Beste camera-beeldstabilisatie-opties

Inhoudsopgave:

Beste camera-beeldstabilisatie-opties
Beste camera-beeldstabilisatie-opties
Anonim

Beeldstabilisatietechnologie vermindert wazige foto's door cameratrillingen door verschillende vormen van hardware- en softwarecorrectie. Hoewel camerabeeldstabilisatie niet nieuw is, bevatten meer digitale camera's op consumentenniveau nu IS-technologie.

De drie primaire configuraties van beeldstabilisatie van digitale camera's zijn:

  • Optische IS
  • Digitale IS
  • Dual IS
Image
Image

De basisprincipes van beeldstabilisatie

Beeldstabilisatietechnologie maakt gebruik van hardware of software in de digitale camera om de effecten van cameratrillingen of trillingen te minimaliseren. Camerawaas is meer uitgesproken bij lenzen met lange zoom of bij opnamen bij weinig licht, waarbij de sluitertijd van de camera langzamer moet zijn om meer licht de beeldsensor van de camera te laten bereiken. Met een langere sluitertijd worden trillingen of trillingen die optreden bij de camera vergroot, waardoor soms onscherpe foto's ontstaan. Zelfs de geringste beweging van je hand of arm kan een lichte waas veroorzaken.

IS kan niet elke wazige foto voorkomen - zoals wanneer een onderwerp te snel beweegt voor de sluitertijd die je gebruikt - maar het werkt goed bij het corrigeren van onscherpte veroorzaakt door de lichte beweging van de fotograaf. De geschatte IS-correctie van de fabrikant helpt je om een aantal sluitertijdinstellingen te maken die langzamer zijn dan zonder IS.

Als je geen camera hebt met een goed beeldstabilisatiesysteem, fotografeer dan met kortere sluitertijden. Probeer de ISO-instelling van je camera te verhogen, zodat je met een kortere sluitertijd kunt fotograferen bij weinig licht als de IS-instelling van de camera je niet de gewenste resultaten geeft.

Optische IS

Voor compacte digitale camera's die bedoeld zijn voor beginnende en gevorderde fotografen, is optische beeldstabilisatie de IS-technologie die de voorkeur heeft.

Optical IS gebruikt hardwarecorrecties om cameratrilling teniet te doen. Elke fabrikant specificeert een andere configuratie voor het implementeren van optische IS, maar de meeste digitale camera's die optische beeldstabilisatie bevatten, gebruiken een in de camera ingebouwde gyrosensor die elke beweging van de fotograaf meet. De gyrosensor stuurt zijn metingen via een stabilisatie-microchip naar de CCD, die enigszins verschuift om te compenseren. De CCD, of charge-coupled device, neemt het beeld op.

De hardwarecorrectie die wordt gevonden met optische IS is de meest nauwkeurige vorm van beeldstabilisatie. Het vereist geen verhoging van de ISO-gevoeligheid, wat de fotokwaliteit in gevaar kan brengen.

Digitale IS

Digitale beeldstabilisatie omvat alleen het gebruik van software en digitale camera-instellingen om de effecten van cameratrilling te minimaliseren. In wezen verhoogt digitale IS de ISO-gevoeligheid, wat de meting is van de gevoeligheid van de camera voor licht. Doordat de camera een beeld maakt met minder licht, kan de camera opnamen maken met een kortere sluitertijd, waardoor onscherpte door cameratrilling wordt geminimaliseerd.

Digitale IS heeft echter vaak voorrang op de ISO-gevoeligheid die verder gaat dan wat de automatische instelling op de camera zegt dat het zou moeten zijn voor de lichtomstandigheden van een bepaalde opname. Het op die manier verhogen van de ISO-gevoeligheid kan de beeldkwaliteit verslechteren, waardoor er meer ruis in het beeld ontstaat - een willekeurig aantal verdwaalde pixels die niet goed opnemen. Met andere woorden, de camera vragen om een afbeelding te maken met minder dan optimale ISO-instellingen kan de beeldkwaliteit in gevaar brengen, en dat is wat digitale IS doet.

Sommige camera's verwijzen ook naar digitale beeldstabilisatie om een stukje software te beschrijven dat in de digitale camera is ingebouwd en dat probeert de onscherpte te minimaliseren nadat u de foto hebt gemaakt, vergelijkbaar met wat u zou kunnen doen met een beeldbewerkingssoftware op uw computer. Dit type digitale IS is echter het minst effectief van alle soorten beeldstabilisatie.

Dual IS

Dual IS is niet zo eenvoudig vast te pinnen, omdat fabrikanten het anders definiëren. De meest gebruikelijke definitie van dubbele beeldstabilisatie omvat een combinatie van hardwarestabilisatie (zoals gevonden bij optische IS) en verhoogde ISO-gevoeligheid (zoals gevonden bij digitale IS).

Soms wordt dubbele beeldstabilisatie gebruikt om het feit te beschrijven dat een digitale spiegelreflexcamera beeldstabilisatietechnologie bevat in zowel de camerabody als in de verwisselbare lenzen.

Werken zonder IS

Image
Image

Sommige oudere digitale camera's bieden geen enkel type IS. Probeer deze tips om cameratrilling te voorkomen in een digitale camera die geen beeldstabilisatie biedt:

  • Bevestig je camera op een statief.
  • Gebruik de zoeker van de camera in plaats van het LCD-scherm om de opname te kadreren.
  • Houd jezelf vast terwijl je schiet door tegen een muur of deurkozijn te leunen.
  • Breng je ellebogen tegen de zijkant van je lichaam en houd de camera met twee handen vast.
  • Maak altijd een snelle sluitertijd, wat niet altijd een praktische optie is.

Laat u niet misleiden

Sommige fabrikanten, vooral die met laaggeprijsde modellen, gebruiken misleidende termen, zoals antiwaasmodus of anti-shake-technologie, om te verbergen dat hun digitale camera geen IS biedt. Dergelijke camera's verhogen meestal alleen de sluitertijd om wazige foto's te beperken, wat soms andere belichtingsproblemen veroorzaakt, waardoor de beeldkwaliteit wordt aangetast.

Sommige fabrikanten van digitale camera's passen specifieke merknamen toe voor optische beeldstabilisatie, wat het voor de consument nog ingewikkelder maakt. Nikon gebruikt bijvoorbeeld soms vibratiereductie en Sony gebruikt soms Super Steady Shot om te verwijzen naar optische IS. Canon heeft een type beeldstabilisatie gemaakt dat vaak wordt aangeduid als Intelligent IS.

De meeste moderne digitale camera's bevatten ofwel alleen optische IS of een vorm van dubbele IS, dus het vinden van de juiste camera om aan uw beeldstabilisatiebehoeften te voldoen, is niet zo belangrijk als enkele jaren geleden. Toch is het hebben van een goed beeldstabilisatiesysteem zo belangrijk voor het succes van uw digitale camera dat het de moeite waard is om te controleren of uw camera het beste type IS heeft. Vergeet niet in de specificatielijst van de camera te kijken welk type beeldstabilisatie beschikbaar is.

Aanbevolen: