HP Pavilion Laptop 15z Touch Review: eersteklas ontwerp en geluid met een beperkt budget

Inhoudsopgave:

HP Pavilion Laptop 15z Touch Review: eersteklas ontwerp en geluid met een beperkt budget
HP Pavilion Laptop 15z Touch Review: eersteklas ontwerp en geluid met een beperkt budget
Anonim

Bottom Line

De HP Pavilion 15z biedt behoorlijke prestaties in een aantrekkelijk ontworpen verpakking, maar je zult hier geen Full HD-scherm of optische drive vinden.

HP Pavilion 15z Touch

Image
Image

We hebben de HP Pavilion 15z gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Pavilion-lijn is Hewlett-Packard's belangrijkste instapmodel op het gebied van laptops uit de lage tot middenklasse. De HP Pavilion 15z is een solide mid-range toestel dat is uitgerust met een 15.6-inch scherm (met optioneel touchscreen en Full HD-resolutie) en een handvol verschillende configuraties voor geheugen, opslag, CPU en GPU. Het apparaat dat we hebben getest, is gebouwd voor de prijsbewuste consument, met een 768p touchscreen, AMD Ryzen 3 2200U CPU en AMD Radeon Vega 3-graphics.

Specificaties vertellen slechts een deel van het verhaal, dus hebben we een HP Pavilion 15z op de proef gesteld om te zien hoe deze presteert onder reële omstandigheden. Naast basisbenchmarks hebben we zaken getest zoals de levensduur van de batterij, het vermogen om productiviteitstaken uit te voeren en zelfs hoe goed games worden uitgevoerd.

Image
Image

Ontwerp: ziet er premium uit, maar het gedurfde ontwerp zal misschien niet iedereen aanspreken

Pavilion is een budgetlijn, maar de ontwerpesthetiek van HP is in de loop der jaren veel verbeterd. Deze laptop heeft nog steeds niet de unibody-constructie van zijn duurdere neven, zoals de HP Envy-serie, maar hij ziet er goed uit en voelt erg goed aan voor een laptop in deze prijsklasse.

De tweekleurige metalen behuizing is verkrijgbaar in verschillende kleuren en ziet er geweldig uit. Onze testunit werd geleverd met een zilverkleurige behuizing en een donkerblauw deksel dat eruitziet als geanodiseerd aluminium. Het matte oppervlak van het deksel wordt mooi gecompenseerd door een HP-logo dat glanst met een spiegelende afwerking.

Met de laptop opengeklapt, hebben het deck, het toetsenbord en de luidsprekergrill allemaal dezelfde zilveren kleur als de rest van het apparaat. De rand is van zwart plastic, wat het effect een beetje verpest, maar het is nog steeds een erg mooie laptop in vergelijking met veel andere apparaten in deze prijsklasse.

De tweekleurige metalen behuizing is verkrijgbaar in verschillende kleuren en ziet er geweldig uit.

In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten heeft de HP Pavilion 15z geen optische drive. De ene kant van de laptop is voorzien van de stroompoort, twee USB-poorten en een SD-kaartlezer. Aan de andere kant vindt u een HDMI-poort van volledige grootte, een ethernetpoort, een USB-C-poort en een hoofdtelefoonaansluiting. De voor- en achterkant van de laptop zijn glad, schoon en vrij van poorten of lampjes.

Als je het scherm helemaal openklapt, zul je merken dat het naar buiten kantelt en de achterkant van de laptop van het bureau of tafeloppervlak tilt. Dit is bedoeld om de luchtstroom te verbeteren en een betere hoek om te typen te bieden. Dat gezegd hebbende, lijkt het een vreemde keuze om de scharnieren extra te belasten, aangezien HP niet de beste reputatie heeft op het gebied van robuuste scharnieren.

Configuratieproces: je zult wat tijd besteden aan het verwijderen van bloatware

De HP Pavilion 15z is een Windows 10-laptop en het installatieproces verschilt niet van die van andere Windows 10-laptops. De CPU is pittig genoeg om het proces snel te laten verlopen, en we ontdekten dat de laptop ongeveer 10 minuten nadat we hem uit de doos hadden gehaald, was ingesteld en klaar voor gebruik.

Hoewel de initiële installatie vrij snel is, zullen de meeste gebruikers wat extra tijd willen besteden aan het verwijderen van bloatware. Naast een handvol games en apps die niet iedereen nodig heeft, bevat HP ook meer dan een dozijn hulpprogramma's die de meeste gebruikers waarschijnlijk willen verwijderen.

Image
Image

Display: Een mooi touchscreen, maar geen HD-resolutie

In de configuratie die we hebben getest, was de HP Pavilion 15z uitgerust met een responsief touchscreen, maar daar houden de positieve punten op. Hoewel sommige configuraties in deze lijn een Full HD-scherm bevatten, had degene die we bekeken alleen een 1366 x 768-scherm.

De kijkhoeken zijn redelijk, hoewel het scherm erg zwak wordt als je te ver naar de ene of de andere kant beweegt. De kleurtemperatuur lijkt ook een beetje koel, en het scherm als geheel ziet er een beetje vervaagd uit.

Het scherm is helder genoeg voor gebruik binnenshuis, maar het is moeilijk te zien in direct zonlicht - het zicht wordt alleen maar slechter als je het naar buiten brengt.

Prestaties: een solide optie voor productiviteit en basisgaming

De AMD Ryzen 3 2200U CPU en AMD Radeon Vega 3 grafische chip zorgen samen voor zeer goede prestaties voor een laptop in deze prijsklasse. We ontdekten dat deze laptop de concurrentie met vergelijkbare prijzen evenaarde of overtrof. De grootste zwakte is de ietwat trage harde schijf, maar de algehele prestaties zijn nog steeds erg goed.

Voordat we ingaan op de cijfers, is het belangrijk op te merken dat de HP Pavilion 15z verkrijgbaar is in een aantal verschillende configuraties. Ryzen 3 2300U- en Ryzen 5 2500U-processors zijn beide beschikbaar, en er zijn ook enkele Intel-varianten. Het is ook verkrijgbaar met maximaal 16 GB RAM en twee verschillende SSD-opties. Elk van die upgrades zou resulteren in aanzienlijk betere benchmarkresultaten, maar de HP Pavilion 15z presteerde nog steeds adequaat in de configuratie die we hebben getest.

Om een goede baseline te krijgen, zijn we begonnen met de PCMark 10-benchmark. De HP Pavilion 15z behaalde een algemene score van 2.691, de hoogste van de vergelijkbare laptops die we in deze categorie hebben getest. Het behaalde ook respectabele scores van 5, 262 voor essentiële zaken, 4, 454 voor productiviteit en 2, 259 voor het maken van digitale inhoud.

Zeer goede prestaties voor een laptop in deze prijsklasse.

De meeste laptops die we in deze categorie hebben getest, vielen ver onder die cijfers. De enige uitzondering was de Acer Aspire E15, die zeer vergelijkbare scores behaalde als de Pavilion 15z.

We hebben ook enkele gaming-benchmarks uitgevoerd. De Pavilion-serie is niet ontworpen om te gamen, en deze configuratie is bijzonder zwak in termen van gamingkracht, maar het leverde acceptabele cijfers op voor een laptop in deze categorie.

De eerste gaming-benchmark die we uitvoerden, was Fire Strike, dat is ontworpen voor gaming-laptops. De Pavilion 15z scoorde 992 in die test. Dat verta alt zich in een verschrikkelijk lage 16 FPS, maar het was nog steeds iets hoger dan de score van 855 die we zagen uit de Acer Aspire E 15.

We hebben ook de Cloud Gate-benchmark uitgevoerd, die is ontworpen voor low-end laptops. Het behaalde hier een betere score: 5, 968 in het algemeen, 7, 586 in de grafische test en 3, 444 in de natuurkundige test. Dat geeft aan dat deze laptop weliswaar niet bedoeld is om de nieuwste games te draaien, maar wel oudere games kan spelen met lagere grafische instellingen.

Om dit vermoeden te bevestigen, hebben we Capcom's bestseller Monster Hunter gestart en alle instellingen zo laag mogelijk gezet. We ontdekten dat het spel onder die omstandigheden kon draaien, maar het liep niet goed. Het bleef rond de 20 FPS hangen en dook nog lager toen er actie op het scherm was.

Image
Image

Productiviteit: geweldig voor productiviteitstaken en zelfs voor het bewerken van afbeeldingen

De HP Pavilion 15z heeft genoeg kracht om al je basisproductiviteitstaken zonder problemen uit te voeren, inclusief tekstverwerking, e-mail en surfen op het web. Het is zelfs in staat om moeilijkere taken uit te voeren, zoals het bewerken van afbeeldingen en video's, hoewel professionals die elke dag met afbeeldingen of video werken, het waarschijnlijk te traag zullen vinden.

Het touchscreen, het touchpad en het toetsenbord lijken allemaal sterk genoeg om dagelijks gebruik te weerstaan en zitten niet in de weg tijdens het werken. Vooral het toetsenbord voelt prettig en pittig aan, maar toen we met meer dan het absolute minimum op de toetsen drukten, bewoog de hele laptop op een alarmerende manier.

Het enige probleem, in termen van productiviteit, is de schermresolutie. De resolutie is gewoon niet hoog genoeg voor serieus werk, tenzij je maar één tekstverwerker of e-mailvenster hoeft te openen. Voor alles wat ingewikkelder is, wil je waarschijnlijk een externe monitor aansluiten op de HDMI-poort.

Audio: Fatsoenlijk geluid uit Bang & Olufsen-luidsprekers

Geluidskwaliteit is een van de sterke punten van de HP Pavilion 15z. Deze laptop is voorzien van hoogwaardige Bang & Olufsen-luidsprekers en is voorzien van HP's audio-boosttechnologie. Wat dat in de echte wereld betekent, is dat je het volume zo hoog kunt zetten als je wilt zonder vervorming.

De algehele geluidskwaliteit is erg goed voor een laptop in deze prijsklasse, hoewel hij last heeft van hetzelfde duidelijke gebrek aan bas dat we gewend zijn van laptops in deze categorie.

Netwerk: geen 802.11ac, maar de 2,4GHz-snelheden zijn acceptabel

De HP Pavilion 15z kan worden geconfigureerd met een 802.11ac draadloze kaart, maar het apparaat dat we hebben getest had er geen. Zonder 802.11ac-ondersteuning kan het geen verbinding maken met een supersnel 5 GHz-netwerk. Als snelle internetsnelheden belangrijk voor je zijn - en je hebt een 802.11ac-router - zoek dan naar een HP Pavilion 15z die hiervan kan profiteren.

Toen we verbonden waren met ons 2,4 GHz-netwerk, ontdekten we dat de wifi op deze laptop goed genoeg werkte. Het haalde een maximale downloadsnelheid van 44 Mbps en een uploadsnelheid van 39 Mbps. Andere laptops met vergelijkbare prijzen die we op hetzelfde netwerk hebben getest, halen snelheden tussen 31 en 78 Mbps, dus de Pavilion 15z v alt stevig in het midden van dat bereik.

Camera: een 720p-webcam die voldoende is voor eenvoudige videochats

De HP Pavilion 15z die we hebben getest, was uitgerust met een 720p-webcam, die goed genoeg werkte voor eenvoudige videochats. De foto was een beetje vervaagd en stilstaande beelden kwamen korrelig uit, maar we denken dat het goed genoeg is voor standaard videochatten op Skype of Discord. Je zou het ook kunnen gebruiken voor videoconferenties in een mum van tijd.

Het is absoluut niet geschikt voor vloggen of andere situaties waarin beeldkwaliteit echt belangrijk is. Gelukkig is de HP Pavilion 15z in sommige configuraties verkrijgbaar met een Full HD 1080p-camera.

Je kunt het volume zo hoog zetten als je wilt zonder vervorming.

Image
Image

Batterij: kan de hele dag mee met licht gebruik

De HP Pavilion 15z heeft een behoorlijke batterijduur, maar de batterijcapaciteit is wat aan de lage kant voor dagelijks gebruik. We ontdekten dat het ongeveer vijf uur meegaat bij zeer intensief gebruik (constant YouTube-video's streamen via wifi).

Met soepeler gebruik, zoals eenvoudig surfen op het web en tekstverwerking - en met de helderheid van het scherm lager - ontdekten we dat de batterij tot acht uur meegaat. Het absolute maximum dat de batterij mee kan gaan tussen oplaadbeurten is ongeveer 13 uur, maar dat is met de wifi uitgeschakeld en de laptop min of meer onaangeroerd gelaten voor de duur.

Het voordeel is dat deze laptop een hele dag werk of school mee kan gaan tussen oplaadbeurten, maar je wilt de voedingsadapter inpakken voor het geval dat. Als je iets te veel tijd besteedt aan taken die de batterij leegmaken of de helderheid te hoog laten, is de kans groot dat de batterij leeg is voordat de dag voorbij is.

Bottom Line

De HP Pavilion 15z is uitgerust met Windows 10 en een kopie van McAfee antivirus. Het heeft om de een of andere reden ook een handvol basisgames geïnstalleerd, evenals vooraf geïnstalleerde LinkedIn- en Netflix-apps. Het bevat ook meer dan een dozijn HP hulpprogramma's zoals de HP Support Assistant die min of meer kwalificeren als bloatware.

Prijs: betaal hier niet de volledige adviesprijs voor

In zijn meest betaalbare configuratie, de configuratie die we hebben getest, heeft de HP Pavilion 15z een adviesprijs van $ 699.99. Die prijs staat bijna volledig los van de realiteit in termen van wat je krijgt als je deze laptop koopt. Het lijkt zelfs nog meer te duur als je het vergelijkt met een concurrent zoals de Acer Aspire E 15.

Ter verdediging van Hewlett-Packard bieden ze doorgaans kortingen van een paar honderd dollar op hun eigen site, en de Pavilion 15z is meestal voor aanzienlijk minder verkrijgbaar via andere retailers.

Geweldige prestaties en een responsief touchscreen betekenen dat de HP Pavilion 15z het bekijken waard is als hij geprijsd is in het bereik van minder dan $ 500. Zelfs dan, hoe goedkoper je het kunt vinden, hoe beter.

Concurrentie: krachtiger dan vergelijkbare laptops, maar met een slechter scherm

De HP Pavilion 15z overtreft de concurrentie in zijn algemene prijsklasse in de belangrijkste benchmarks. Het steekt bijzonder gunstig af bij de HP Notebook 15-serie, die een PCMark 10-score van slechts 1.421 behaalde, vergeleken met 2.691 van de Pavilion 15z. De vergelijkbare geprijsde Lenovo Ideapad 320 presteerde nog slechter in die benchmark met een score van 1.062.

Qua batterijduur steekt de Pavilion 15z ook gunstig af bij veel van de concurrentie. De HP Notebook 15 die we hebben getest, duurde bijvoorbeeld slechts ongeveer vier en een half uur. De Lenovo Ideapad 320 ging even lang mee.

Vergeleken met de Acer Aspire E 15 doet de Pavilion 15z het niet zo goed. De twee laptops halen vergelijkbare cijfers in zowel productiviteits- als gaming-benchmarks, maar de Aspire E 15 gaat meer dan acht uur mee bij intensief gebruik en tot 14 uur bij licht gebruik.

De Aspire E 15 verslaat ook de Pavilion 15z in de categorie display. Hoewel het geen touchscreen heeft, heeft het wel een Full HD-scherm. Het heeft ook een adviesprijs van slechts $ 380.

De HP Pavilion 15z ziet er beter uit en voelt beter aan dan de meeste concurrenten, maar qua prijs, batterijduur en schermresolutie verliest hij het van de Aspire E 15.

Geef de geüpgradede versie uit of wacht op een serieuze verkoop

De HP Pavilion 15z is een extreem moeilijke verkoop voor zijn adviesprijs, maar het is een zeer capabele laptop die er veel beter uitziet dan de meeste van zijn concurrenten. Het vertegenwoordigt een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van HP's eerdere budgetaanbiedingen, zoals de Notebook 15-serie. Het is ook beschikbaar in meerdere configuraties, dus als je er een kunt vinden met een Full HD-scherm, en de prijs is goed, dan is het zeker de moeite van het bekijken waard.

Specs

  • Productnaam Pavilion 15z Touch
  • Product Merk HP
  • SKU 3JE92AV
  • Prijs $699.00
  • Productafmetingen 14,24 x 9,67 x 0,7 inch.
  • Beeldscherm 15,6-inch touchscreen
  • Camera HP 720p TrueVision-webcam
  • Batterijcapaciteit 3-cels, 41 Wh lithium-ion
  • Poorten 1 USB C, 2 USB 3.1, HDMI, hoofdtelefoonaansluiting, Ethernet
  • RAM 8 GB
  • Processor AMD Ryzen 3 2200U
  • Opslag 1TB HDD

Aanbevolen: