Wat botsende kleuren betekent in printontwerp

Inhoudsopgave:

Wat botsende kleuren betekent in printontwerp
Wat botsende kleuren betekent in printontwerp
Anonim

Contrasterende kleuren of complementaire kleuren staan tegenover elkaar op het kleurenwiel. Het gebruik van kleuren die botsen is geen slechte combinatie in printontwerp. Het zijn contrastrijke, goed zichtbare combinaties die de aandacht vragen, waar ze ook verschijnen.

In de kleurentheorie zijn contrasterende kleuren precies tegenovergesteld aan elkaar op het kleurenwiel. Ontwerpers passen de termen complementair en botsend losser toe dan in de strikte kleurentheorie. Kleuren binnen een klein bereik aan de andere kant van het kleurenwiel - meestal de kleur aan elke kant van de kleur die er direct tegenover staat - worden ook als tegengestelden beschouwd, niet alleen als een specifiek kleurenpaar.

Clashing kleuren kunnen samenwerken in een ontwerp, afhankelijk van de hoeveelheid kleur en hoe dicht ze bij elkaar op de pagina of het scherm verschijnen. Ontwerpen met te veel botsende kleuren die te dicht bij elkaar staan, kunnen lijken te trillen en de kijker te overweldigen.

Bottom Line

Contrast is een van de basisprincipes van ontwerp omdat het de aandacht trekt naar een belangrijk element van een webpagina of printontwerp, waardoor de aandacht wordt getrokken. Contrast betekent niet alleen contrasterende kleuren; het bestaat ook in lijndiktes, texturen, kleurintensiteit, vormen, lettergroottes en andere elementen.

Welke kleuren botsen?

Image
Image

Veelgebruikte kleurencombinaties die twee of drie contrasterende kleuren gebruiken, zijn complementaire, split-complementaire, triadische en analoge kleurenschema's.

  • Complementary: De complementaire tweekleurencombinatie gebruikt meestal twee contrastrijke of botsende kleuren die tegenovergesteld zijn op het kleurenwiel. Voorbeelden van complementaire kleuren zijn rood met groen, blauw met geel en oranje met paars. Complementaire kleuren zijn hoog contrast en hoge energie.
  • Split-complementair: Het gesplitste-complementaire kleurenschema gebruikt twee kleuren die naaste buren zijn en één die tegenover die twee staat, zoals rood, oranje en lichtblauw.
  • Triad: Een triade-schema gebruikt drie kleuren op gelijke afstand van elkaar op het kleurenwiel, zoals paars, limoengroen en oranje.
  • Analogous: Een analoog schema gebruikt drie aangrenzende kleuren op het wiel. Een daarvan is meestal een primaire kleur (rood, geel of blauw). Deze stijl heeft veel minder contrast dan de andere omdat de kleuren die ze gebruikt zo dicht bij elkaar liggen.

Het gebruik van een van deze kleurenschema's trekt de aandacht als je ze op de juiste manier gebruikt. Je hoeft ze niet op full colour sterkte te gebruiken. Het gebruik van een lichtere of donkerdere tint van een kleur of een minder verzadigde versie werkt misschien beter, maar de kleuren voegen nog steeds contrast toe.

Het belang van kleurcontrast

Kleur is een van de essentiële elementen van veel ontwerpen. Het houdt de aandacht van de kijker vast, trekt de aandacht en laat elementen opvallen.

Blijf uit de buurt van enkele kleurencombinaties waar tekst bij betrokken is. Iets moeilijk leesbaar maken op een gedrukt stuk of webpagina is in strijd met wat u probeert te bereiken.

Aanbevolen: