Computerreparatie Veiligheidstips die u moet weten

Inhoudsopgave:

Computerreparatie Veiligheidstips die u moet weten
Computerreparatie Veiligheidstips die u moet weten
Anonim

Naast een middag vol plezier (serieus!), kan computerreparatie u veel tijd en geld besparen. Geen enkele hoeveelheid plezier, geld of tijd is echter genoeg om uw veiligheid in gevaar te brengen.

Draai de schakelaar om

Schakel de stroom uit voordat u iets onderhoudt. Dit zou altijd je eerste stap moeten zijn, elke keer dat je met elektronica werkt. Open de computerbehuizing niet eens, tenzij de stroom is uitgeschakeld. Als je lampjes ziet branden of knipperen in de behuizing, controleer dan of je deze hebt uitgeschakeld en niet alleen je computer in een slaapstand hebt gezet.

Veel voedingseenheden hebben een mechanische schakelaar aan de achterkant, waardoor de stroomvoorziening naar het apparaat en uiteindelijk de rest van uw pc wordt uitgeschakeld. Als uw PSU er een heeft, zet deze dan in de uit-stand.

Als je op een laptop, netbook of tablet werkt, verwijder dan niet alleen de batterij, maar ontkoppel ook de wisselstroom, voordat je iets verwijdert of demonteert.

Image
Image

Ontkoppelen voor extra veiligheid

Als tweede voorzorgsmaatregel is het verstandig om de computer uit het stopcontact of de stekkerdoos te halen.

Als het is aangesloten op een back-upbatterij, zorg er dan voor dat je het ook daar loskoppelt, zelfs als de back-upbatterij zelf is losgekoppeld van de stroombron. Omdat ze zijn ontworpen, stroomt er waarschijnlijk nog stroom doorheen, en dus ook naar je computer.

Als er enige twijfel was of de computer eerder was uitgeschakeld, is het nu geregeld.

Vermijd rook en geuren

Zie je rook uit de voeding of in de behuizing komen, of ruik je een brand- of soldeerlucht? Zo ja:

  1. Stop waar je mee bezig bent.
  2. Koppel de computer los van de muur. Wacht niet tot het is uitgeschakeld.
  3. Laat de pc afkoelen of ontladen gedurende ten minste 5 minuten.

Ten slotte, als je weet welk apparaat de rook of geur heeft gegenereerd, verwijder en vervang het dan voordat je je computer blijft gebruiken. Probeer een apparaat dat zo beschadigd is niet te repareren, vooral niet als het een voeding is.

Handsieraden verwijderen

Een gemakkelijke manier om geëlektrocuteerd te worden, is door rond een hoogspanningsapparaat te werken, zoals een voeding, terwijl je metalen ringen, horloges of armbanden draagt.

Verwijder alles wat geleidend is van uw handen voordat u in uw computer gaat werken, vooral als u iets doet zoals het testen van uw stroomvoorziening.

Vermijd condensatoren

Condensatoren zijn miniatuur elektronische componenten die zich in veel van de onderdelen in een pc bevinden.

Condensatoren slaan elektrische lading voor een korte tijd op nadat de stroom is uitgeschakeld, dus het is verstandig om een paar minuten te wachten nadat u de stekker uit het stopcontact hebt gehaald voordat u aan uw pc gaat werken.

Nooit onderhoud plegen aan niet-onderhouden

Als je labels tegenkomt met de tekst 'Geen bruikbare componenten binnenin', vat het dan niet op als een uitdaging of zelfs maar een suggestie. Dit is een serieuze uitspraak.

Sommige onderdelen van een computer zijn gewoon niet bedoeld om te worden gerepareerd, zelfs niet door de meeste professionele computerherstellers. Meestal zie je deze waarschuwing op voedingen, maar je kunt ze ook zien op monitoren, harde schijven, optische schijven en andere gevaarlijke of zeer gevoelige componenten.

Computerreparatie gaat verder dan hardware. Bekijk deze tips over elementaire computerveiligheid om te leren hoe u gegevensverlies en beveiligingsproblemen kunt voorkomen.

Aanbevolen: