Makeblock mBot Robot Kit Review: bouw en codeer een robot in deze leuke DIY-kit

Inhoudsopgave:

Makeblock mBot Robot Kit Review: bouw en codeer een robot in deze leuke DIY-kit
Makeblock mBot Robot Kit Review: bouw en codeer een robot in deze leuke DIY-kit
Anonim

Bottom Line

Een paar bouwproblemen terzijde, de Makeblock mBot-robotset is een vermakelijke en verhelderende doe-het-zelfbouwset voor kinderen met solide educatieve waarde voor een betaalbare prijs.

Makeblock mBot Robot Kit

Image
Image

We hebben de Makeblock mBot Robot Kit gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Hoewel er zeker vreugde is in een kind dat een doos openscheurt en meteen speelt met elk dierbaar speelgoed dat erin zit, is het ook een plezier om iets geweldigs van stukjes te bouwen. Met de Makeblock mBot kan wat uw kind bouwt tot leven komen als een behoorlijk geweldige kleine machine. De mBot is niet de enige doe-het-zelf, coderingsgerichte robotkit op de markt die is ontworpen voor jonge geesten en STEM-gerichte ouders, maar het relatieve gemak van bouwen en gebruiken - om nog maar te zwijgen van de redelijke prijs - maakt het een aantrekkelijke optie.

Image
Image

Ontwerp: Niets is bedekt

De schattige, zwervende robot met lachend gezicht die op de voorkant van de doos te zien is, is niet degene die je in de doos zult zien zitten. In plaats daarvan zie je een hele reeks onderdelen die ingewikkeld moeten worden geassembleerd om het eindproduct tot leven te brengen. Meer over de montage in de volgende sectie.

De aan elkaar gehackte esthetiek is charmant en geeft het gevoel dat deze robot zelf is gebouwd in plaats van in de fabriek geassembleerd, en daardoor wat nieuwsgierigheid creëert.

Eenmaal volledig gebouwd, draagt de Makeblock mBot trots zijn doe-het-zelf-stijl op zijn mouwen, met blootgestelde sensoren en draden samen met een minimale beschermende behuizing. Het is allemaal gebouwd rond een stevig aluminium chassis van twee millimeter dik, dus je hoeft niet bang te zijn dat de minste stoot of val tot een catastrofe zal leiden. Toch moet je waarschijnlijk niet gek worden met extreme stunts tijdens het rondrijden. Uiteindelijk is de aan elkaar gehackte esthetiek charmant, waardoor het gevoel wordt gegeven dat deze robot zelf is gebouwd in plaats van in de fabriek is geassembleerd, en daardoor enige nieuwsgierigheid om hem heen creëert.

Installatie en toegankelijkheid voor kinderen: afhankelijk van de leeftijd

Er zit nogal wat in de doos. Het chassis is het grootste stuk in het stel, en het wordt vergezeld door andere stukken zoals de mCore Arduino-microcontroller, een paar wielen en banden, een batterijhouder, twee kleine motoren, talloze schroeven, sensoren en meer. Gelukkig wordt er ook een schroevendraaier meegeleverd, dus je hoeft geen gereedschap mee te nemen - en je hoeft hier niet te solderen of ander zwaar werk te doen. Volg de stappen met de schroevendraaier en het komt wel goed.

Dat gezegd hebbende, de leeftijdsdoelstelling van acht jaar en ouder lijkt perfect. We hebben de mBot gebouwd met een technisch onderlegde zesjarige, maar hij voelde zich niet op zijn gemak bij het grootste deel van het montagewerk. Eenmaal gebouwd, kon hij het prima besturen, maar volwassenen zouden klaar moeten staan om te helpen bij de eerste installatie voor jonge kinderen die nog geen ervaring hebben met het samenstellen van vergelijkbare soorten robotica-kits. Alles bij elkaar kostte het ons ongeveer 30 minuten om mBot aan de praat te krijgen.

Houd er rekening mee dat je vier AA-batterijen voor de mBot moet leveren als je de meegeleverde batterijhouder gebruikt. Makeblock verkoopt ook afzonderlijk een optionele oplaadbare batterij, als u liever die kant opgaat.

Image
Image

Software: handige apps

De Makeblock mobiele app voor iOS en Android is in wezen de play-app voor de mBot. Het geeft je een touchscreen-controller, de mogelijkheid om een pad te tekenen dat mBot kan nabootsen, en een muzikaal toetsenbord waardoor mBot kleine chiptune-achtige geluidseffecten uitstra alt. Je kunt ook spraakopdrachten gebruiken om je robot vanuit de app te besturen, hoewel ze erg eenvoudig zijn; alleen "dansen" is bijzonder de moeite waard, waardoor je mBot van plezier draait.

Op zoek naar code? Als dat zo is, download dan de mBlock Blockly-app, die een scala aan codeerlessen biedt om op je smartphone of tablet aan te pakken. De drag-and-drop-aanpak van de Scratch-programmeertaal is gemakkelijk te begrijpen, en de lessen helpen kinderen echt om de soorten code te leren die nodig zijn om een robot verschillende taken te laten uitvoeren. Meer gevorderde gebruikers kunnen desgewenst de Arduino C-programmering verkennen.

Besturing en prestaties: leuk om te rijden, maar niet foutloos

Makeblock's mBot wordt geleverd met een kleine afstandsbediening, hoewel je je eigen CR2025-batterij moet hebben om hem te gebruiken. De afstandsbediening maakt een eenvoudige beweging van de mBot in alle vier de windrichtingen mogelijk, evenals de mogelijkheid om geluidseffecten af te spelen met behulp van de cijfertoetsen. De afstandsbediening moet echter meestal op de robot worden gericht om uw invoer te registreren; belemmerde druk op de knop wordt meestal niet bevestigd.

De Makeblock mBot draagt met trots zijn doe-het-zelf-stijl op zijn mouwen, met blootliggende sensoren en draden en een minimale beschermende behuizing.

Het bedieningspaneel op de Makeblock mobiele app zorgt voor een veel soepelere rijervaring, met een digitaal-analoge stick die granulaire snelheidsregeling en de mogelijkheid om onder hoeken te rijden mogelijk maakt. En aangezien het een Bluetooth-verbinding is, hoeft u zich geen zorgen te maken dat u uw smartphone op de mBot richt; het krijgt het bericht zolang je redelijk in de buurt bent.

Hoewel de doe-het-zelf-esthetiek aangenaam is, betekent het eigenlijke doe-het-zelf-karakter van de constructie dat het eindresultaat misschien niet zo verfijnd is als een in de fabriek gemaakt speelgoed. Helaas reed onze voltooide robot een beetje scheef met een kleine hoek naar links. Wat nog belangrijker is, de kleine schroeven die de motoren met het chassis verbinden, kwamen herhaaldelijk los tijdens onze tests, en het is een moeilijke oplossing om ze vast te zetten zodra de mBot volledig is gebouwd. Het werd frustrerend na een paar keer losraken.

Image
Image

Educatieve waarde: veel potentieel

Er is een sterke educatieve waarde voor zowel de fysieke als de digitale kant van de mBot-ervaring. Ten eerste is er iets te winnen bij het correct bouwen van de robot, het uitlijnen van de sensoren en het aansluiten van de draden terwijl je meer inzicht krijgt in technologische componenten. De verschillende uitbreidingskits (lees verder) helpen bouwers ook te begrijpen hoe verschillende configuraties en extra onderdelen de hele look en feel van de robot kunnen veranderen.

Het open-ended, doe-het-zelf ontwerp maakt de mBot ideaal voor uitbreiding, en Makeblock heeft een handvol add-on packs beschikbaar voor aankoop.

Wat nog belangrijker is, de mogelijkheid om het coderen snel onder de knie te krijgen via de Scratch-interface met slepen en neerzetten is een uitstekend leervoordeel. De app leert de grondbeginselen op een ervaringsgerichte manier, met lessen die later kunnen worden overgedragen naar andere codeertalen en slim speelgoed. Gewoon inzicht krijgen in een deel van de logica achter programmeren kan ongelooflijk handig zijn voor andere soorten probleemoplossing, om nog maar te zwijgen van meer geavanceerde codering.

Optionele add-ons: meer mogelijkheden om te verkennen

Het open-ended, doe-het-zelf-ontwerp maakt de mBot ideaal voor uitbreiding, en Makeblock heeft een handvol add-on packs beschikbaar voor aankoop. Eén, het Six-Legged Robot Pack, breidt de wielen van je mBot uit met insectenachtige aanhangsels. Een ander, het Talkative Pet Pack, laat je een luidspreker en andere onderdelen aan je mBot toevoegen om er bijvoorbeeld een blaffende puppy van te maken. Deze pakketten zijn meestal te vinden voor ongeveer $ 18-25, en bieden schijnbaar bescheiden verbeteringen voor een eveneens bescheiden prijs.

Rekening houdend met de omvang van de coderingsopties en de mogelijkheid om het ontwerp uit te breiden met add-on-pakketten of je eigen kleine hacks, is het leerpotentieel hier enorm.

Prijs: het is goed geprijsd voor wat je krijgt

Hoewel vermeld voor een prijs van $ 99,99 (adviesprijs), hebben we de Makeblock mBot routinematig gezien voor een prijs van $ 60- $ 70 op het moment van dit schrijven. Dat is een zeer goede prijs voor een doe-het-zelf-kit waarmee je zonder veel gedoe een doos met onderdelen kunt veranderen in een goed bestuurbare en code-ready robot. Gezien de omvang van de coderingsopties en de mogelijkheid om het ontwerp uit te breiden met add-on-pakketten of je eigen kleine hacks, is het leerpotentieel hier enorm.

Image
Image

Wonder Workshop Dash vs. Makeblock mBot

Wonder Workshop's Dash is een premium product dat direct uit de doos klaar is voor gebruik, compleet met een duurzame behuizing en een breder scala aan bewegingen en geluiden. Het heeft ook een robuustere codeerervaring met een aantrekkelijke zoektocht-achtige aanpak. Het niet kunnen bouwen van je eigen bot kan zowel positief als negatief zijn met de Dash, afhankelijk van wat je zoekt, hoewel de prijs van $ 149 laat zien dat het in een ander soort marge zit dan de veel goedkopere mBot.

Er is hier veel plezier

Onze build kwam niet perfect uit, maar toch waren we grotendeels tevreden met de prestaties van Makeblock's mBot. Het is leuk om in ongeveer een half uur een functionerende, bestuurbare robot te bouwen en er vervolgens mee door het huis te rijden. De uitgebreide programmeerlessen en -mogelijkheden stellen dit doe-het-zelfapparaat open voor langdurig leren en entertainment.

Specs

  • Productnaam mBot Robot Kit
  • Product Merk Makeblock
  • UPC 90053181129001005
  • Prijs $61.99
  • Productafmetingen 6,69 x 5,12 x 3,55 inch.
  • Garantie 6 maanden (elektronica), 2 maanden (elektrisch)
  • Platform Arduino IDE

Aanbevolen: