Wat is een robot?

Inhoudsopgave:

Wat is een robot?
Wat is een robot?
Anonim

Het woord "robot" is niet goed gedefinieerd, althans niet op dit moment. Er bestaat veel discussie in de wetenschappelijke, technische en hobbyistische gemeenschappen over wat een robot precies is en wat het niet is.

Als jouw visie op een robot een enigszins menselijk uitziend apparaat is dat op commando opdrachten uitvoert, dan denk je aan een type apparaat dat de meeste mensen herkennen als een robot. Het is niet gebruikelijk en nog niet praktisch, maar het is een geweldig personage in sciencefictionliteratuur en films.

Robots in andere, meer gebruikelijke gedaanten komen veel vaker voor dan veel mensen denken, en je komt ze waarschijnlijk elke dag tegen. Als je je auto door een automatische wasstraat hebt gehaald, geld hebt opgenomen bij een geldautomaat of een automaat hebt gebruikt om een drankje te pakken, heb je waarschijnlijk contact gehad met een robot.

Dus, wat is de definitie van een robot?

Een veelgebruikte toepassing van de term 'robot' is voor een machine die automatisch een reeks acties uitvoert en die doorgaans wordt geprogrammeerd door een computer.

Deze werkdefinitie is echter erg breed; hierdoor kunnen veel gangbare machines worden gedefinieerd als robots, waaronder geldautomaten en verkoopautomaten. Een wasmachine voldoet aan de basisdefinitie van een geprogrammeerde machine; het heeft verschillende instellingen waarmee u de complexe taken die het automatisch uitvoert, kunt wijzigen. Toch beschouwt niemand een wasmachine als een robot.

In werkelijkheid onderscheiden aanvullende kenmerken een robot van een complexe machine. De belangrijkste hiervan is het vermogen van een robot om autonoom op zijn omgeving te reageren om zijn programma te wijzigen en een taak te voltooien, en hij herkent wanneer een taak is voltooid.

Robot: een machine die in staat is om autonoom op zijn omgeving te reageren om automatisch complexe of repetitieve taken uit te voeren met weinig of geen aanwijzingen van een mens.

Image
Image

Robots zijn overal om ons heen

Gebruik deze definitie van een robot en kijk snel naar de robots die veel worden gebruikt:

  • Industry: Robots werden al vroeg in de industrie gebruikt, te beginnen met Unimate, een robot ontworpen door George Devol in 1959 voor General Motors. Ultimate wordt beschouwd als de eerste industriële robot en was een robotarm die werd gebruikt om hete gegoten onderdelen te manipuleren in de automobielindustrie, een taak die gevaarlijk was voor mensen om uit te voeren.
  • Geneeskunde: Robots voeren operaties uit, helpen bij revalidatie, desinfecteren automatisch ziekenhuiskamers en operatiekamers en tal van andere taken.
  • Consumentenelektronica: Misschien wel de bekendste huishoudrobot is de Roomba-stofzuiger, die automatisch de vloeren rond uw huis reinigt. In dezelfde lijn zijn er robotmaaiers die uw gras voor u gemaaid houden.
  • Robots waarvan je niet wist dat het robots waren: deze lange lijst bevat items die je elke dag tegenkomt, maar die je waarschijnlijk niet als robots ziet: automatische wasstraten, snelheidsovertredingen en roodlichtcamera's, automatische deuropeners, liften, populair kinderspeelgoed en sommige keukenapparatuur.

De geschiedenis van robots

Modern robotontwerp, ook wel robotica genoemd, is een tak van wetenschap en techniek die afhankelijk is van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica om robots te ontwerpen en te bouwen.

Robotisch ontwerp omvat alles, van robotarmen die in fabrieken worden gebruikt tot autonome mensachtige robots die androïden worden genoemd - synthetische organismen die menselijke functies vervangen of verbeteren.

Leonardo da Vinci was een pionier op het gebied van robotontwerp. Leonardo's robot was een mechanische ridder die rechtop kon zitten, met zijn armen kon zwaaien, zijn hoofd kon bewegen en zijn kaken kon openen en sluiten.

In 1928 werd een robot in humanoïde vorm genaamd Eric getoond op de jaarlijkse Model Engineers Society in Londen. Eric hield een toespraak terwijl hij zijn handen, armen en hoofd bewoog. Elektro, een humanoïde robot, debuteerde op de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York. Elektro kon lopen, spreken en reageren op spraakopdrachten.

Robots in populaire cultuur

In 1942 introduceerde sciencefictionschrijver Isaac Asimov's korte verhaal "Runaround" de Three Laws of Robotics, die naar verluidt afkomstig waren uit het fictieve "Handbook of Robotics" 56e editie, 2058. De drie wetten, althans volgens zijn voor sommige sciencefictionromans de enige veiligheidsvoorzieningen die nodig zijn om de veilige werking van een robot te garanderen:

  1. Een robot mag een mens niet verwonden of, door niets te doen, een mens schade toebrengen.
  2. Een robot moet de bevelen gehoorzamen die hem door een mens worden gegeven, behalve waar dergelijke bevelen in strijd zouden zijn met de Eerste Wet.
  3. Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen zolang die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet.

"Forbidden Planet", een sciencefictionfilm uit 1956, introduceerde Robbie de Robot, de eerste keer dat een robot een uitgesproken persoonlijkheid had.

"Star Wars" en zijn verschillende droids, waaronder BB8, C3PO en R2D2, zijn bekende personages op elke lijst met robots in de populaire cultuur.

Image
Image

Het Data-personage in "Star Trek" verlegde de grenzen van Android-technologie en kunstmatige intelligentie, waardoor sommige kijkers zich afvragen op welk punt een Android gevoel krijgt.

Robots, androïden en synthetische organismen zijn allemaal apparaten die zijn gemaakt om mensen te helpen bij verschillende taken. De huidige gebeurtenissen en ontwikkelingen hebben robottechnologieën in ons dagelijks leven gebracht, of we ons dat nu realiseren of niet, en hun relevantie zal in de toekomst blijven toenemen.

FAQ

    Wat is een vectorrobot?

    Anki's Vector Robot is een spraakgestuurde helper die vragen kan beantwoorden, foto's kan maken, timers kan bijhouden en meer met behulp van Amazon Alexa. Hij laadt zichzelf op en kan zelfstandig door je huis navigeren, waarbij hij zowel mensen als obstakels vermijdt.

    Wat is een Cozmo-robot?

    Cozmo is een educatieve speelgoedrobot die is ontworpen om kinderen de basisprincipes van coderen te leren. Het beweegt vanzelf. De 2.0-versie wordt geleverd met een 2MP-camera en een kleurenscherm.

    Wat is de beste robotstofzuiger?

    Lifewire beveelt de iRobot Roomba i7+ in het algemeen aan vanwege zijn aanpasbare instellingen en reinigingskracht. Als dierenhaar een probleem is, is de bObsweep PetHair Plus het bekijken waard, terwijl de Dreame Bot L10 Pro een goede keuze is als je op zoek bent naar een combinatie van stofzuigen en dweilen.

    Hoe maak je een robot voor kinderen?

    The Bristlebot is een populair en beginnersvriendelijk project dat geweldig is voor kinderen. Het omvat het afsnijden van de bovenkant van een tandenborstel en het bevestigen van een kleine motor die op een knoopcelbatterij werkt.

    Wie speelt de robot in Lost in Space?

    Bob May speelde de robot in de originele Lost in Space-televisieserie, terwijl Dick Tufeld de stem verzorgde. Brian Steele vertolkt de robot in de Netflix-reboot van 2018.

Aanbevolen: