Sennheiser Momentum True Wireless Earbuds Review: eersteklas oordopjes met verbluffend geluid

Inhoudsopgave:

Sennheiser Momentum True Wireless Earbuds Review: eersteklas oordopjes met verbluffend geluid
Sennheiser Momentum True Wireless Earbuds Review: eersteklas oordopjes met verbluffend geluid
Anonim

Bottom Line

De Sennheiser Momentum zijn misschien wel de best klinkende echte draadloze oordopjes op de markt, maar ze hebben nog tal van andere beperkingen.

Sennheiser Momentum True

Image
Image

We hebben Sennheiser Momentum True Wireless Earbuds gekocht zodat onze deskundige recensent het grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Sennheiser Momentum echte draadloze oordopjes (niet te verwarren met de gewone Bluetooth-oordopjes met dezelfde naam) bieden audiofielen iets om aan vast te klampen voor echte draadloze geluidskwaliteit. Met een rijke, volle geluidsrespons en een mooie, premium vormfactor, zijn ze mogelijk het meest ongecompliceerde aanbod dat er is in de premium echte draadloze ruimte. Maar ze bieden geen toeters en bellen - geen ruisonderdrukkingstechnologie, geen automatische koppeling en zelfs niet het meest gestroomlijnde ontwerp. Maar als geluidskwaliteit prioriteit nummer één is, zijn ze een goede gok.

Image
Image

Ontwerp: niet de beste, niet de slechtste

Als categorie krijgt het ontwerp van echte draadloze oordopjes waarschijnlijk meer aandacht dan zou moeten. Hoe een oordopje past en hoe het klinkt, zijn voor mij de twee belangrijkste kenmerken. Als het er gewoon en saai of omvangrijk en gedateerd uitziet, zou dit niet zo'n groot probleem moeten zijn. Maar deze categorie producten is een beetje een statusindicator geworden, wat betekent dat als je geen AirPods in de metro gebruikt, je niet met de tijd meegaat.

De Sennheiser Momentum-oordopjes zien er niet slecht uit, op zich is de overwegend matzwarte behuizing een aangename vorm in amoebe-stijl die uitmondt in een plat rond touchpad-oppervlak op het huis. Het is dit ronde oppervlak van een halve inch waardoor het er een beetje plakkerig uitziet, aangezien Sennheiser heeft besloten de buitenkant te verfraaien met een geribbelde, glanzende coating en hun logo in zwart. Voor mij is dit niet in overeenstemming met de rest van de minimale, soft-touch look van de markt (zie Sony's WF-1000XM3-lijn of zelfs de rubberachtige buitenkant van Bose).

De zaak daarentegen is een ander verhaal. Het is eigenlijk gewoon een ronde, rechthoekige batterijhouder in de vorm van een pillendoosje, maar hij is bedekt met een gemêleerd grijs materiaal in stofstijl. Er is iets aan die stofachtige textuur die een statement maakt in de technische wereld (zie de telefoonhoesjes en Pixel Buds van Google). Het is Sennheiser die een statement maakt in een veld van matte plastic hoesjes, en hoewel de glans van de oordopjes niet helemaal werkte voor mij, doet de behuizing dat zeker.

Comfort: Midden op de weg

De Sennheiser Momentum-oordopjes zijn, nogmaals, vrij eenvoudig aan de voorkant. De oordopjes (die in drie verschillende maten verkrijgbaar zijn) zijn ronde siliconen doppen van uw tuinvariëteit, wat betekent dat ze voor de veiligheid bijna volledig afhankelijk zijn van een strakke pasvorm in de gehoorgang. Hoewel ik er normaal niet van hou hoe dit in het oor voelt, heeft Sennheiser iets heel slims gedaan met de constructie van de behuizing.

Omdat het een grotere structuur is die schuin loskomt, heeft hij de neiging om in je oor te zitten en tegen je oor te rusten op een manier die zichzelf enigszins stabiliseert zonder de ruimtes te vullen. Ik zou meestal de voorkeur geven aan een extra rubberen vleugel om de oordopjes in te houden, maar ik had niet veel problemen om de Momentum-knoppen in mijn oren te houden, wat een aangename verrassing was. Dat gezegd hebbende, zelfs bij het verwisselen van de oordopjes, vond ik de pasvorm net iets te krap - een keuze die hoogstwaarschijnlijk is gemaakt om de geluidsisolatie zo schoon mogelijk te hebben. Bovendien zijn de oordopjes met slechts ongeveer 7 gram per stuk een stuk lichter dan verwacht met hun grotere formaat.

Duurzaamheid en bouwkwaliteit: over het algemeen behoorlijk solide

Net als het ontwerp, zit de duurzaamheid van de oordopjes precies in het midden van de weg. De hele behuizing is gemaakt van een echt basic aanvoelend plastic, zonder enige soft-touch textuur of iets dergelijks. Dit is niet de grootste deal, want nadat je ze uit de hoes hebt gehaald, stop je ze in je oren en merk je het toch niet. De oordopjes bieden IPX4-waterdichtheid, wat in mijn boek bijna noodzakelijk is, omdat ze waarschijnlijk meegaan voor je sportschooltrips en ook worden beschermd tegen wat lichte regen.

De behuizing is in feite gewoon een ronde, rechthoekige batterijbehuizing in de vorm van een pillendoosje, maar is bedekt met een grijs gemêleerd, stofachtig materiaal. Er is iets aan die stofachtige textuur die een statement maakt in de technische wereld.

De bouwkwaliteit van de behuizing is daarentegen echt solide. Zowel de sluiting als de sleuven voor de oordopjes maken gebruik van zeer sterke magneten, wat u vertrouwen geeft bij het sluiten van de case en wanneer u de oordopjes in hun rustplaats laat vallen. Ik heb al gezegd dat de buitenstof geweldig en uniek aanvoelt, maar waarschijnlijk onderhevig is aan slijtage, scheuren en vuil.

Een laatste opmerking is het scharnier op de behuizing zelf, hoewel perfect functioneel, gaf me een rare krakende trilling toen ik het opende. Dit is mogelijk een defect voor mijn specifieke eenheid, en in het grote geheel is dit geen groot probleem. Maar als je iemand bent die je koffer graag opent en sluit met een bevredigende soepelheid en pittigheid, dan is dat hier niet helemaal beschikbaar.

Geluidskwaliteit: een van de beste die er is

Van een merk als Sennheiser is het geen verrassing dat de geluidskwaliteit bijna perfect is voor de Momentum echte draadloze oordopjes. Ik heb ongeveer een dozijn verschillende oordopjes van Sennheiser gehad, variërend van full-on studiomonitoren tot hun goedkoopste oordopjes, en ik ben bijna nooit teleurgesteld in hoe muziek klinkt.

Een van de specificaties van Sennheiser is de harmonische vervorming, die minder dan 0,08 procent meet op de Momentum-oordopjes, en ongeveer hetzelfde is als bij de Sennheiser HD 600 studio-oordopjes. Harmonische vervorming, in zijn eenvoudigste vorm, is hoe nauwkeurig een brongeluid wordt weergegeven via een luidspreker of een paar oordopjes. Als de harmonische samenstelling van een geluid (wat het timbre van een bepaald geluid veroorzaakt) sterk wordt veranderd door de luidspreker, zal uw oor dit opmerken. Als de harmonische vervorming laag is, betekent dit dat de kwaliteit van het uitgezonden geluidsspectrum niet zo wordt beïnvloed. Het is leuk om te zien dat Sennheiser zich concentreerde op het maken van luidsprekerdrivers die het goed doen op dit gebied.

Het andere waardevolle punt hier is de set beschikbare Bluetooth-codecs. De meeste oordopjes, zelfs van een hogere prijs, zullen op dit punt beknibbelen en ervoor kiezen om alleen SBC of op zijn best AAC op te nemen. Deze formaten zijn prima voor de meeste luisteraars, maar als je high-fidelity audio wilt verzenden, zullen deze codecs het zo comprimeren dat het in feite dezelfde resolutie biedt als een bron mp3.

Op de Momentum-oordopjes vind je Qualcomm's aptX en aptX lage latentie, die beide je een hogere resolutiecompressie en naadloze overdrachtssnelheid geven. Dit zorgt voor een betere geluidskwaliteit en betere synchronisatie met video's en games.

Image
Image

Batterijlevensduur: zeer matig

Ongetwijfeld de slechtste eigenschap hier is de levensduur van de batterij. Volgens de productbeschrijving gaan de oordopjes maar 4 uur mee op een enkele lading, en met de batterijhouder kun je er maar 8 uur extra uit persen. Deze cijfers alleen al zijn verschrikkelijk als je ze vergelijkt met zelfs de budgetopties die er zijn, waarvan er vele tot 24 uur beschikbaar zijn.

Ik ervaarde een batterijlevensduur van bijna 5-6 uur op een lading, maar kon dat alleen maar verdubbelen met de case. Meer dan een paar keer merkte ik dat ik de oordopjes eruit haalde om te ontdekken dat ze dood waren. Dit is zeer teleurstellend voor de prijs, en aangezien zware batterijbehuizingen de norm zijn, had ik hier graag een beter aanbod van de tap gezien.

Connectiviteit en installatie: redelijk solide, als ze eenmaal zijn ingesteld

Met het risico dat het klinkt als een kapotte plaat, geef ik ook middelmatige punten aan de connectiviteit van de Momentum-oordopjes. Ten eerste het goede: er is Bluetooth 5.0 aan boord, dat een solide bereik en stabiliteit biedt. En vergeleken met veel van de andere echte draadloze oordopjes die gevoelig zijn voor overslaan en starten, blijft de verbinding waar.

Het opzetten van die verbinding is echter niet zo naadloos als consumenten van AirPod-concurrenten verwachten. De oordopjes startten niet in de koppelingsmodus, dus ik moest ze handmatig activeren om ze de eerste keer te koppelen. Erger nog, toen de oordopjes dood gingen doordat de batterijen bijna leeg waren, vergat mijn telefoon de oordopjes en moest ik ze opnieuw leren in het Bluetooth-menu.

Ten slotte, hoewel ik de oordopjes prima zonder de app gebruikte, moest mijn telefoon de oordopjes opnieuw vergeten toen ik hem eenmaal had gedownload. Deze problemen zijn allemaal gemakkelijk op te lossen, maar ze zijn niet in overeenstemming met een premium prijspunt.

Als de harmonische vervorming laag is, betekent dit dat de kwaliteit van het uitgezonden geluidsspectrum niet zo wordt beïnvloed. Het is leuk om te zien dat Sennheiser zich concentreerde op het maken van luidsprekerdrivers die het goed doen op dit gebied.

Software en extra functies: redelijke utilitaire functies

Hoewel de Sennheiser Momentum-oordopjes zelf vrij eenvoudig zijn aan de voorkant (slechts enkele eenvoudige tikbewegingen om muziek en je stemassistent te bedienen), wordt die functieset een beetje geopend wanneer je de Sennheiser Smart Control-app downloadt. De twee belangrijkste toevoegingen zijn een basis-EQ om verschillende delen van het spectrum naar jouw smaak te versterken en de optie om "transparant" geluid in te schakelen. Deze laatste functie is gebruikelijk op oordopjes van deze klasse omdat het ingebouwde microfoons gebruikt om te versterken geluiden om u heen, waardoor u zich beter bewust bent van tegemoetkomend verkeer, familieleden in uw huis, enz. De EQ zelf is een beetje verwarrend omdat u één contactpunt rond een spectrale grafiek moet slepen in plaats van verschillende delen van het spectrum afzonderlijk te wisselen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is het redelijk intuïtief, maar het is niet de beste manier van EQ-aanpassing die ik heb gezien.

De app maakt ook een aantal andere basisaanpassingen mogelijk, bijvoorbeeld het in- en uitschakelen van slimme pauze en het automatiseren van het beantwoorden van oproepen. Nogmaals, niet de meeste functies die ik heb gezien, maar leuk om te hebben.

Bottom Line

Als een van de beste sets echte draadloze oordopjes die ik heb gehoord, is het moeilijk voor mij om dit te zeggen, maar de echte draadloze oordopjes van Sennheiser Momentum zijn te duur. Het zijn niet de meest premium oordopjes die er zijn, ze zien er niet de beste uit en ze voelen zelfs niet het beste aan. Hun levensduur van de batterij is zeker niet de beste, en zelfs de Bluetooth-configuratie kan worden verbeterd. Maakt het feit dat ze de beste geluidskwaliteit hebben dat allemaal goed? Dat is een antwoord dat eigenlijk alleen door elke individuele koper kan worden geboden, maar voor ongeveer $ 230 (terwijl een groot deel van de rest van de markt op ongeveer $ 200 zit), kan ik niet anders dan denken dat ze ongeveer $ 30 te duur zijn.

Sennheiser Momentum vs. Master & Dynamic MW07 Plus

Als twee leiders op het gebied van consumentengeluid zijn Sennheiser en M&D natuurlijke concurrenten. De MW07 Plus (zie op Amazon) is een stuk duurder, en als zodanig bieden ze een veel betere levensduur van de batterij, een betere pasvorm en zelfs een paar extra functies voor het pakket. Alleen al op het gebied van geluidskwaliteit zou ik het moeilijk vinden om te zeggen dat de ene beter is dan de andere. En met bijna $ 100 meer, moet de M&D echt beter klinken om ze te laten stollen als de beste oordopjes in de ruimte.

Klassieke Sennheiser-audiokwaliteit met enkele tekortkomingen

De geluidskwaliteit die Sennheiser hier naar voren brengt, weegt zwaarder dan de andere tekortkomingen. De meeste functies zijn niet slecht, maar ze zijn ook niet de beste. Een strakke, gemiddelde pasvorm en een ongeïnspireerd ontwerp zorgen ervoor dat ze niet super premium aanvoelen. Maar uitstekende Bluetooth-codecs en de indrukwekkende geluidskwaliteit doen me aarzelen om te zeggen dat ik deze oordopjes niet leuk vind. Als je in de eerste plaats een audiofiel bent, moet je zeker de Momentum True Wireless-oordopjes overwegen, maar als je een allround product wilt, kijk dan ergens anders.

Specs

  • Productnaam Momentum True
  • Product Merk Sennheiser
  • Prijs $230.00
  • Releasedatum november 2018
  • Kleur Zwart
  • Draadloos bereik 40M
  • Bluetooth-specificatie Bluetooth 5.0
  • Audiocodecs AptX, SBC, AAC

Aanbevolen: