Meer informatie over TFT-schermen

Inhoudsopgave:

Meer informatie over TFT-schermen
Meer informatie over TFT-schermen
Anonim

TFT staat voor dunnefilmtransistor en wordt gebruikt met LCD om de beeldkwaliteit te verbeteren ten opzichte van oudere digitale weergavetechnologieën. Elke pixel op een TFT LCD heeft zijn eigen transistor op het glas zelf, die meer controle biedt over de afbeeldingen en kleuren die het weergeeft.

TFT is ook een afkorting voor andere technische termen, waaronder time from transmissie, text fix test, Trinitron flat tube en triviaal file transfer protocol.

Image
Image

TFT-voordelen en gebruik

Omdat de transistors in een TFT LCD-scherm zo klein zijn, biedt de technologie het extra voordeel dat er minder stroom nodig is. Hoewel TFT-LCD's scherpe beelden kunnen leveren, hebben ze ook relatief slechte kijkhoeken. Het resultaat is dat TFT-LCD's er het beste uitzien als ze van voren worden bekeken, maar het bekijken van afbeeldingen vanaf de zijkant is vaak moeilijk.

TFT-lcd's zijn te vinden op low-end smartphones en standaard mobiele telefoons. De technologie wordt ook gebruikt op tv's, draagbare videogamesystemen, computermonitoren en GPS-navigatiesystemen.

Hoe werken TFT-schermen?

Alle pixels op een TFT-scherm zijn geconfigureerd in een rij-en-kolomformaat en elke pixel is bevestigd aan een amorfe siliciumtransistor die direct op het glazen paneel rust. Hierdoor kan elke pixel een lading krijgen en blijft de lading behouden, zelfs wanneer het scherm wordt vernieuwd om een nieuw beeld te produceren.

Met dit type opstelling wordt de status van een bepaalde pixel actief gehandhaafd, zelfs terwijl andere pixels worden gebruikt. Dit is de reden waarom TFT LCD's worden beschouwd als actieve matrixdisplays (in tegenstelling tot passieve matrixdisplays).

Nieuwe schermtechnologieën

Veel smartphonefabrikanten gebruiken IPS-LCD (Super LCD), dat bredere kijkhoeken en rijkere kleuren biedt, maar nieuwere telefoons hebben schermen die gebruikmaken van OLED- of Super-AMOLED-technologie. De vlaggenschip-smartphones van Samsung hebben bijvoorbeeld OLED-panelen, terwijl de meeste iPhones en iPads van Apple zijn uitgerust met een IPS-LCD. Super LCD en Super-AMOLED hebben hun eigen voor- en nadelen, maar ze overtreffen allebei de mogelijkheden van TFT LCD-technologie ver.

Aanbevolen: