Acute accenttekens toevoegen op Mac en pc

Inhoudsopgave:

Acute accenttekens toevoegen op Mac en pc
Acute accenttekens toevoegen op Mac en pc
Anonim

Wat te weten

  • Mac: druk lang op de letter en selecteer vervolgens het bijbehorende nummer of klik op de markof nummer in het accentmenu.
  • Windows: Kies Num Lock > druk op Alt + cijfercode. Als je geen numeriek toetsenblok hebt, gebruik dan kopiëren en plakken.
  • Mobiele apparaten: druk lang op de letter, schuif uw vinger omhoog naar de letter met accent,en laat los.

Dit artikel legt uit hoe u tekens met acute accenttekens typt op Macs en Windows-pc's. De instructies in dit artikel zijn algemeen van toepassing op alle Mac- en Windows-computers, maar sommige stappen kunnen per toetsenbord verschillen.

Wat zijn acute accenttekens?

Acute accenttekens, ook wel diakritische tekens genoemd, lopen schuin naar rechts over de bovenkant van bepaalde klinkers en medeklinkers. Latijn, Cyrillisch en Grieks gebruiken ze.

Engels heeft talloze Spaanse, Italiaanse, Franse en Portugese woorden verwerkt, en veel van hun klinkers nemen het accentteken. Het Franse en Spaanse woord café verschijnt bijvoorbeeld vaak in het Engels met het accentteken.

Acute accenttekens staan zowel op hoofdletters als kleine letters:

Á É Í Ó Ú Ý
á é í ó ú ý
Image
Image

Verschillende sneltoetsen kunnen scherpe accenten op uw toetsenbord weergeven, afhankelijk van uw platform. Houd er rekening mee dat sommige programma's en computerplatforms speciale toetsaanslagen kunnen hebben voor het maken van acute accenttekens.

Letters accentueren op Mac-computers

Voer tekens met accenttekens in op een Mac met behulp van het Accent-menu of het Emoji & Symbolen-menu.

Gebruik het accentmenu

Op het toetsenbord van een Mac-computer opent u het Accent-menu via toetsenbordinvoer.

  1. Houd de letter waaraan je een accent wilt toevoegen enkele seconden ingedrukt. Er verschijnt een klein menu met verschillende accentopties voor die letter. Elke optie voor een bepaalde letter wordt weergegeven met een nummer eronder.

    Image
    Image
  2. Druk op de cijfertoets voor de versie die u op het toetsenbord wilt gebruiken. Of gebruik uw muis om op het teken of het nummer in het accentmenu te klikken.

    Als u bijvoorbeeld een a met accent wilt produceren, houdt u de toets a ingedrukt. Selecteer tegelijkertijd het nummer 2 op het toetsenbord of klik met de muis op het nummer 2 in het accentmenu.

  3. Voor de hoofdletterversie van het teken drukt u op de Shift-toets voordat u typt en houdt u de letter die u wilt accentueren vast. Het symbool dat u selecteert, verschijnt in uw document.

Gebruik het menu Emoji en symbolen

Om het menu Emoji en symbolen te gebruiken (in oudere versies van de software Speciale tekens genoemd), plaatst u uw cursor op een plaats waar u tekst kunt invoeren.

  1. Klik op het Bewerken menu bovenaan het scherm en selecteer Emoji & Symbolen.

    Image
    Image
  2. Breid het menu uit door op het pictogram in de rechterbovenhoek te klikken.

    Image
    Image
  3. Selecteer een symboolcategorie in het linkerdeelvenster of voer een symboolnaam in het zoekveld in en zoek het gewenste symbool in het centrale venster.

    Image
    Image

Extra variaties van dat symbool verschijnen in het rechterdeelvenster. Als u bijvoorbeeld accent typt in het zoekveld, ziet u tekens en variaties van alle soorten accenten. Dubbelklik op een symbool om het in uw document te plaatsen.

Letters met accenten toevoegen op Windows-pc's

Schakel op Windows-pc's Num Lock in. Houd de Alt-toets ingedrukt terwijl u de juiste cijfercode op het numerieke toetsenbord typt om tekens met acute accenttekens te maken.

Hoofdletters Kleine letters
Alt+ 0193=Á Alt+0225=á
Alt+ 0201=É Alt+0233=é
Alt+ 0205=Í Alt+0237=í
Alt+ 0211=Ó Alt+0243=ó
Alt+ 0218=Ú Alt+0250=ú
Alt+ 0221=Ý Alt+0253=ý

De rij cijfers boven aan het toetsenbord, boven het alfabet, werkt niet voor numerieke codes. Als je geen numeriek toetsenblok aan de rechterkant van je toetsenbord hebt, kopieer en plak dan de letter met accent.

Accenttekens maken zonder numeriek toetsenblok op een pc

Als je geen numeriek toetsenblok aan de rechterkant van je pc-toetsenbord hebt, kun je tekens met accenten kopiëren en plakken uit de tekenkaart.

Voor Windows: zoek de karakterkaart door te klikken op Start > Windows Accessories > Character MapU kunt ook op Windows klikken en character map typen in het zoekvak. Selecteer de letter die u nodig hebt, kopieer deze en plak deze in het document.

HTML en accenten

Computerprogrammeurs gebruiken HTML (HyperText Markup Language) als de basiscomputertaal om webpagina's te bouwen. Het beschrijft en definieert de inhoud van een webpagina.

In HTML geeft u tekens met acute accenttekens weer door de & (ampersand-symbool), vervolgens de letter (A, e, U, enzovoort), de woord acute, en dan ; (een puntkomma) zonder spaties ertussen. Als u deze reeks bijvoorbeeld volgt met de letter e, krijgt u een e met een accentteken.

In HTML kunnen de tekens met acute accenttekens kleiner lijken dan de omringende tekst. Vergroot het lettertype voor alleen die tekens als dit een belangrijk probleem is.

Bottom Line

Als u typt op een mobiel iOS- of Android-apparaat, houdt u uw vinger op de letter die u wilt accentueren. U ziet een pop-up met de beschikbare diakritische tekens voor die letter. Schuif uw vinger omhoog naar de letter met accent en laat deze los om deze in een document of tekstbericht te plaatsen.

Andere diakritische tekens

Het acute accent is niet het enige diakritische teken dat je af en toe nodig hebt. Zoek andere diakritische tekens op dezelfde manier als het acute accent. Veelgebruikte opties zijn:

  • Het ernstige accent (`).
  • De cedille is bevestigd aan de onderkant van een letter, zoals in het woord façade.
  • Het circumflex-accent (ˆ).
  • De umlaut is twee puntjes boven een letter, zoals onder andere in coöperate.

De tilde heeft meestal een speciale toets op het toetsenbord. Op virtuele toetsenborden is de tilde toegankelijk in dezelfde pop-up als het acute accent.

FAQ

    Hoe voeg ik een accentteken toe in Google Documenten?

    Gebruik sneltoetsen voor Windows of Mac om accenten toe te voegen in Google Documenten. Als u bijvoorbeeld het symbool met accent å op een Windows-pc wilt maken, houdt u Alt+0225 ingedrukt en drukt u op een Mac op deOption+e, een sneltoets. Houd een spiekbriefje bij de hand als je deze sneltoetsen niet wilt onthouden.

    Hoe typ ik accenttekens op het iPhone-toetsenbord?

    Gebruik het ingebouwde toetsenbord van de iPhone om accenttekens en andere symbolen te maken. Tik en houd de letter vast die een accent vereist. Er verschijnt een rij met geaccentueerde versies van de letter. Sleep uw vinger om het juiste accent of symbool te selecteren en verwijder vervolgens uw vinger. Uw geselecteerde letter met accent zal verschijnen.

    Hoe voeg ik accenttekens toe op een Chromebook?

    Selecteer op uw Chromebook de tijd rechtsonder en selecteer vervolgens Settings > Advanced > Taal en Inputs Selecteer vervolgens Inputs en schakel Toon invoeropties in de plank Selecteer de toetsenbordtaalcode en de taal die u wilt overschakelen naar.

Aanbevolen: