Vive Cosmos Review: een goede VR-headset met stevige concurrentie

Inhoudsopgave:

Vive Cosmos Review: een goede VR-headset met stevige concurrentie
Vive Cosmos Review: een goede VR-headset met stevige concurrentie
Anonim

Bottom Line

Voor $ 699 is de HTC Vive Cosmos te duur. Hoewel het een van de schermen met de hoogste resolutie op de markt heeft, maken zijn kleine sweet spot en ongemakkelijke halo-riem het te gebrekkig om zijn hoge prijs te rechtvaardigen.

HTC Vive Cosmos

Image
Image

We hebben de Vive Cosmos gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Drie jaar nadat HTC de baanbrekende Vive uitbracht, heeft het eindelijk een vervolg uitgebracht: de Vive Cosmos. Maar is de Cosmos too little, too late om HTC te behoeden voor irrelevantie in de snel veranderende VR-markt? De Cosmos is een goede headset, met een scherm met een hogere resolutie dan zowel de Vive Pro als de Index, en hij heeft (eindelijk) ergonomische controllers, maar het weggooien van de basisstations van de Vive ten gunste van inside-out tracking bracht een groot aantal trackingproblemen met zich mee. de kosmos. Wat uiteindelijk de ondergang van de Cosmos kan blijken te zijn, is echter het prijskaartje van $ 700, waardoor het voor marktaandeel een lastige positie inneemt tussen de uiterst succesvolle Oculus Rift S en de Valve Index.

Bekijk onze gids voor de beste virtual reality-headsets die je vandaag kunt kopen.

Design: de combinatie van VR-trends

De Vive Cosmos voelt als de optelsom van heel veel verschillende trends in VR. Het heeft een halo-riem, ringcontrollers, inside-out tracking en real-life cameravisie. Laten we eens kijken of het iets spectaculairs oplevert.

De Cosmos-headset is zwaar en weegt meer dan een pond, waarbij het grootste deel van dat gewicht op de voorkant is verdeeld. Om de headset op je hoofd te houden, heeft de Cosmos een halo-achtige band die strakker wordt met een knop aan de achterkant. De bovenkant heeft een klittenband om het gewicht over je hoofd te verdelen.

Over het algemeen voelt de headset zwaar en onhandig aan, en het gewicht is gecentreerd op je voorhoofd. Als je je hoofd te snel of bruusk beweegt, schuift het een beetje rond en is het erg moeilijk om de headset goed uitgelijnd met je ogen te houden.

Op de headset bevinden zich zes camera's: één aan elke rand, twee op de frontplaat. Ze zijn allemaal bedoeld voor het binnenstebuiten volgen van bewegingen, maar de twee camera's aan de voorkant nemen ook uw omgeving op voor een live videofeed.

Dit is allemaal gehuisvest in stevig blauw plastic en de voorkant van de headset heeft een heleboel driehoekige gaten voor warmteafvoer. De binnenkant van de headset is opgevuld met een stijf met kunstleer bedekt schuim langs de halo-riem en gewoon schuim langs de rand van de headset. De haloband is een stijf, mat plastic dat niet beweegt. De achterste knop is groot en gemakkelijk te draaien, maar het zou fijn zijn als hij een groter profiel had om aan vast te grijpen.

Image
Image

Een echt cool kenmerk van de halo-riem is de voorkant: deze heeft een scharnier zodat je je headset kunt opklappen. Voor de meeste VR-headsets, als u rond wilt lopen en uw omgeving wilt zien, moet u uw headset afzetten. Niet zo met de halo-riem, waarmee je de Cosmos 90 graden omhoog kunt klappen.

Aan weerszijden van de halo-riem bevinden zich twee afneembare hoofdtelefooncups. Het ontwerp is erg retro en doet denken aan de audiofiele hoofdtelefoons uit de jaren’70, en verwijst meer recentelijk naar de Sennheiser Momentum-reeks. De cups schuiven langs een metalen gleuf en kantelen naar voren en naar achteren. De cups zijn ook gevoerd met met kunstleer bedekt schuim, met ventilatiegaten om oververhitting te voorkomen.

De controllers zijn duidelijk geïnspireerd op de Rift Touch- en Windows Mixed Reality-controllers, met een zwevende halo-ring rond de bovenkant van de controllers. Ze zijn symmetrisch, behalve het menu en de Origin-knop onder respectievelijk de linker- en rechterjoystick. De controllers zijn gemaakt van een enigszins gripvast plastic en ze zijn erg klein en lichtgewicht. Aan de achterkant bevindt zich een trigger en bumper, zoals op traditionele gameconsole-controllers. De joystick klikt ook.

De headset ziet er geweldig uit als hij goed is afgesteld, maar de goede plek is klein en hij is gewoon niet comfortabel in gebruik.

Ze voelen een beetje te licht en onveilig aan wanneer ze worden vastgehouden, maar er zijn geen groeven waar vingers op kunnen schuiven en de handen rusten van nature op knoppen, wat een probleem kan zijn voor onbedoelde invoer tijdens het gamen. Ze worden geleverd met een polsbandje, waardoor ze niet vallen, maar ergonomisch gezien is het iets te gemakkelijk om de controllers per ongeluk los te laten.

Configuratieproces: moeilijker dan je je kunt voorstellen

Het opzetten van de Vive Cosmos is een beetje een nachtmerrie. Als je al een andere Vive had, moet je nog steeds de "Vive Setup" -software opnieuw installeren vanaf de Vive-website, Viveport (Vive's antwoord op Steam) doorlopen en ervoor zorgen dat je grafische stuurprogramma up-to-date is. Het kostte me ongeveer een half uur om software te draaien en te installeren voordat ik eindelijk door kon gaan naar de Steam Room-configuratie in Steam VR. Gelukkig heeft de Cosmos geen basisstations, dus het is in ieder geval alleen de headset waar je je zorgen over hoeft te maken.

Ter vergelijking: om de Valve Index in te stellen, hoefde ik hem alleen maar op mijn pc aan te sluiten en de Steam VR-kamerconfiguratietool uit te voeren. Het duurde twee minuten in plaats van dertig. De Oculus Rift heeft een meer betrokken setup dan de Index, maar het is ook niet zo slecht als de Cosmos. Zorg er hoe dan ook voor dat je VR-ruimte vrij is van struikelgevaar of breekbare voorwerpen.

Image
Image

Comfort: Geen ideale gewichtsverdeling

Voor mensen met een bril geeft de extra vulling voldoende ruimte. Er is ook een zeer genereus fysiek IPD-aanpassingsbereik, zodat u zich goed kunt concentreren. Dat is echter waar de positieve punten eindigen: de Vive Cosmos is niet comfortabel. De riem in halo-stijl is zwaar aan de voorkant en de vulling is te stijf. De headset trok aan mijn haar, zelfs als hij goed was afgesteld, en de bovenste riem doet niet veel om het gewicht vast te houden.

Het is veel minder comfortabel dan de Index of de Rift S, maar wat echt teleurstellend is, is dat het van hetzelfde bedrijf is dat de Vive Pro heeft ontworpen, die waanzinnig comfortabel is. Ondertussen glijdt de Cosmos voortdurend langs mijn gezicht en verlies ik constant mijn sweet spot. Ik had echter geen grote problemen met VR-ziekte, maar dat kan zijn omdat ik een tijdje geleden mijn VR-benen heb laten groeien.

Voor mensen met een bril geeft de extra vulling voldoende ruimte. Er is ook een zeer genereus fysiek IPD-aanpassingsbereik, zodat u zich goed kunt concentreren.

Bottom Line

Dit is misschien wel de grootste kracht van de Cosmos: hij heeft LCD-schermen met een resolutie van 1440x1700 voor elk oog die er helder en levendig uitzien - ja, het scherm van de Cosmos ziet er beter uit dan dat van de Index en de Vive Pro. Het gezichtsveld is voldoende breed om ondergedompeld te voelen, en er is niet veel witlichtbloeding of wazigheid als je je headset correct hebt afgesteld. Het is echter een 90Hz-scherm, dus bewegingsziekte is waarschijnlijker dan bij het 120Hz-scherm van de Index, maar het zal minder prominent zijn dan bij het 80Hz-scherm van de Rift S.

Prestaties: verbeterde tracking en hoge framesnelheid

Sinds de Cosmos een maand geleden uitkwam, is de tracking absoluut verbeterd. Het is eindelijk goed. Is het basisstation goed? Nee. De Index en Vive Pro zijn nog steeds de koningen van tracking. De tracking van de Cosmos is echter ongeveer net zo goed als de tracking van de Rift S. De controllers vallen uit als je ze een voet voor de headset of achter je rug houdt, maar ze blijven volgen in de meeste andere bereiken.

De headset zelf werkt fantastisch. De framerate blijft consistent, games zien er geweldig uit en behoudt zijn positie. We hebben de Cosmos getest met een op maat gemaakte pc met een Intel Core i7-8700k-processor en een NVIDIA GTX 1080. Toen ik No Man's Sky speelde, had ik echter wat problemen met het lezen van tekst - de goede plek voor het scherm is helaas klein, de tekst aan de rand achterlatend als een wazige puinhoop. Om eerlijk te zijn, het wazige veld is veel kleiner dan op de Vive of de Rift, maar het is veel groter dan op de Index.

De controllers reageren, maar ik heb het gevoel dat ik ze bewust goed moet vastpakken om niet per ongeluk op een knop te drukken tijdens het spelen. De middelste greepknop voelt onhandig aan en het is moeilijk om hem ingedrukt te houden tijdens het gebruik van de joystick (ik heb kleine handen). Ondertussen is er geen manier om deze controller vast te houden zonder dat mijn handen op ten minste één knop rusten, wat een groot probleem is voor knoploze games zoals Beat Saber, die erop vertrouwen dat de controllers worden behandeld als knoploze toverstokken.

Image
Image

Audio: solide geluid

De hoofdtelefoon die bij de Cosmos wordt geleverd, klinkt geweldig. Ze zijn rijk, gedetailleerd, dynamisch en geven een goed gevoel van aanwezigheid aan de VR-ervaring. De hoge tonen zijn meer aanwezig dan ik zou willen, maar het is niet aanmatigend en het helpt om audiosignalen te horen. De bas op de Cosmos is oké - hij is zwak, maar hij is er. Over het algemeen is het profiel ongeveer net zo gedetailleerd als dat van de Index, maar de Index heeft een meer gebalanceerd geluid. De Cosmos is veel beter dan de Rift S met betrekking tot audio.

Van alle VR-headsets die ik heb getest, is de Cosmos verreweg de luidste. Ter vergelijking: ik heb het volume ingesteld op ongeveer 50 procent wanneer ik mijn Index, Rift en Vive Pro gebruik, maar ik moest het volume van de Cosmos instellen op 25 procent.

Software: een ingewikkelde puinhoop

We snappen het, HTC. Je moet winst maken om VR-producten te blijven maken. Maar dat is geen excuus om de Viveport-winkel naar je toe te duwen en van Steam VR een ingewikkelde ervaring te maken. Op dit moment is Viveport de meest ondergecatalogiseerde VR-marktplaats, met dezelfde titels als Steam VR en Oculus. Steam VR is een robuuste softwaresuite waarmee je door al je Steam-titels kunt bladeren (inclusief de niet-VR-titels), naar de meest populaire VR-titels kunt kijken en alle titels kunt kopen die je opvielen in de Steam Store. Beter nog: SteamVR geeft je toegang tot ReVive, zodat je Oculus-titels rechtstreeks vanuit Steam kunt spelen. Viveport kan dat niet.

Het Vive-huis is schattig, maar niets noemenswaardigs. Het is een klein platform waarop je boven een landschap kunt dwalen. Het Vive-oorsprongsmenu is een beetje moeilijk te navigeren, omdat het afhankelijk is van sublagen van menu's en niet in één oogopslag erg leesbaar is.

Misschien is de coolste functie van de Cosmos het echte filter. Aan de voorkant van de headset bevinden zich twee stereoscopische camera's die u video van uw omgeving kunnen geven. Het is echt een lage resolutie, waardoor alles om je heen er korrelig en nep uitziet, maar het is genoeg informatie om rond te lopen met je VR-headset.

Image
Image

Bottom Line

De Vive Cosmos-kit kost je $ 699, wat je een uitstekend scherm en comfortabele controllers oplevert. Zodra HTC de trackingproblemen van de Cosmos oplost, zal de Cosmos een goede headset zijn. Als je echter draadloos wilt gaan, basisstations wilt kopen of andere first-party accessoires wilt krijgen die HTC heeft beloofd, dan moet je honderden dollars meer betalen. HTC zag de Cosmos als een fragmentarische ervaring, maar als ze wilden dat consumenten voorbij de eerste HMD-kit zouden investeren, waarom hebben ze de Cosmos dan niet geprijsd op $ 399 of $ 499 om directer te concurreren met de Rift S? Zoals het is, denken we dat de Cosmos te duur is in vergelijking met de Rift S, die betere tracking biedt en slechts een lichte verlaging van de weergavekwaliteit.

Concurrentie: twee sterke alternatieven

Oculus Rift S (zicht op Amazon): Net als de Cosmos gebruikt de Rift S inside-out tracking, maar daar houden de overeenkomsten op. Het scherm van de Rift S is 2560x1440 pixels en heeft een verversingssnelheid van 80Hz, in vergelijking met het 1440x1700-scherm van de Cosmos. In theorie zouden de Rift S en de Cosmos vergelijkbare tracking moeten hebben, maar HTC heeft de trackingsoftware nog niet onder de knie. De Cosmos heeft misschien een technisch beter scherm, maar tenzij je een ongewoon grote IPD hebt, denken we niet dat het de extra $ 300 waard is om te upgraden van de Rift S naar de Cosmos.

Valve Index (zicht op Valve Index): Toen de Valve Index uitkwam, werden VR-fans gek. De Index heeft een 1440x1600 pixel LCD-scherm met een veel breder gezichtsveld dan de Rift S, Cosmos of originele Vive. Met de Index-controllers kun je al je vingers bedienen, dankzij de vingervolgpads, en de controllers zijn gewoon comfortabel. Wat de Index echt onderscheidt, is de verversingssnelheid van 120 Hz, die momenteel de beste in de branche is en veel gebruikers VR laat ervaren zonder de bewegingsziekte die gepaard kan gaan met lagere verversingsfrequenties. Is het de extra $ 300 waard ten opzichte van de Cosmos? Als je het je kunt veroorloven, ja: voor $ 300 koop je een betere headset en veel betere tracking.

Een harde prijs om aan te bevelen

Het is moeilijk om de Vive Cosmos aan te bevelen voor $ 699 als je de Rift S voor $ 300 minder of de Valve Index voor $ 300 meer kunt krijgen. De headset ziet er geweldig uit als hij goed is afgesteld, maar de sweet spot is klein en hij is gewoon niet comfortabel in gebruik. Als je het extra IPD-bereik van de Cosmos niet nodig hebt, raden we aan om bij de Rift S te blijven. Als je de Index kunt betalen, maken de extra framerate, het heldere scherm en de krachtige controllers het het extra geld waard.

Specs

  • Productnaam Vive Cosmos
  • Productmerk HTC
  • SKU ASIN B07TWNTGCH
  • Prijs $699.00
  • Releasedatum oktober 2019
  • Gewicht 2,2 lbs.
  • Productafmetingen 17,5 x 10,3 x 8 inch.
  • Compatibiliteit Windows 10
  • Platform Steam VR, Viveport
  • Weergaveresolutie 1440 x 1700 pixels per oog (2880 x 1700 pixels gecombineerd)
  • Beeldschermtype Volledig RGB LCD
  • IPD-bereik 61 mm tot 72 mm
  • Vernieuwingsfrequentie 90 Hz
  • Gezichtsveld 110 graden
  • Audio-uitgang Afneembare stereohoofdtelefoon
  • Audio-ingang Geïntegreerde microfoon
  • Verbindingen USB-C 3.0, DP 1.2, eigen verbinding met mods
  • Sensoren G-sensor, gyroscoop, IPD-sensor
  • Batterijtype 2 AA-batterijen per controller (batterijen meegeleverd met kit)
  • Vereisten voor gevolgde oppervlakte (ruimteschaal) 2m x 1,5m
  • CPU Intel Core i5-4590 equivalent of beter
  • GPU Nvidia GTX 970 equivalent of beter
  • Geheugen 4GB RAM of meer
  • Poorten 1 x DisplayPort 1.2 of nieuwer, 1 x USB 3.0 of nieuwer

Aanbevolen: