik een configuratie met slechts 2 GB DDR3 RAM aan boord, omdat ik wilde zien wat een lichtere laptop zou kunnen doen. Dit was misschien prima geweest als Lenovo ervoor had gekozen om Windows 10 S te laden in plaats van Home, maar vanwege de zwaardere werklast die met Home gepaard gaat (inclusief enkele bloatware van Lenovo) en de vereiste voor beveiliging en codering van derden, zal dit gewoon niet snijd het voor iedereen die een machine voor intensief gebruik nodig heeft.

De 14-inch optie maakte meteen indruk op me, vooral omdat hij slechts 0,7 inch dik is en slechts 3,17 pond weegt.

Dat gezegd hebbende, zolang je Microsoft Edge (de standaardbrowser van Windows) gebruikt, zou je in staat moeten zijn om op internet te surfen en eenvoudige werktaken uit te voeren. Verwacht niet dat je meer dan een half dozijn tabbladen tegelijk opent, en verwacht zeker niet dat je gaat gamen of zware mediastreaming doet. Als gevolg hiervan krijgt de ingebouwde Intel HD 500 grafische processor niet echt de kans om me te laten zien wat hij kan, omdat de processor stikt voordat zwaardere games zelfs maar de kans krijgen om te laden.

Bottom Line

Als gevolg van de lage prestaties, kun je echt niet verwachten dat er een heleboel spreadsheets en browsertabbladen open zijn, dus ik zou deze machine niet aanbevelen voor een belangrijkste werklaptop. Echter, zoals het geval is met vrijwel de rest van Lenovo's laptops, vond ik het toetsenbord en trackpad erg indrukwekkend. De slanke toetsen voelen eigenlijk niet zo slank aan en ze geven je een bevredigende hoeveelheid actie. Ze voelen een beetje zachter aan dan een meer traditioneel toetsenbord, maar als je daar mee om kunt gaan, voelen het plastic en de constructie op deze toetsen geweldig aan. Zelfs het trackpad, met een opmerkelijke ondersteuning voor klikken en gebaren, gaf me het idee van een veel premium apparaat.

Audio: Tinny en verkeerd gericht

Een nadeel dat ik bij de meeste low-end Lenovo-machines heb gevonden, is dat de ingebouwde luidsprekers gewoon niet geschikt zijn, zelfs niet als je bedenkt dat dit een laptop is. Eerlijk gezegd kon ik niet eens onderscheiden waar de luidsprekers vandaan kwamen - soms leek het geluid van de onderkant van de machine naar mijn schoot te komen, en andere keren leek het van onder het toetsenbord te komen. Op een stevige ondergrond kan het geluid iets beter reizen, waardoor je een volledige respons krijgt, maar als het op je schoot ligt, verwacht dan een gedempt, blikkerig geluid.

Netwerk en connectiviteit: een solide array, zowel bedraad als draadloos

Lenovo heeft veel van de overhead op deze budgetlaptop verschoven naar moderne I/O-mogelijkheden. Ten eerste gebruikt de ingebouwde draadloze kaart het modernere 802.11ac-protocol in plaats van het n-systeem, wat betekent dat u profiteert van redelijk hoge snelheden en dat de Bluetooth-connectiviteit direct goed werkt.

Image
Image

Er zijn 2 USB 3.0-poorten van volledige grootte en één USB Type-C-poort, wat betekent dat gegevensoverdrachtsnelheden voldoende moeten zijn met randapparatuur. Lenovo heeft ook een full-sized HDMI-poort geplaatst voor een extra monitor en een microSD-kaartsleuf. Dit laatste is belangrijk omdat deze configuratie slechts 32 GB flash-achtige opslag biedt, dus je zult dat uiteindelijk onvermijdelijk moeten uitbreiden.

Bottom Line

Zoals bij de meeste laptops, budget of anderszins, is de camera echt niets bijzonders. Lenovo is niet duidelijk over de specificaties, maar de softwaregerichte korreligheid en de slechte prestaties bij weinig licht maken dit een duidelijk negatief punt voor de laptop. Videogesprekken zijn prima, maar je zult meer problemen tegenkomen met de prestaties dan met de resolutie van de webcam. Over het algemeen kan ik de laptop niet al te veel verwijten, aangezien zelfs duurdere opties in deze categorie ontbreken.

Batterijlevensduur: echt indrukwekkend, zelfs voor een groter scherm

De meegeleverde tweecellige lithium-ionbatterij is een standaardaanbod voor de meeste laptops in deze klasse, en Lenovo stelt dat je ongeveer 8 uur kunt gebruiken met één keer opladen. Dat aantal is indrukwekkend gezien het grotere 14-inch scherm (meer pixels=meer stroomverbruik) en het feit dat deze machine zijn best doet om een volledige versie van Windows 10 Home te draaien.

Bij standaardgebruik gaf deze laptop me bijna 8 uur, als je het prettig vindt om hem in lagere percentages te gebruiken. Bij normaal gebruik moet u hem echter eenmaal per dag opladen, dus verwacht niet dat u deze meeneemt op meerdaagse zakenreizen zonder dat u hem hoeft op te laden.

Op deze laptop is de volledige build van Windows 10 Home gewoon te veel voor de 2 GB RAM aan boord. Alles, van setup tot standaard browsen, voelde daardoor langzamer aan.

Software: te ambitieus voor de hardwarespecificaties

Hoe meer ik budgetlaptops review, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat deze goedkopere machines gewoonweg niet overweg kunnen met een volledige build van Windows 10 Home. Veel van de goedkopere machines die er zijn, zullen ervoor kiezen om in de lichtere Windows 10 S te laden, waardoor je een meer gecontroleerde omgeving en beperkte bloatware krijgt. Bovendien kun je apps alleen rechtstreeks uit de Windows Store halen. Dit beperkt je wel in mogelijkheden, maar zoals ik hier op de 14-inch Ideapad heb gezien, pakt het ook de speling op voor een verder low-end machine.

Op deze laptop is de volledige build van Windows 10 Home gewoon te veel voor de 2 GB RAM aan boord. Alles, van setup tot standaard browsen, voelde daardoor langzamer aan. Als je echter wat geduld hebt, kun je gemakkelijk apps van derden laden en krijg je een gratis jaar Microsoft 365, wat een bonus is. Alles bij elkaar genomen, zou deze machine veel hogere cijfers hebben gekregen met Windows 10 S.

Bottom Line

Ik denk dat dit meestal een goede koop is, op voorwaarde dat je het voor de juiste prijs kunt vinden. Op het moment van schrijven kost de machine $ 170 op Amazon, wat echt een goede deal is voor een volledige Windows-laptop. Ik heb gezien dat het voor bijna $ 200 ging, en ik kan niet anders dan denken dat je geld op dat niveau veel beter aan iets met Windows 10 S kan worden besteed. Maar als je deze Ideapad voor $ 150-170 kunt vinden, is het misschien de moeite waard voor een student of iemand die op zoek is naar een minder waardevolle machine met een lager risico.

Lenovo Ideapad 14 vs. Asus X441 14

Ik heb twee laptops in het 14-inch bereik getest en ik vind ze een interessante vergelijking, omdat ze elk hun eigen dingen goed doen. De Ideapad ziet er veel beter uit en voelt aan vanuit een bouwperspectief, waar de Asus X441 dik, onhandig en gedateerd aanvoelt. Er is flash-opslag op de Ideapad en een langzamere, luidruchtigere HDD op de Asus. Maar de Asus presteert net iets beter met meer RAM, en het geeft je nog steeds de volledige Windows Home-build. Het is een gooi die echt afhangt van je prioriteiten.

Onvoldoende vermogen, maar betaalbaar genoeg voor licht browsen

Dit is op geen enkele manier een krachtige laptop, maar ook niet aan dit einde van de prijsklasse. De Lenovo Ideapad 14 zou het veel beter doen met meer RAM en een lichter besturingssysteem, maar de bouwkwaliteit en het redelijke scherm, gecombineerd met moderne I/O en wat solide aandacht voor detail, maken het een goede deal, als je het kunt vinden voor de juiste prijs.

Specs

  • Productnaam Ideapad 14 81A5001UUS
  • Product Merk Lenovo
  • Prijs $250.00
  • Releasedatum januari 2019
  • Productafmetingen 13,1 x 9,3 x 0,7 inch.
  • Kleur Zilver
  • Processor Intel Celeron N3350, 1.1 GHz
  • RAM 2GB
  • Opslag 32GB

Aanbevolen: