Basisfeiten over de merkfamilie Cisco-routers

Inhoudsopgave:

Basisfeiten over de merkfamilie Cisco-routers
Basisfeiten over de merkfamilie Cisco-routers
Anonim

Cisco Systems produceert een breed scala aan computernetwerkapparatuur, waaronder netwerkrouters voor woningen en bedrijven. Cisco-routers blijven populair en hebben gedurende vele jaren een reputatie opgebouwd voor kwaliteit en hoge prestaties.

Image
Image

Cisco-routers voor thuis

Van 2003 tot 2013 was Cisco Systems eigenaar van het Linksys-bedrijf en de merknaam. Bekabelde en draadloze routermodellen van Linksys werden in deze periode een extreem populaire keuze voor thuisnetwerken. In 2010 produceerde Cisco ook zijn Valet-lijn van thuisnetwerkrouters.

Sinds Cisco Valet heeft stopgezet en Linksys aan Belkin is verkocht, verkoopt Cisco geen van zijn nieuwere routers rechtstreeks aan huiseigenaren. Sommige van hun oudere producten blijven beschikbaar via tweedehands veilingen of verkooppunten.

Bottom Line

Serviceproviders gebruikten voornamelijk Cisco's routers om de langeafstandsverbindingen van het vroege internet in de jaren tachtig en negentig uit te bouwen. Veel bedrijven hebben ook Cisco-routers gebruikt om hun intranetnetwerken te ondersteunen.

Cisco CRS - Carrier Routing System

Core-routers zoals de CRS-familie fungeren als het hart van een groot bedrijfsnetwerk waarop andere routers en switches kunnen worden aangesloten. De CRS-1 werd voor het eerst geïntroduceerd in 2004 en bood 40 Gbps-verbindingen met een totale netwerkbandbreedte die schaalbaar was tot 92 terabit per seconde. De nieuwere CRS-X ondersteunt 400 Gbps-verbindingen.

Bottom Line

Edge-routers, zoals de Cisco ASR-productreeks, verbinden een bedrijfsnetwerk rechtstreeks met internet of andere WAN's (Wide Area Networks). Routers uit de ASR 9000-serie zijn bedoeld voor communicatiedragers en serviceproviders, terwijl bedrijven ook de meer betaalbare ASR 1000-serie kunnen gebruiken.

Cisco ISR - Routers voor geïntegreerde services

Cisco biedt verschillende niveaus van ISR's voor bedrijven van verschillende groottes. De modellijnen zijn:

  • 800: kleinere routers met draadloze, spraak- en beveiligingsmogelijkheden
  • 900: apparaten op instapniveau voor kleine bedrijven
  • 1000: routering en draadloos voor kleine en middelgrote bedrijven
  • 1800: tot acht 10/100 Mbps poorten
  • 1900: ondersteunt maximaal vier routers met een bandbreedte van 25 Mbps
  • 4000: hoge bandbreedte - tot 7 Gbps

Andere soorten Cisco-routers

Cisco heeft in de loop der jaren een breed scala aan andere routerproducten ontwikkeld en op de markt gebracht, waaronder:

  • Cisco 1000- en 2000-serie Connected Grid: routers voor binnen en buiten, voornamelijk voor gebruik met energiesubstations en elektriciteitsnetwerken.
  • Cisco 500, 800 en 900 Series Industrial: ondersteunt de integratie van draadloze sensoren en Internet of Things (IoT)-apparaten in buiten- en bouwomgevingen.
  • Cisco Mobile Wireless Routers: ondersteuning voor mobiele backhaul-netwerkomgevingen.

Over Cisco IOS

IOS (Internetwork Operating System) is de low-level netwerksoftware die draait op Cisco-routers (en sommige andere Cisco-apparaten). IOS ondersteunt een command-line user interface shell en onderliggende logica voor het besturen van de hardware van de router (inclusief geheugen en energiebeheer, plus controle over het Ethernet en andere fysieke verbindingstypes). Het maakt ook de vele standaard netwerkrouteringsprotocollen mogelijk die Cisco-routers ondersteunen, zoals BGP en EIGRP.

Cisco biedt twee varianten, IOS XE en IOS XR genaamd, die elk op bepaalde klassen Cisco-routers draaien en extra mogelijkheden bieden die verder gaan dan de kernfuncties van IOS.

Aanbevolen: