Vragen om nieuwe klanten voor grafisch ontwerp te stellen

Inhoudsopgave:

Vragen om nieuwe klanten voor grafisch ontwerp te stellen
Vragen om nieuwe klanten voor grafisch ontwerp te stellen
Anonim

De eerste, meest cruciale stap in elk grafisch ontwerpproject is om met uw grafische ontwerpklant te praten over reikwijdte, tijdlijn, budget, doel, doelgroep en algemene boodschap. Door zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zelfs voordat u de baan hebt gekregen, kunt u een nauwkeurige schatting maken en kunt u de baan op het goede spoor houden. Het uiteindelijke doel is het bevorderen van een wederzijds productieve, succesvolle, winstgevende en plezierige werkrelatie. Hier zijn een paar dingen om te vragen.

    Wat is de boodschap?

    Image
    Image

    Ontdek welke boodschap uw klant probeert over te brengen aan de doelgroep. De algemene boodschap kan iets simpels zijn als het bedanken van klanten, het aankondigen van een nieuw product of het promoten van bewustzijn. Vraag vervolgens welke toon het bericht moet hebben, bijvoorbeeld opgewonden, blij, medelevend, dramatisch, enz. Als u een team ontmoet, vraag dan aan elke persoon om een paar woorden te bedenken om de stemming van het bericht te beschrijven en te brainstormen van daar.

    Wie is de doelgroep?

    Image
    Image

    Een effectieve boodschap spreekt rechtstreeks tot en resoneert krachtig met zijn publiek, dus het is absoluut noodzakelijk dat u weet op wie u zich richt. Hun motivaties, behoeften, neigingen, voorkeuren, enz. moeten de stijl, inhoud en boodschap van het project bepalen. Zo zal een ansichtkaart gericht op nieuwe klanten totaal anders zijn dan een ansichtkaart gericht op bestaande klanten. Enkele variabelen die van invloed kunnen zijn op het ontwerp zijn:

    • Leeftijd
    • Geografische locatie
    • Geslacht
    • Beroep
    • Economische status

    Afhankelijk van de boodschap moet je misschien ook rekening houden met factoren zoals religie, politieke houding, persoonlijke gewoonten en andere bijzonderheden.

    Wie is de concurrentie van de klant?

    Image
    Image

    Het kennen van de behoeften en markt van uw klant houdt ook in dat u de concurrentie van uw klant kent. Wat doet of biedt uw klant dat beter of anders is dan de anderen? Welke uitdagingen heeft uw klant in de markt? Door alles te leren over de competitieve omgeving, kun je een ontwerp maken dat zich onderscheidt van de rest.

    Wat zijn de specificaties van het project?

    Image
    Image

    De klant heeft misschien al een idee van specificaties voor een ontwerp, wat u kan helpen bij het bepalen van de tijd- en budgetbehoeften. Een brochure van 12 pagina's kost bijvoorbeeld veel meer tijd om te ontwerpen dan een uitvouwbare uitvouw van vier pagina's. Als de klant niet precies weet waarnaar hij op zoek is, is dit het moment om enkele aanbevelingen te doen en details af te ronden, zoals:

    • Afmetingen
    • Aantal pagina's
    • Zwart-wit, twee- of vierkleurendruk
    • Papiervoorraad
    • Grootte van de oplage (het aantal te printen stuks)

    Wat is de omvang van het project?

    Image
    Image

    Nauw gerelateerd aan de specificaties van het project, verwijst de reikwijdte ervan precies naar wat uw werk inhoudt en wat de klant van u verwacht, bijvoorbeeld het aantal composities, logo-ideeën, webpagina's, enz. Wordt u verwacht wekelijkse vergaderingen bijwonen? Oplages? Hoe ga je om met extra verzoeken die in de loop van het project naar voren komen, bijvoorbeeld een extra contactformulier op een website of een andere illustratie in een brochure? Door van tevoren overeenstemming te bereiken over deze kwesties, wordt voorkomen dat de scope van de opdracht maar al te vaak wordt ingeperkt: de neiging van een taak om verder te gaan dan de oorspronkelijke parameters, wat frustratie creëert voor zowel de klant als de ontwerper. Begin met communicatie.

    Wat is het budget?

    In veel gevallen zal de klant het budget voor een project niet kennen of bekendmaken. Ze geven er misschien de voorkeur aan eerst uw schatting te krijgen, enkele ideeën af te wegen of het echt niet te weten. Vraag het in ieder geval.

    Als een klant een specifiek budget met u deelt, kan dit u helpen bij het bepalen van de omvang van het project, uw uurtarief en de totale kosten. Er is hier wat geven en nemen: u of de klant moet mogelijk terugschalen op het bereik, of u vindt misschien dat er ruimte is voor uitbreiding. Dit is het cijfer dat het best samen kan worden bereikt.

    U zult waarschijnlijk wat tijd nodig hebben (en nemen) om de parameters van het project te herzien om een schatting te maken, en het is volkomen gepast om dat te zeggen. U wilt geen nummer weggooien dat bij verdere beoordeling moet veranderen.

    Soms is het budget van de klant veel lager dan je had verwacht, in welk geval je moet beslissen of andere factoren, zoals ervaring of een mooie toevoeging aan je portfolio, de moeite waard zijn. Uiteindelijk moet u tevreden zijn met wat u verdient voor de hoeveelheid werk, en de kosten moeten redelijk zijn voor de klant.

    Wat is de deadline?

    Speel een specifieke datum vast voor de voltooiing van het project. Aan de kant van de klant kan het werk samenvallen met een productlancering of een andere belangrijke mijlpaal. Aan uw kant moet u rekening houden met uw werklast en beschikbaarheid. Zoek een redelijk doel tussen de twee. In het geval van spoedklussen zijn extra kosten gebruikelijk en passend. Zorg ervoor dat u dit allemaal bespreekt voordat u aan het werk gaat.

    Stel voor een groot of langdurig project een schema op met specifieke mijlpalen om het in beweging te houden.

    Welke creatieve richting kan de klant bieden?

    Image
    Image

    Krijg de input van de klant terwijl je het projectoverzicht voorbereidt. Hoewel je iets nieuws en unieks voor ze gaat maken, moet het misschien passen binnen een aantal bestaande creatieve parameters en gevestigde branding, zoals:

    • Kleuren
    • Lettertypen
    • Logo's
    • Andere ontwerpen
    • Websites

    Sommige klanten, vooral grote, hebben stylesheets die een deel hiervan schetsen. Als dat niet het geval is, vraag dan om wat bestaand materiaal dat een gevestigde branding laat zien en die u moet proberen te evenaren of op zijn minst aan te vullen.

    Input krijgen van klanten kan moeilijk zijn. Bepaal vooraf hoe en wanneer u achtergrondmateriaal en feedback over elke mijlpaal kunt verwachten, en maak de voltooiing van elke mijlpaal daarvan afhankelijk.

Het allerbelangrijkste voorstel/contract

Verwerk alle informatie die je hebt verzameld in een formeel voorstel dat zo specifiek mogelijk is. Zodra beide partijen het eens zijn, zet u dit om in een ondertekend contract. Zo weten zowel u als uw klant precies wat ze kunnen verwachten. Onthoud: alles voor een klant doen is een goede zaak; zo zorgt u ervoor dat u eerlijk wordt betaald voor uw tijd.

Aanbevolen: