Hoe Terminal op Mac te openen

Inhoudsopgave:

Hoe Terminal op Mac te openen
Hoe Terminal op Mac te openen
Anonim

Terminal is een applicatie die je toegang geeft tot de innerlijke werking van de Mac via een command line interface (CLI). Het gebruik van deze app geeft je de mogelijkheid om veel wijzigingen aan te brengen in het besturingssysteem die niet beschikbaar zijn via de grafische gebruikersinterface (GUI). Het is over het algemeen niet bedoeld voor de gemiddelde klant. In plaats daarvan dient het als een geweldig hulpmiddel voor ervaren gebruikers en ontwikkelaars.

Toch, als je nieuwsgierig bent, laat dit artikel je zien hoe je Terminal op Mac opent en basiscommando's gebruikt.

De instructies in dit artikel worden gedemonstreerd met macOS 10.15 Catalina. De opdrachten moeten in Terminal op elke Mac-computer van toepassing zijn.

Wat is terminal?

Terminal is een emulator die een opdrachtregelinterface biedt. Het is vergelijkbaar met PowerShell in Microsoft Windows, dat in 2017 de Command Prompt (MS-DOS) verving. macOS is gebaseerd op het Unix-besturingssysteem dat oorspronkelijk door AT&T is gebouwd voor het Bell-systeem. Terminal gebruikt standaard de Bash-shell.

Image
Image

Een "shell" is een ander woord voor interface, of het nu op tekst is gebaseerd of vol met afbeeldingen. Aangezien Terminal de opdrachtregelomgeving emuleert, creëert de shell de visuele interface binnen de emulatie. Voor macOS is de standaardshell Bash (Bourne-Again Shell), hoewel je met een commando naar Z Shell (of zsh) kunt overschakelen.

Alles wat je ziet in macOS komt voort uit een grafische gebruikersinterface. In plaats van opdrachten in te voeren, hebt u vensters die worden beheerd door een muis en toetsenbord. Touchscreens, gebaren, digitale pennen en meer maken interacties nog eenvoudiger. Waarom zou je de moeite nemen om commando's in een ouderwetse interface te typen?

De eenvoudige verklaring is dat je alles kunt doen met behulp van opdrachten, zoals de standaardopslaglocatie voor je schermafbeeldingen wijzigen, games spelen, de Mac laten praten, verborgen mappen weergeven en meer. Wat nog belangrijker is, opdrachten zijn sneller omdat ze direct zijn.

De GUI die alle macOS-vensters en -menu's genereert, is echter gericht op gemak en eenvoud, niet op snelheid. Terwijl u een bestand van venster naar venster sleept, kan het sneller zijn om een opdrachtregel te gebruiken om dezelfde verplaatsing uit te voeren.

Hoe Terminal te openen

Terminal bevindt zich meestal op het Dock. Het pictogram lijkt op een opdrachtregelinvoerscherm met een wit > (groter dan) symbool tegen een zwarte achtergrond.

Image
Image

Je hebt ook toegang tot de Terminal-app via het Launchpad.

  1. Klik op het "raket"-pictogram in het Dock. Dit opent het MacOS Launchpad.

    Image
    Image
  2. Klik op de Other map.

    Image
    Image
  3. Klik op de Terminal app.

    Image
    Image

Command Basics

Hier zijn een paar basisstarters voor de opdrachtregel. Het zijn actiewoorden zoals kopiëren, verplaatsen en lijst. Sommige hiervan worden niet gebruikt in de onderstaande voorbeelden. In plaats daarvan illustreert deze lijst alleen hoe commando's beginnen.

Er is geen eenvoudige "ongedaan maken" voor terminal-commando's, dus zorg ervoor dat u vertrouwd bent met het gebruik hiervan voordat u echt wijzigingen aanbrengt in uw systeem.

  • cat – Lijst van de inhoud van een bestand of map
  • cd – net als DOS, gebruik dit commando om van directory te veranderen
  • cp – Kopieer een bestand of map
  • defaults – Met deze opdracht worden instellingen gewijzigd die niet worden vermeld onder Voorkeuren
  • ls – dit commando geeft de inhoud van een directory weer
  • mkdir – Maak een map
  • mv – Verplaats een bestand of map
  • nano – Open de Terminal-editor
  • ssh – afkorting van Secure Shell, dit commando creëert een veilige versleutelde verbinding tussen twee hosts.
  • sudo – upgradet uw commando met beheerdersrechten (superuser) en vereist een wachtwoord. Wees echter voorzichtig, want onjuiste opdrachten kunnen macOS beschadigen en een nieuwe installatie vereisen.

Opdrachten om u op weg te helpen

Hier zijn leuke en nuttige commando's om je op weg te helpen. Deze omvatten onder meer je Mac wakker houden, een ASCII-versie van Star Wars Episode IV bekijken en nog een paar andere.

Om deze opdrachten uit te voeren, moet u eindigen door op de Enter-toets te drukken. We hebben deze sleutel genoteerd in opdrachten die meer dan één invoer vereisen.

Bekijk de inhoud van een bestand of map

Dit is handig als je de inhoud van een ZIP-bestand of uitvoerbaar bestand wilt zien voordat het wordt uitgepakt. Voeg uw bestands- of maplocatie in na het ~ (tilde) symbool.

kat ~/bestand/pad/hier

Updatefrequentie verhogen

Het getal aan het einde staat voor het aantal dagen dat de Mac wacht om te controleren op updates. MacOS controleert meestal één keer per week, dus het standaardnummer is 7 aan het einde. In dit voorbeeld controleert de Mac eenmaal per dag.

standaardwaarden schrijven com.apple. SoftwareUpdate ScheduleFrequency -int 1

Houd je Mac wakker

Aangezien je Mac geen koffie kan drinken, is de volgende beste manier om hem wakker te houden, hem een commando met cafeïne te geven. Dit zal hem dwingen om voor onbepaalde tijd wakker te blijven.

Cafeïne

Typ de CTRL + C toetsen om te stoppen.

Als je je Mac voor een bepaalde tijd wakker wilt houden, gebruik dan het volgende voorbeeld. Hier kozen we 250.000 seconden (wat niet helemaal drie dagen is voor degenen die nieuwsgierig zijn).

Cafeïne -t 250000

Bekijk een tekstversie van Star Wars: A New Hope

Dit is gewoon leuk. Je zult misschien niet de hele show zitten, maar het is geweldig om deze klassieke film geportretteerd te zien in een geanimeerd ASCII-formaat alsof je in het begin van de jaren tachtig bent.

nc handdoek.blinkenlights.nl 23

Verander het formaat van de screenshot

standaard schrijf com.apple.screencapture type jpg

Wijzig de naam van de standaard screenshot

MacOS slaat schermafbeeldingen op met de datum en tijd in de bestandsnaam. Gebruik deze opdracht om een standaard bestandsnaam te maken die niet zo lelijk en lang is.

standaardwaarden schrijf com.apple.screencapture naam "Nieuwe schermopnamenaam"

Verander de screenshot Bestemming opslaan

Screenshots worden standaard op het bureaublad opgeslagen. Gebruik deze opdracht om de doelopslaglocatie te wijzigen, zoals een speciale map.

standaardwaarden schrijf com.apple.screencapture locatie ~/your/location/here

Druk op de Enter toets.

killall SystemUIServer

Verwijder de screenshot-slagschaduw

Als u schermafbeeldingen maakt van een geopend venster met de opdracht Command + Shift + 4 + spatiebalk, voegt MacOS een slagschaduw toe wanneer u op dat venster klikt. Als je dit effect niet wilt, gebruik dan het volgende commando:

standaardwaarden schrijven com.apple.screencapture disable-shadow -bool TRUE; killall SystemUIServer

Typ deze opdracht om het effect weer in te schakelen:

standaardwaarden schrijven com.apple.screencapture disable-shadow -bool FALSE; killall SystemUIServer

Gong als een iPhone die verbinding maakt met stroom

Hier is wat leuks op de commandoregel voor iPhone-bezitters.

standaardwaarden schrijven com.apple. PowerChime ChimeOnAllHardware -bool TRUE; open /System/Bibliotheek/CoreServices/PowerChime.app

Om de gong uit te schakelen, typt u het volgende en drukt u op de Enter-toets:

standaardwaarden schrijven com.apple. PowerChime ChimeOnAllHardware -bool FALSE; killall PowerChime

Laat je Mac spreken

Dit heeft geen ander doel dan kinderen te vermaken met de mechanische stem van de Mac. U hebt de aanhalingstekens in de opdracht niet nodig. (Zorg ervoor dat u de zin tussen aanhalingstekens vervangt door wat u wilt dat de computer uitspreekt.)

Zeg "Typ hier je coole zin"

Bestanden downloaden van internet

Wilt u geen bestanden downloaden met een browser? Neem in plaats daarvan deze route.

cd ~/Downloads/

Druk op de Enter toets en voer deze opdracht in. Druk nogmaals op de Enter toets zodra u de opdracht hebt ingevoerd.

curl -O

Aanbevolen: