Een rondleiding door het startmenu van Windows 10

Inhoudsopgave:

Een rondleiding door het startmenu van Windows 10
Een rondleiding door het startmenu van Windows 10
Anonim

De Terugkeer

Image
Image

Zonder twijfel is het Windows 10 Start-menu het meest spraakmakende, meest gevraagde en heerlijkste onderdeel van het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. We hebben het er al over gehad hoe blij het ons maakte; de terugkeer ervan was ongetwijfeld de hoeksteen van de plannen van Microsoft voor Windows 10.

We hebben je ook laten zien waar het zich bevindt in de grotere Windows 10-gebruikersinterface (UI). Deze keer gaan we dieper in op het Start-menu, om u een idee te geven van hoe het lijkt op het Windows 7 Start-menu en hoe het anders is. Het is gemakkelijk om er te komen; het is de kleine witte Windows-vlag in de linkerbenedenhoek van het scherm. Klik of druk erop om het menu Start te openen.

Rechtsklikmenu

Image
Image

Eerst is het echter vermeldenswaard dat u ook met de rechtermuisknop op de Start-knop kunt klikken om een op tekst gebaseerd menu met opties te openen. Ze dupliceren de meeste functies van het grafische Start-menu, maar ze voegen ook een aantal nieuwe stukjes functionaliteit toe.

Twee die we willen aanhalen zijn bijzonder handig: Bureaublad, het onderste item, dat alle geopende vensters minimaliseert en uw bureaublad toont; en Taakbeheer, dat programma's kan afsluiten die ervoor zorgen dat uw computer vastloopt (beide functies zijn ook elders beschikbaar, maar ze zijn ook hier.)

De Grote Vier

Image
Image

Volgende is het belangrijkste deel van het menu Start, de vier items onderaan:

  • Bestandsverkenner. Dit geeft toegang tot uw harde schijf en omvat recent geopende items, veelgebruikte mappen en snelle toegang tot de belangrijke dingen.(Jaren geleden schreef ik een tutorial over het ontwikkelen van een mappensysteem voor je pc. De informatie is nu nog steeds even relevant als toen, en de stappen zijn hetzelfde.)
  • Instellingen. Dit is ongeveer gelijk aan het Configuratiescherm in eerdere versies van Windows. Het geeft informatie over en stelt u in staat om zaken als uw achtergrond, updates, gebruikerstoegang en andere "sanitair"-aspecten van Windows 10 te wijzigen. Denk dus vanaf nu aan "Instellingen" in plaats van "Configuratiescherm".
  • Power. Dit zijn dezelfde drie instellingen als altijd: Slaapstand, Afsluiten en Opnieuw opstarten. En ja, het is heerlijk dat het hier terug is, gemakkelijk te bereiken (een grote tekortkoming van Windows 8).
  • Alle apps. Klik hierop om alle applicaties op uw computer, alfabetisch weergegeven, te zien. Het is vergelijkbaar met hoe het werkte in Windows 8.

Meest gebruikt

Image
Image

Boven de "Big Four" staat de "Meest gebruikte" lijst. Dit bestaat uit de items die u het vaakst gebruikt, daar geplaatst voor snelle toegang. Een cool ding is dat de items contextgevoelig zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat voor Microsoft Word 2013 in ons geval, door op de pijl rechts te klikken, een lijst met mijn recente documenten wordt weergegeven. Door hetzelfde te doen met het Chrome-pictogram (webbrowser) verschijnt een lijst met mijn meest bezochte websites. Niet alles heeft zo'n submenu, zoals je kunt zien met het Knipprogramma.

Microsoft plaatst ook "nuttige" items onderaan deze lijst, zoals "Aan de slag"-tutorials, of programma's (Skype, in dit geval) waarvan het denkt dat u het moet installeren.

Live Tegels

Image
Image

Rechts van het menu Start bevindt zich het gedeelte Live Tiles. Deze zijn vergelijkbaar met de Live Tiles in Windows 8: snelkoppelingen naar programma's die het voordeel hebben dat ze zichzelf automatisch updaten. Het belangrijkste verschil tussen de tegels in Windows 10 is dat ze niet uit het menu Start kunnen worden verwijderd. Dit is een goede zaak, omdat ze je scherm niet bedekken en rommelig maken - nog een grote ergernis van Windows 8.

Ze kunnen in dat gedeelte van het menu worden verplaatst, de grootte ervan wijzigen, de live-update uitschakelen en vastzetten op de taakbalk, net als in Windows 8. Maar in Windows 10 kennen ze hun plaats en blijven ze daar.

Formaat van het startmenu wijzigen

Het Start-menu heeft een paar opties om het formaat te wijzigen. Het kan groter of korter worden gemaakt door met de muis over de bovenrand te gaan en de pijl te gebruiken die verschijnt. Het breidt zich niet uit (althans op mijn laptop) naar rechts; Ik weet niet of dit een bug is in Windows 10 of niet, omdat er wel een meerzijdige pijl verschijnt, maar slepen doet niets. Ik zal dit artikel bijwerken als het probleem met het wijzigen van de grootte verandert.

Er is nog een andere optie voor het wijzigen van het formaat, maar ik vind het niets anders dan een apparaat met alleen touchscreen. Als u naar Instellingen/Personalisatie/Start gaat en vervolgens op de knop voor "Gebruik Start volledig scherm" drukt, beslaat het menu Start het volledige scherm. In dat geval is het vergelijkbaar met de manier waarop Windows 8 werkte, en de meesten van ons willen daar niet naar terug.

Aanbevolen: