Gebruik de MEDIAN-functie van Excel om de middelste waarde te vinden

Inhoudsopgave:

Gebruik de MEDIAN-functie van Excel om de middelste waarde te vinden
Gebruik de MEDIAN-functie van Excel om de middelste waarde te vinden
Anonim

Microsoft Excel heeft verschillende functies die veelgebruikte gemiddelde waarden berekenen. De MEDIAAN-functie vindt de mediaan of middelste waarde in een lijst met getallen.

Deze instructies zijn van toepassing op Excel 2019, 2016, 2013 en 2010, evenals Excel 2019 voor Mac, Excel 2016 voor Mac, Excel voor Mac 2011, Excel voor Microsoft 365 en Excel Online.

Hoe de MEDIAAN-functie werkt

De functie MEDIAAN sorteert de opgegeven argumenten om de waarde te vinden die rekenkundig in het midden van de groep v alt.

Als er een oneven aantal argumenten is, identificeert de functie MEDIAAN de middelste waarde in het bereik als de mediaanwaarde.

Als er een even aantal argumenten is, neemt de functie het rekenkundig gemiddelde of het gemiddelde van de middelste twee waarden als mediaanwaarde.

De waarden die als argumenten worden opgegeven, hoeven niet in een bepaalde volgorde te staan om de functie te laten werken.

MEDIAN Functiesyntaxis

De syntaxis van een functie verwijst naar de lay-out van de functie en omvat de naam van de functie, haakjes, kommascheidingstekens en argumenten.

Het volgende is de syntaxis voor de MEDIAN-functie:

=MEDIAAN(Getal1, Getal2, Getal3, …)

=MEDIAN zo beginnen alle MEDIAN-formules. Number1 verwijst naar de vereiste gegevens die de functie zal berekenen. Number2 en daaropvolgende waarden verwijzen naar optionele aanvullende gegevenswaarden die in het gemiddelde moeten worden berekend. Het maximum aantal toegestane items is 255, die elk moeten worden gescheiden door een komma.

Dit argument kan een lijst met getallen bevatten waarvan het gemiddelde moet worden genomen, celverwijzingen naar de locatie van de gegevens in het werkblad, een reeks celverwijzingen en een benoemd bereik.

Typ de volledige functie in een werkbladcel of voer de functie en argumenten in met behulp van het dialoogvenster Functie.

MEDIAN Functie Voorbeeld

Deze stappen beschrijven hoe u de MEDIAAN-functie en argumenten invoert met behulp van het dialoogvenster. We gebruiken voorbeeldgegevens die in een spreadsheet zijn ingevoerd, zoals hieronder te zien is.

  1. Selecteer cel G2, waar de resultaten worden weergegeven.
  2. Selecteer de Insert Function knop om het Insert Function dialoogvenster te openen.
  3. Kies Statistisch in de Categorie lijst.
  4. Selecteer MEDIAN in de lijst met functies en selecteer vervolgens OK.
  5. Markeer cellen A2 tot F2 in het werkblad om dat bereik automatisch in te voegen.
  6. Druk op Enter of Return om de functie te voltooien en terug te keren naar het werkblad.
  7. Voor onze voorbeeldgegevens moet het antwoord 20 in cel G2 verschijnen.

    Image
    Image

    Als u op cel G2 klikt, verschijnt de volledige functie, =MEDIAN(A2: F2), in de formulebalk boven het werkblad.

Waarom is de mediaanwaarde 20? Aangezien er een oneven aantal argumenten in deze regel met gegevens is (vijf), wordt de mediaanwaarde berekend door het middelste getal te vinden. Het is hier 20 omdat er twee getallen groter zijn (49 en 65) en twee getallen kleiner (4 en 12).

Lege cellen versus nulwaarden

Bij het vinden van de mediaan in Excel, is er een verschil tussen lege of lege cellen en cellen met een nulwaarde. De MEDIAAN-functie negeert lege cellen, maar niet die met een nulwaarde.

Standaard geeft Excel een nul weer in cellen met een nulwaarde. Deze optie kan worden uitgeschakeld, dus als cellen leeg worden gelaten, wordt de nulwaarde voor die cel nog steeds opgenomen als argument voor de functie bij het berekenen van de mediaan.

Hier leest u hoe u deze optie in- en uitschakelt:

In Excel 2019, Excel 2016, Excel 2013 en Excel 2010

  1. Ga naar het tabblad File en selecteer Options.
  2. Ga naar de categorie Geavanceerd in het linkerdeelvenster van de opties.
  3. Scroll aan de rechterkant naar beneden totdat u de sectie Weergaveopties voor dit werkblad vindt.
  4. Om nulwaarden in cellen te verbergen, schakelt u het selectievakje Toon een nul in cellen met nulwaarde uit. Zet een vinkje in het vakje om nullen weer te geven.
  5. Sla eventuele wijzigingen op met de OK knop.

    Image
    Image

In Excel 2019 voor Mac, Excel 2016 voor Mac en Excel voor Mac 2011

  1. Ga naar het Excel menu.
  2. Selecteer Voorkeuren.
  3. Selecteer onder Authoring View.
  4. Wis de Show Zero Values checkbox onder Window Options.

    Deze optie kan niet worden uitgeschakeld in Excel Online.

Aanbevolen: