Het verschil tussen Bluetooth en wifi

Inhoudsopgave:

Het verschil tussen Bluetooth en wifi
Het verschil tussen Bluetooth en wifi
Anonim

Bluetooth is een standaard die computerrandapparatuur draadloos verbindt met een hostapparaat. De meest voorkomende toepassingen zijn om luidsprekers, head-units, toetsenborden, printers en headsets aan te sluiten op een telefoon, tablet of computer. Wi-Fi is een standaard die draadloze internettoegang mogelijk maakt voor apparaten op een lokaal netwerk (LAN). Hoewel wifi-netwerken afhankelijk zijn van modems, gebruiken ze draadloze routers in plaats van Ethernet-kabels om apparaten met internet te verbinden. We duiken diep in de overeenkomsten en verschillen tussen Bluetooth en wifi.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Meestal om apparaten met elkaar te verbinden.
  • Lager vermogen, korter bereik en lagere datasnelheden.
  • Werkt op het RF (radiofrequentie) spectrum.
  • Meestal voor het verbinden van apparaten met internet.
  • Hoger vermogen, groter bereik en hogere datasnelheden.
  • Werkt op het RF (radiofrequentie) spectrum.

Bluetooth is een draadloos netwerkprotocol waarmee twee apparaten met elkaar kunnen communiceren via een radiofrequentie (RF). Met Bluetooth bedien je draadloos een speaker via een app op je telefoon of om documenten af te drukken op een printer die niet fysiek op je computer is aangesloten. Bluetooth wordt ook gebruikt met handsfree headsets, draadloze navigatiesystemen en externe muis en toetsenborden.

Een wifi-netwerk is de draadloze uitbreiding van een bekabelde modemverbinding. Wi-Fi is het draadloze verbindingsprotocol dat wordt gebruikt in plaats van een bekabelde verbinding zoals Ethernet. Het vereist een draadloze router, waardoor alle Wi-Fi-apparaten op het netwerk worden gekanaliseerd.

De term wifi wordt soms door elkaar gebruikt met internet. Wifi is niet hetzelfde als internet. De modem maakt verbinding met internet.

Zowel Wi-Fi als Bluetooth werken via radiofrequentie, hoewel het bereik van een Wi-Fi-netwerk doorgaans groter is dan een Bluetooth-verbinding. Hoewel veel wifi-netwerken dezelfde 2,4 GHz-band gebruiken als Bluetooth, verbruikt wifi meer stroom.

Wi-Fi Bluetooth
Beschikbaarheid Sinds 1994 Sinds 1991
Frequentie 2.4, 3.6 en 5 GHz 2.4 GHz
Bandbreedte 11 Mbps 800 Kbps
Bereik Tot 92 meter 1 tot 100 meter, afhankelijk van klasse
Latentie 150 ms 200 ms
Bitsnelheid 2.1 Mbps 600 Mbps
Typische apparaten Computers, gameconsoles, telefoons, smart-tv's en internet of things (IoT)-apparaten. Computers, telefoons, invoerapparaten zoals muizen en toetsenborden, fitnesstrackers, headsets en slimme luidsprekers.
Vereiste hardware Wi-Fi-adapter aangesloten op elk apparaat en een draadloze router of draadloze toegangspunten. Ingebouwde Bluetooth-radio of een Bluetooth-adapter aangesloten op elk apparaat.
Typisch gebruik Netwerken Apparaten aansluiten

Snelheid: hoger vermogen levert hogere snelheden op

  • Langzamer.

  • De meeste gebruikssituaties vereisen geen supersnelle gegevenssnelheden.
  • Sneller.
  • In staat tot snelle gegevensoverdracht voor streaming media met hoge bandbreedte.

Bluetooth is doorgaans langzamer en biedt minder bandbreedte dan wifi. Dit is een van de redenen waarom de Bluetooth-audiokwaliteit als inferieur wordt beschouwd. Wi-Fi kan worden gebruikt om muziek van hoge kwaliteit, video-inhoud en andere grote gegevensstromen te streamen.

Bluetooth 4.0 biedt hogere snelheden dan eerdere versies van de technologie. Het is echter beperkt tot 25 Mbps en de effectieve snelheid is lager dan dat. Wi-Fi-netwerksnelheden variëren afhankelijk van het protocol, maar de langzaamst toelaatbare verbindingen zijn sneller dan de theoretische limiet van Bluetooth 4.0.

Gebruiksscenario's: randapparatuur versus internettoegang voor het hele huis

  • Meestal voor het aansluiten van randapparatuur zoals luidsprekers, printers, toetsenborden en koptelefoons.

  • Korter operationeel bereik dan wifi.
  • Meestal om verbinding te maken met internet.
  • Brengt een draadloos LAN (local area network) aan dat toegankelijk is voor elk apparaat met inloggegevens.

Bluetooth wordt voornamelijk gebruikt om twee apparaten over een kort bereik te verbinden met een laag energieverbruik. Dit maakt het ideaal voor het verzenden van audio van een telefoon of tablet naar een luidsprekersysteem, of om handsfree te bellen in een auto. Bluetooth biedt ook een gemakkelijke manier om tijdens het rijden naar muziek te luisteren en functioneert als een draadloze hulpkabel.

Wi-Fi wordt in deze situaties niet gebruikt, omdat het hoofddoel is om een netwerk te creëren voor andere apparaten om toegang te krijgen tot internet. Dienovereenkomstig is het nuttiger in thuis- en kantooromgevingen dan in auto's.

Netwerken: alle routes naar de modem

  • Verbind draadloos luidsprekers, head-units, toetsenborden, printers en headsets om apparaten te bedienen, meestal een telefoon, tablet of computer.

  • Verbindt een apparaat draadloos met een modem, die verbinding maakt met internet. Kan ook verbinding maken met andere apparaten in een LAN.

Zowel bekabelde als draadloze apparaten moeten via een modem worden gerouteerd, wat de eigenlijke poort naar internet is. Zolang de modem is verbonden met internet, is elk apparaat dat op de modem is aangesloten, verbonden (of heeft de capaciteit om te worden) verbonden met internet.

Bluetooth-verbindingen kunnen afkomstig zijn van een Ethernet- of Wi-Fi-verbinding. Een succesvolle Bluetooth-koppeling kan oplopen tot ongeveer 30 voet. In de meeste situaties is het effectieve bereik echter korter. Bluetooth gebruikt relatief weinig energie en is geschikt voor een Personal Area Network, of PAN. PAN's worden gebruikt voor communicatie tussen persoonlijke apparaten en contrasteren met een LAN.

Een wifi-netwerk is het LAN waarmee apparaten verbinding kunnen maken met een modem en, op zijn beurt, internet. Om die reden is het mogelijk om een draadloze router te gebruiken om een wifi-netwerk tot stand te brengen zonder dat er een internetverbinding nodig is. Hierdoor kunnen apparaten op het netwerk gegevens met elkaar delen, hoewel deze apparaten geen verbinding met internet kunnen maken zonder een modem.

Eindoordeel

Wi-Fi en Bluetooth vergelijken is als appels en peren vergelijken. Wi-Fi is superieur aan Bluetooth in termen van bereik en snelheid. Bluetooth heeft de voorkeur vanwege het lage energieverbruik en het smalle RF-bereik, dat Wi-Fi niet heeft.

Wi-Fi is de favoriete standaard voor het opzetten van draadloze thuisnetwerken. Bluetooth is de favoriete standaard voor het draadloos verbinden van computerrandapparatuur. Bluetooth wordt ook steeds vaker aangetroffen in head-units, luidsprekers en thuisbioscoopontvangers. Voor beide is moeilijk veel concurrentie te bedenken, maar Wi-Fi Direct komt het dichtst in de buurt.

Wi-Fi Direct is een nieuwere versie van de apparaat-naar-apparaat-standaard die Bluetooth de afgelopen decennia heeft gedomineerd. Net als Bluetooth is Wi-Fi Direct zo ontworpen dat apparaten elkaar kunnen vinden zonder een ad-hocnetwerk op te zetten. Het grootste verschil tussen traditionele ad-hoc Wi-Fi-verbindingen en Wi-Fi Direct is dat de laatste een detectietool bevat. Het andere probleem met Wi-Fi en Wi-Fi Direct is het stroomverbruik, dat zwaar is en altijd een probleem is met mobiele apparaten.

Aanbevolen: