Wat is een bezel en wat betekent bezel-less?

Inhoudsopgave:

Wat is een bezel en wat betekent bezel-less?
Wat is een bezel en wat betekent bezel-less?
Anonim

De gemakkelijkste manier om aan de ring te denken, is als het kader rond de foto. Op elektronische apparaten, zoals smartphones, tablets en televisies, omvat de rand alles aan de voorkant van de apparaten dat niet het scherm is.

De bezel voegt structurele integriteit toe aan een apparaat, maar het staat haaks op de technologische trend om het grootste en best mogelijke scherm op die apparaten te creëren. Smartphones hebben de maximale grootte bereikt met phablets zoals de iPhone Plus-serie, de XS Max en de Samsung Galaxy Note-modellen. Een telefoon moet immers in de zak van de gebruiker passen en lekker in de hand liggen. Dus om de schermgrootte te vergroten, moeten fabrikanten de bezel verkleinen.

Wat zijn de voordelen van randloze apparaten?

Image
Image

Bezelloos verwijst meestal naar minder bezel in plaats van een totaal gebrek aan bezel. Je hebt nog wel een kader rond het scherm nodig. Het is niet alleen voor structurele integriteit, wat belangrijk is; de rand bevat elektronica, zoals de camera aan de voorzijde op smartphones en tablets.

Het voor de hand liggende voordeel van het verkleinen van de rand is een grotere schermgrootte. Qua breedte is de toename meestal marginaal, maar als je de knoppen aan de voorkant van de telefoon vervangt door meer scherm, kun je een behoorlijke hoeveelheid aan het scherm toevoegen.

De iPhone X is bijvoorbeeld maar iets groter dan de iPhone 8, maar heeft een schermgrootte die groter is dan de iPhone 8 Plus. Door de grootte van de ring te verkleinen, kunnen fabrikanten zoals Apple en Samsung grotere schermen inpakken en de totale grootte van de telefoon verkleinen, waardoor deze comfortabeler in de hand ligt.

Image
Image

Meer schermruimte betekent echter niet altijd gemakkelijker te gebruiken. Meestal, wanneer u in schermgrootte springt, is het scherm zowel breder als hoger, wat zich verta alt in meer ruimte voor uw vingers om op de knoppen op het scherm te tikken. De opkomst van bezelloze smartphones heeft de neiging om meer hoogte toe te voegen, maar slechts een kleine breedte, wat niet hetzelfde gebruiksgemak biedt.

Wat zijn de nadelen van een randloos ontwerp?

Image
Image

Als het om tablets en televisies gaat, kan een ontwerp zonder rand belangrijk zijn. Deze apparaten hadden enorme randen in vergelijking met wat we op onze smartphones zien, dus door optimaal gebruik te maken van de ruimte kan het scherm groter worden terwijl de afmetingen hetzelfde of kleiner blijven.

Een ontwerp zonder rand komt anders uit als het gaat om smartphones, vooral die met bijna geen rand aan de zijkanten, zoals de Samsung Galaxy S8+. Een van de meest essentiële accessoires voor smartphones is een hoesje, en wanneer je een hoesje op een telefoon als de Galaxy S8+ installeert, verlies je een deel van de aantrekkingskracht van die omhullende rand.

Het ontwerp zonder rand laat ook minder ruimte over voor uw vingers om het apparaat vast te houden, wat ertoe kan leiden dat u per ongeluk op een knop tikt of door een webpagina bladert wanneer u uw greep verandert. Dit probleem wordt meestal verholpen als u eenmaal aan het nieuwe ontwerp gewend bent, maar het kan afbreuk doen aan de eerste ervaring.

Hoe zit het met randloze tv's en monitoren?

Image
Image

In veel opzichten zijn bezelloze televisies en monitoren veel logischer dan bezelloze smartphones. HDTV's en computermonitoren hebben niet dezelfde vereisten als een smartphonescherm. Zo heb je geen camera aan de voorkant op je televisie nodig en gebruik je de knoppen op de tv zelf alleen als je de afstandsbediening kwijt bent, waardoor fabrikanten die knoppen aan de zijkant of onderkant van de tv kunnen verbergen.

Je kunt stellen dat een bezel een tv-beeld helpt door het in te kaderen, maar we hebben al een tijdje volledig bezelloze televisies; ze worden projectoren genoemd. Een van de redenen waarom de afwezigheid van een bezel goed werkt op een televisie, is dat de muur achter de televisie als een visueel kader fungeert.

Buiten projectoren, die echt randloos zijn, zijn producten niet randloos. Fabrikanten kunnen reclame maken voor beeldschermen zonder rand, maar het zijn in werkelijkheid beeldschermen met minder randen en een dun frame rond het scherm.

FAQ

    Wat zijn bezels op een laptop?

    Op een laptop zijn bezels de randen rond het scherm. Naarmate laptops in het algemeen dunner en lichter worden, worden grovere randen rond het scherm zeldzamer en komen randloze schermen steeds vaker voor.

    Waarom draaien de randen van het horloge?

    Roterende bezels werden voor het eerst populair als een integraal onderdeel van duikhorloges; de ring is verdeeld in 60 delen, wat overeenkomt met 60 minuten, en de rotatie is een manier voor duikers om bij te houden hoe lang ze onder water zijn geweest. Nu hebben smartwatches zoals de Samsung Gear S3 roterende randen voor het beantwoorden van oproepen, het lezen van berichten en het openen van apps.

Aanbevolen: