Type karakters met omtrekflexe accenttekens

Inhoudsopgave:

Type karakters met omtrekflexe accenttekens
Type karakters met omtrekflexe accenttekens
Anonim

Circumflex accenttekens, ook wel carets genoemd, zien eruit als hoedjes boven een letter en komen voor in vreemde woorden die in het Engels zijn overgenomen, zoals het woord château, wat kasteel betekent.

Wat is een Circumflex Accent Mark?

Circumflex accent-diakritische tekens worden gebruikt in Latijnse, Cyrillische en Griekse talen. Aangezien computergebruikers in de VS hoogstwaarschijnlijk een toetsenbord met het Latijnse alfabet gebruiken, zijn de talen en woorden die in het Engels zijn geleend met accenten in de vorm van een circonflex, voornamelijk afkomstig uit de Franse taal.

In het Engels wordt soms een circumflex-accentteken behouden wanneer de spelling in het Engels hetzelfde is als in de oorspronkelijke taal, zoals het woord voor de Franse delicatesse, crème brûlée.

In het geval van de kleine i, vervangt een dakje of een circonflex accentteken de punt op de i.

Circumflex accenttekens zijn te vinden op deze klinkers in hoofdletters en kleine letters: Â, â, Ê, ê, Î, î, Ô, ô, Û en û.

Verschillende slagen voor verschillende platforms

Er zijn verschillende sneltoetsen en methoden om een circonflex-accentteken op uw toetsenbord weer te geven, afhankelijk van het platform.

De meeste Mac- en Windows-toetsenborden hebben een caret-toets - de verschuiving van de 6-toets - voor inline caret-tekens, maar deze kan niet worden gebruikt om een letter te accentueren. Het caret wordt soms gebruikt in wiskundige formules en computerprogrammeertalen.

Sommige programma's of platforms hebben speciale toetsaanslagen voor het maken van diakritische tekens, inclusief caret-tekens. Raadpleeg de toepassingshandleiding of zoek in de helpgids als de volgende toetsaanslagen niet werken voor het maken van caret-markeringen voor u.

Mac-computers

Je hebt een aantal opties voor het genereren van een circumflex-teken op een Mac.

Accentmenu

Houd op een Mac een klinker ingedrukt tijdens het typen om een teken te maken met het circonflexe accentteken. Er verschijnt een klein accentmenu met verschillende opties voor diakritische accenten, elk met een nummer eronder. Klik op de cijfertoets - in dit geval de 3-of selecteer de versie met accenten door erop te klikken in het accentmenu om een teken met een omcirkeld teken in de tekst in te voegen. Voor de hoofdletterversie van het teken drukt u op de toets Shift voordat u de letter typt die moet worden geaccentueerd.

Image
Image

Emoji en symbolen

De andere manier om toegang te krijgen tot circumflex-markeringen op een Mac is via het Edit > Emoji & Symbols menu. Open het menu en typ circumflex in de zoekbalk. Selecteer het accent dat u in het resultatenvenster wilt gebruiken om variaties op het merk te openen. Selecteer een van de variaties die je in je tekst wilt gebruiken.

Image
Image

Windows-pc's

Schakel op Windows-pc's Num Lock in op het numerieke toetsenbord aan de rechterkant van het toetsenbord. Houd de Alt-toets ingedrukt terwijl u de juiste cijfercode op het numerieke toetsenbord typt om tekens te maken met omcirkelende accenttekens.

Als je geen numeriek toetsenblok aan de rechterkant van je toetsenbord hebt, zullen deze numerieke codes niet werken. De rij cijfers boven aan het toetsenbord, boven het alfabet, werkt niet voor numerieke codes.

Numerieke codes voor circumflex-accenttekens in hoofdletters:

  • Â= Alt+0194
  • Ê= Alt+0202
  • Î= Alt+0206
  • Ô= Alt+0212
  • Û= Alt+0219

Numerieke codes voor accenttekens in kleine letters:

  • â= Alt+0226
  • ê= Alt+0234
  • î= Alt+0238
  • ô= Alt+0244
  • û= Alt+0251

Gebruik de karakterkaart

Als je geen numeriek toetsenblok aan de rechterkant van je toetsenbord hebt, plak dan tekens met accenten uit de tekenkaart. Dit ingebouwde Windows-hulpprogramma biedt extra tekens voor elk lettertype dat op uw computer is geïnstalleerd. Om toegang te krijgen, gebruikt u de Windows Search-tool om de zin character map te vinden

Image
Image

HTML

HTML wordt gebruikt om bijna elke pagina te maken die u op internet ziet. Het beschrijft en definieert de inhoud van een webpagina.

Render in HTML tekens met circonflexe accenttekens door de & (ampersand-symbool), dan de letter (e, U, enzovoort) en vervolgenste typen circ , gevolgd door; (een puntkomma) zonder spaties tussen de tekens, zoals:

  • ê=ê
  • Û=Û

IOS en Android mobiele apparaten

Een lange druk op een willekeurige klinkertoets op het toetsenbord van uw iPhone, iPad of Android mobiele telefoon of tablet geeft opties weer voor de toets die u indrukt. Een van die opties is het circumflex-teken. Schuif uw vinger naar de optie die u wilt gebruiken.

Aanbevolen: