Subwoofers zijn niet alleen bedoeld om de buren te irriteren

Inhoudsopgave:

Subwoofers zijn niet alleen bedoeld om de buren te irriteren
Subwoofers zijn niet alleen bedoeld om de buren te irriteren
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Sonos staat mogelijk op het punt een mini-subwooferluidspreker te lanceren.
  • Subwoofers ontlasten uw hoofdluidsprekers, waardoor elk onderdeel zijn werk beter kan doen.
  • Subs zijn niet alleen voor thuisbioscoopnerds.

Image
Image

Speakerbedrijf Sonos staat misschien op het punt een nieuwe mini-subwoofer voor thuisstreamers te lanceren, maar waarom heb je precies een subwoofer nodig? En is een 'mini'-subwoofer niet een soort oxymoron?

Subwoofers, zoals we weten, voegen sub-bas toe aan je geluidssysteem, of het nu is om naar muziek te luisteren, films te kijken of muziek te produceren. Wat we misschien niet weten, is waarom ze beter (of slechter) zijn dan alleen grotere, meer bas-compatibele luidsprekers te kopen. Het antwoord is - zoals je zou verwachten - het hangt ervan af. En hoewel in het algemeen geldt: hoe groter de subwoofer, hoe beter, je kunt meer dan genoeg low-end oomph krijgen van een apparaat van bescheiden formaat.

"De reden dat je een subwoofer nodig hebt, is simpelweg omdat de overgrote meerderheid van de luidsprekers en monitors de bas in het 20Hz-80Hz-gebied niet nauwkeurig kan reproduceren", vertelde muzikant en audio-expert Richard Yot aan Lifewire via het prikbord. "In veel gevallen zal [een subwoofer] een veel goedkopere en verstandigere benadering zijn, vergeleken met het kopen van luidsprekers met een volledig frequentiebereik, wat extreem duur zal zijn."

Sub-standaard

Een goed paar luidsprekers moet alle geluiden, van de laagste bas tot de hoogste piep, even goed en even luid weergeven. Het probleem is dat bas veel meer kracht nodig heeft om eruit te komen en kan het beste worden geproduceerd met een grote oude luidsprekerconus. Het opnemen van grote kegels en krachtige versterkers in gewone stereoluidsprekers wordt duur en snel, hoewel de resultaten geweldig kunnen zijn.

Dat is waar subwoofers binnenkomen. Door de bastaken over te hevelen naar een aparte eenheid die is gebouwd om de kamer te laten rommelen, haal je de druk van de hoofdluidsprekers. En er is nog een ander geweldig neveneffect van een subwoofer: je hebt er maar één nodig.

Midden- en hoge frequenties zijn erg directioneel, daarom richt je je speakers waar mogelijk op de oren van de luisteraar. Maar sub-basfrequenties zijn niet directioneel. Daarom kun je wegkomen met slechts één subwoofer, en je kunt hem wegstoppen, uit het zicht, zonder het effect te verpesten - binnen redelijke grenzen.

"Subwoofers moeten echter zeer zorgvuldig worden geplaatst", zegt Yot, "en ze moeten nauwkeurig worden afgesteld zodat ze de hoofdmonitoren niet storen."

Dit betekent ook dat de hele opstelling goedkoper kan zijn, omdat je geen grote basluidsprekers in twee luidsprekers plaatst (hoewel als je in een appartement woont, je misschien de vloer boven de slaapkamer van je buren vermijdt).

Ik denk dat een mini-sub zeker zijn plaats heeft in kleinere opstellingen…

"Zowat alle stereoluidsprekers, ongeacht de grootte, hebben een afrolfunctie voor de basfrequentie, wat betekent dat ze geen geluid onder een bepaalde frequentie reproduceren", vertelde Ric Lora, oprichter van ProAudioHQ, via e-mail aan Lifewire. "Over het algemeen geldt: hoe kleiner de luidspreker, hoe hoger de frequentie van het afrolpunt, waardoor meer bas wordt uitgeschakeld. Dit is de reden waarom kleinere luidsprekers de neiging hebben om 'blikkerig' te klinken."

Maar als je subwoofer voor de lage tonen zorgt, kunnen je hoofdluidsprekers zich concentreren op de hogere frequenties en stoppen met worstelen om hun grenzen te verleggen. U kunt kleinere luidsprekers gebruiken en toch een geweldig algemeen geluid krijgen.

En een mini-subwoofer?

Verrassend genoeg hoeft een subwoofer geen enorme, kamer rammelende doos te zijn om de klus te klaren. De Finse luidsprekermaker Genelec, beschouwd als een industriestandaard in muziekstudio's en audiovisuele opstellingen van museumkwaliteit, verkoopt subs met 6.5-inch drivers, die kleiner zijn dan de conussen die je zou kunnen vinden in gewone stereoluidsprekers. De truc is dat ze toegewijd zijn aan low-end taken, zodat ze geweldig kunnen werken.

Image
Image

Dat wil zeggen, de geruchten mini-subwoofer van Sonos zou een uitstekende aanvulling kunnen zijn op een thuismuziek- of filmopstelling. En het betekent dat je het volledige effect van een diepe bas kunt ervaren zonder alles op te krikken tot na 11.

"Ik denk dat een mini-sub zeker zijn plaats heeft in kleinere opstellingen, vooral in situaties waar je op zoek bent naar meer low-end details, maar op een lager algemeen volumeniveau", zegt Lora.

Goedkoper, praktischer, kleiner en aantoonbaar net zo goed als het grotere alternatief - het is moeilijk om tegen de subwoofer in te gaan. Ze zijn niet meer alleen voor thuisfilms.

Aanbevolen: