Hoe Terminal op Mac te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe Terminal op Mac te gebruiken
Hoe Terminal op Mac te gebruiken
Anonim

De Terminal-app op Mac is de opdrachtregelinterface waarmee je Unix-opdrachten kunt gebruiken om sommige taken veel sneller uit te voeren dan je ze zou kunnen uitvoeren met de grafische gebruikersinterface (GUI). Met Terminal-opdrachten kunt u bestanden openen, de prestaties van uw Mac verbeteren en nog veel meer. Hier leest u hoe u Terminal op Mac gebruikt, inclusief enkele opdrachten om u op weg te helpen.

Begin door Terminal te openen

Je eerste stap is natuurlijk om Terminal te openen. Er zijn verschillende opties om dat te doen, maar het gemakkelijkst is om op Command + Spatiebalk te drukken om Spotlight te openen en vervolgens te zoeken naar "Terminal." De Top Hit zou de Terminal app moeten zijn. Dubbelklik om deze te openen.

Image
Image

Wanneer het Terminal-venster wordt geopend, kunt u het formaat wijzigen door een van de hoeken te slepen om uit te vouwen. U kunt het uiterlijk van de app ook wijzigen door naar Terminal > Preferences te gaan of door op de Command+, te drukken (komma) toetsenbordcombinatie. In het Profiles dialoogvenster dat verschijnt, kunt u het uiterlijk van de opdrachtvensters aanpassen aan uw stijl of behoeften.

Image
Image

Zodra uw Terminal-venster het uiterlijk heeft dat u verkiest, kunt u het gaan gebruiken om opdrachten op de computer uit te voeren.

De basis van terminalcommando's

Je kunt veel leuke (en nuttige) dingen doen met de terminal. Als u bijvoorbeeld echt wilt, kunt u een Terminal-opdracht gebruiken om uw Mac tegen u te laten spreken. Maar voordat u begint, is het handig om te weten hoe Terminal-commando's worden geschreven.

Elk Terminal-commando bestaat uit drie delen.

  • Het commando: Dit zijn de letters die je in het Terminal-venster typt om een commando uit te voeren. Wees zeer voorzichtig bij het gebruik van Terminal-commando's, omdat sommige commando's bestanden kunnen verwijderen of andere schade aan uw systeem kunnen veroorzaken waardoor uw computer mogelijk niet meer werkt.
  • An argument: Dit deel van een commando vertelt op welke bronnen het commando moet werken. Moet bijvoorbeeld een cp, of kopieeropdracht dit venster of een ander kopiëren?
  • Een optie die de uitvoer wijzigt: Dit is een richtlijn over waar de resultaten van een specifieke opdracht moeten verschijnen.

Als u bijvoorbeeld een bestand wilt verplaatsen, gebruikt u het commando mv Het argument voor dat commando is de locatie van het bestand dat u wilt verplaatsen. En de uitvoer zou de locatie zijn waarnaar u het bestand wilt verplaatsen. Dus het verplaatsen van een bestand van uw bureaublad naar uw Documenten-bestand kan er als volgt uitzien:

mv ~/Desktop/TerminalTestFile.rtf ~/Documents

Dat commando zegt: "Verplaats (het commando) het bestand TerminalTestFile.rtf (het argument) van mijn bureaublad naar mijn documenten (de uitvoer)."

In Terminal is het tilde-teken ~ een snelkoppeling voor uw thuismap. Zowel het bureaublad als de map Documenten bevinden zich in de thuismap.

Regels voor het gebruik van terminalcommando's

Nu je de basis begrijpt van het schrijven en gebruiken van Terminal-commando's, zijn er een paar regels die je moet begrijpen.

  • Als u terminal gebruikt, moet u altijd de opdracht typen en vervolgens op Enter of Return op uw toetsenbord drukken.
  • U kunt de muis niet gebruiken om met het Terminal-venster te werken, behalve met de knoppen Sluiten, Uitvouwen en Verbergen in de linkerbovenhoek van het venster.
  • Om een lopende opdracht te onderbreken typt u Control+C.
  • Als u Terminal wilt afsluiten zonder uw muis te gebruiken, typt u Command+Q.
  • Opdrachten worden automatisch uitgevoerd op de laatst gebruikte locatie op uw computer. Als u een andere locatie wilt specificeren voor het uitvoeren van een opdracht, moet u de opdracht cd en een mappad gebruiken om de locatie op te geven waarin u de opdracht wilt uitvoeren.

Een alternatieve manier om directory's te wijzigen die vooral handig is als u het exacte directorypad niet weet, is om de GUI te gebruiken om naar de locatie te navigeren die u wilt opnemen en vervolgens de directory naar het Terminal-venster te slepen en neer te zetten. Het zal de map niet verplaatsen, maar het pad naar de map kopiëren naar de opdracht die u aan het schrijven bent.

Nog een opmerking voordat je verder gaat. Als u nog nooit terminal hebt gebruikt, kunt u in de war raken wanneer u een opdracht uitvoert en er niets gebeurt in het Terminal-venster. Maak je geen zorgen. In veel gevallen is dat precies wat de bedoeling is.

Als u bijvoorbeeld cd ~ typt, keert u terug naar de directory Home. In uw Terminal-venster gaat uw cursor naar de volgende regel zonder indicatie dat er iets is gebeurd. Wees gerust, je bent nu terug in je Home directory.

Image
Image

Terminal-commando's gebruiken op Mac

Met de basis uit de weg, kun je Terminal-commando's gaan gebruiken om sneller en efficiënter te werken terwijl je je computer gebruikt. Hier zijn een paar Terminal-commando's die je kunt proberen om je voeten nat te maken, maar er zijn tientallen Mac Terminal-commando's die je kunt gebruiken om aan bijna al je behoeften te voldoen.

Syntaxis is belangrijk! Zorg ervoor dat wanneer u Mac Terminal-opdrachten gebruikt, u ze precies schrijft zoals ze hier of in andere lijsten worden weergegeven. Hoofdletters en zelfs spaties en interpunctie zijn specifiek en het veranderen van één element kan de uitkomst van de opdracht volledig veranderen.

De meeste standaard Terminal-commando's hebben betrekking op het navigeren door bestanden of mappen op uw computer. U kunt bijvoorbeeld het commando ls (dat is een kleine L, kleine letter S) gebruiken om een lijst van alle bestanden in de huidige map te bekijken. Dus als u zich in Documenten bevindt en ls typt, ziet u een lijst met alle bestanden in de map Documenten (of map).

Image
Image

U kunt de opdracht ls wijzigen (of de uitvoer wijzigen) door operators toe te voegen. ls -C sorteert bijvoorbeeld de bestanden in de gevraagde lijst op grootte.

Hier zijn enkele aanvullende basiscommando's die u kunt proberen:

open Opent het bestand dat u hebt opgegeven met het mappad.
rm Verwijder bestanden
cp Kopiëren
mkdir Maak map
idem Dupliceer een bestand tussen mappen.
cafeïnaat Zorgt ervoor dat uw computer niet in de slaapstand gaat zolang Terminal open is
clear Wist het Terminal-scherm
pwd Retourneert het pad naar de werkdirectory
.. Brengt u naar de bovenliggende directory
man Breng je naar de handleiding voor dat commando, zodat je kunt lezen over het commando, wat het doet en hoe het te gebruiken.
zeg Dit commando zorgt ervoor dat je Mac alles uitspreekt wat je hebt geschreven na het say commando.
geschiedenis Bekijk uw Terminal-opdrachtgeschiedenis.
geschiedenis -c Verwijder uw Terminal-opdrachtgeschiedenis.

Aanbevolen: