Wat is het verschil tussen betaalde en gratis antivirussoftware?

Inhoudsopgave:

Wat is het verschil tussen betaalde en gratis antivirussoftware?
Wat is het verschil tussen betaalde en gratis antivirussoftware?
Anonim

Het gebruik van antivirussoftware is belangrijk, vooral als je een Windows- of Android-systeem gebruikt. Maar u moet het verschil weten tussen betaalde en gratis antivirussoftware voordat u beslist welke u wilt gebruiken.

Over het algemeen bieden zowel gratis als betaalde antivirussoftware dezelfde algemene bescherming tegen malware-infecties. De verschillen zitten meestal in extra functies en hoe effectief het opruimproces is na infectie.

Betaalde antivirussoftwarefuncties

Als je ervoor kiest om voor je antivirussoftware te betalen, krijg je niet per se meer bescherming tegen malware. Waar u voor beta alt, zijn extra beveiligingsfuncties.

Image
Image
  • Ouderlijk toezicht. De meeste antivirussoftwarebedrijven hebben een component voor ouderlijk toezicht in de betaalde versie. De module voor ouderlijk toezicht van Kaspersky bevat bijvoorbeeld de volgende functies:
    • Beperk wat kinderen kunnen doen op een computer
    • Blokkeer de toegang tot bepaalde computers volledig
    • Toegang tot specifieke applicaties beheren
    • Bepaal wat uw kinderen kunnen doen op internet
  • Identiteitsdiefstalbeveiliging Betaalde antivirussoftware biedt meestal identiteitsbescherming. Het antivirusbedrijf houdt het internet in de gaten in gebieden waar gestolen identiteitsgegevens verschijnen wanneer deze worden gestolen. Zodra het bedrijf verdachte activiteiten met betrekking tot uw informatie identificeert, wordt u gewaarschuwd zodat u actie kunt ondernemen om uzelf te beschermen.
  • Technische ondersteuningAls u gratis antivirussoftware gebruikt en een probleem tegenkomt waarbij de software niet werkt zoals verwacht, of als het problemen met uw systeem veroorzaakt, staat u er alleen voor. Betaalde antivirussoftware wordt echter bijna altijd geleverd met 24-uurs telefonische ondersteuning voor wanneer u problemen ondervindt met de software.
  • Sneller updates van handtekeningen De meeste tests die testbedrijven in de branche hebben uitgevoerd tegen zowel betaalde als gratis antivirus-apps, hebben aangetoond dat ze bijna volledig gelijk zijn als het gaat om de bibliotheek met gebruikte malwarehandtekeningen om bedreigingen op uw systeem te identificeren. Betaalde antivirus-apps ontvangen echter mogelijk eerder updates voor directe bedreigingen (zoals zero-day exploits) dan gratis apps. Dit betekent dat je met betaalde antivirussoftware iets beter beschermd bent tegen nieuwe bedreigingen.
  • Betere opschoningsalgoritmen Zodra malware op uw systeem is gedetecteerd, probeert antivirussoftware alle geïnfecteerde bestanden volledig te verwijderen. Het is niet altijd succesvol in het opschonen van alle componenten, maar het is aangetoond dat betaalde antivirus-apps hier iets succesvoller in zijn dan gratis antivirus-apps.

Gratis antivirussoftwarefuncties

Al deze redenen zijn misschien niet genoeg om u te laten betalen voor uw antivirussoftware.

Image
Image

Als je alleen maar bescherming tegen malware nodig hebt en geen van die extra betaalde functies nodig hebt, is er niets mis met het gebruik van gratis antivirussoftware.

Je krijgt nog steeds veel functies met een gratis antivirus-app.

  • Malwarebescherming De handtekeningendatabase die zowel gratis als betaalde antivirus-apps gebruiken, is hetzelfde. Dit betekent dat u dezelfde bescherming tegen malware heeft als wanneer u voor de software had betaald. De app voert geplande scans en handmatige scans uit op uw hele systeem.
  • Web- en e-mailbeveiliging Naast scans zal gratis antivirussoftware uw webactiviteit controleren en bedreigingen blokkeren voordat ze uw systeem bereiken. Dit omvat meer dan alleen Trojaanse paarden of virussen. U ziet zelfs meldingen dat schadelijke website-advertenties of mogelijk ongewenste software (PUP) zijn geblokkeerd.
  • E-mailondersteuning Hoewel gratis antivirus-apps mogelijk geen telefonische technische ondersteuning bieden, bieden ze soms wel technische ondersteuning per e-mail. Er zijn ook communityforums voor alle gebruikers van de software. Dit is een geweldige plek om hulp te krijgen als je niet zeker weet hoe je de software moet configureren, of niet zeker weet wat een specifiek pop-upbericht betekent.
  • Ad Supported Een nadeel van het gebruik van gratis antivirussoftware is dat er meestal ergens op het hoofdscherm van de software advertenties worden weergegeven. Hoewel dit vervelend kan zijn, zijn er zelden pop-upadvertenties die uw gebruik van de software belemmeren of afbreuk doen aan waar u aan werkt.
  • Eenvoudige interface. bij de meeste gratis antivirus-apps is er niet veel aan de interface. Meestal vindt u alleen malwarescanning en webbescherming. Er zijn echter enkele apps, zoals Avast, die een paar extra's bieden, zoals gratis privé-VPN en wachtwoordbeheer.

Kiezen voor gratis antivirussoftware betekent niet noodzakelijk dat je minder bescherming hebt tegen bedreigingen. Het betekent alleen dat u niet zult genieten van een breed scala aan functies die betaalde antivirus-apps bieden.

Kiezen tussen betaalde en gratis antivirussoftware

Als je nog steeds niet zeker weet welke kant je op moet, overweeg dan je typische computergebruik. Als u meer risicovol gedrag vertoont, wilt u misschien kiezen voor betaalde antivirussoftware. Als je heel voorzichtig bent met welke sites je bezoekt en gevaarlijke phishing-e-mails gemakkelijk herkent, is gratis antivirussoftware goed genoeg.

Je moet antivirussoftware aanschaffen als.

  • Je klikt vaak per ongeluk op phishing-e-mails.
  • Je download regelmatig gratis software van internet.
  • Je hebt per ongeluk op kwaadaardige advertenties op sociale media geklikt.
  • Je bezoekt soms gevaarlijke websites met veel pop-upadvertenties.
  • Je hebt kinderen en wilt hun computer- en internetgebruik regelen.

Als je echter je best doet om niet deel te nemen aan een van deze activiteiten, is de kans groot dat een gratis antivirusprogramma je tegen alle bedreigingen zal beschermen.

Aanbevolen: