Hoe installeer ik Windows op een Chromebook

Inhoudsopgave:

Hoe installeer ik Windows op een Chromebook
Hoe installeer ik Windows op een Chromebook
Anonim

Chrome OS is enigszins beperkt in de soorten programma's die het kan uitvoeren, maar het kan mogelijk zijn om Windows op uw Chromebook te installeren om de functionaliteit uit te breiden. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar tools en software die je gratis online kunt vinden.

Windows werkt alleen op bepaalde Chromebook-modellen. Zorg ervoor dat uw Chromebook compatibel is met Windows.

Als uw Chromebook geen Windows ondersteunt, is het nog steeds mogelijk om Windows-programma's op Chrome OS uit te voeren met Chrome Remote Desktop.

Kunt u Windows op uw Chromebook installeren?

Noch Google noch Microsoft ondersteunen officieel Windows voor Chromebooks. De ontwikkeling van Google's Project Campfire, waardoor Chromebooks zowel Windows als Chrome OS zouden kunnen gebruiken, werd in 2019 opgeschort. Daarom is de enige manier om Windows op een Chromebook te draaien om je apparaat te hacken.

Een ontwikkelaar genaamd CoolStar heeft een Windows voor Chromebook Installation Helper gemaakt waar je het model van je apparaat kunt invoeren en de stuurprogramma's kunt vinden die je nodig hebt om Windows te installeren. Gebruik deze tool voordat u begint om te bepalen of uw Chromebook geschikt is voor Windows. Er is ook een lijst met alle Windows-componenten die compatibel zijn met Chromebooks. De site wordt regelmatig bijgewerkt, dus kom terug als er ooit iets niet meer werkt.

Als je je Chromebook hackt, verv alt de garantie, dus maak een back-up van alles op je Google Drive en ga voorzichtig te werk.

Image
Image

Wat u nodig heeft om Windows op een Chromebook te installeren

Naast nieuwe stuurprogramma's en andere softwarecomponenten, hebt u de volgende items nodig om het proces te voltooien:

  • Een pc met Windows 8 of Windows 10
  • Een kleine schroevendraaier
  • Twee USB-flashstations
  • Een USB-toetsenbord
  • Een USB-muis

Je hebt geen productsleutel van Windows 10 nodig om Windows op een Chromebook in te stellen. Hoewel Microsoft u zal lastigvallen om er een te kopen, zijn er zeer weinig beperkingen voor niet-geregistreerde versies van Windows 10. Sommige personalisatie-instellingen zijn bijvoorbeeld beperkt, maar er zijn nog steeds tijdelijke oplossingen waarmee u uw bureaublad kunt aanpassen. U moet het extra geld alleen uitgeven aan een productsleutel als u een taak tegenkomt die u niet gratis kunt doen.

Hoe installeer ik Windows op een Chromebook

Om Windows te installeren, moet u eerst de BIOS van uw Chromebook vervangen, die is beveiligd tegen schrijven door een fysieke schroef in het moederbord:

Sommige Chromebook's hebben een schakelaar voor schrijfbeveiliging in plaats van een schroef. Controleer of uw model een schakelaar heeft; als dit het geval is, schakelt u het uit en gaat u verder met stap 4.

  1. Schakel je Chromebook uit en draai hem ondersteboven.

    Image
    Image
  2. Verwijder de schroeven die het achterpaneel op zijn plaats houden en open uw computer.

    Image
    Image
  3. Zoek en verwijder de schrijfbeveiligingsschroef en plaats vervolgens het achterpaneel terug.

    Voer op internet een zoekopdracht uit naar het modelnummer van uw Chromebook + 'schrijfbeveiligingsschroef' om de exacte locatie van de schroef te bepalen.

    Image
    Image
  4. Terwijl uw Chromebook nog is uitgeschakeld, drukt u op Esc + Refresh + Power op de toetsenbord om het in te schakelen en druk vervolgens op Ctrl + D op het scherm met de melding Chrome OS ontbreekt of is beschadigd.

    Image
    Image
  5. Druk op Enter om OS-verificatie uit te schakelen en de ontwikkelaarsmodus in te schakelen.

    Image
    Image
  6. Sluit uw Chromebook aan op een voedingsbron en wacht tot deze overschakelt naar de ontwikkelaarsmodus. Zodra uw computer opnieuw is opgestart, drukt u op Ctrl + D op het scherm met de tekst OS-verificatie is UIT om Chrome te laden besturingssysteem. Uw harde schijf wordt gewist en u wordt gevraagd uw Chromebook opnieuw in te stellen zoals u deed toen u hem voor het eerst kocht.

    Als u uw computer nu opnieuw opstart, moet u bij het opstarten op Ctrl + D drukken om Chrome OS te laden. Dit is niet langer nodig nadat u Windows hebt geïnstalleerd.

    Image
    Image
  7. Na het laden van Chrome OS, druk op Ctrl + Alt + T om de Chromebook te openen opdrachtterminal in een browservenster, typ dan shell en druk op Enter.

    Image
    Image
  8. Voer de volgende opdracht in om het Chrome OS Firmware Utility-script te downloaden en uit te voeren:

    cd; curl -LO https://mrchromebox.tech/firmware-util.sh && sudo bash firmware-util.sh

    Image
    Image
  9. Typ 3 en druk op Enter om Install/Update Full ROM firmware. te selecteren

    Image
    Image
  10. Type Y en typ vervolgens Y opnieuw om UEFI-firmware te installeren.

    Image
    Image
  11. Plaats een USB-flashstation en volg de instructies om een reservekopie van het BIOS van uw Chromebook te maken voor het geval u Chrome OS later opnieuw wilt installeren. Als u klaar bent, wordt de firmware die u nodig hebt om Windows uit te voeren automatisch geïnstalleerd. Schakel uw Chromebook uit wanneer de installatie is voltooid.

    U kunt de schrijfbeveiligingsschroef vervangen, maar u moet deze weer verwijderen als u ooit het originele BIOS opnieuw wilt installeren.

    Image
    Image
  12. Ga op uw Windows-computer naar de downloadpagina van Windows 10 en selecteer Nu downloaden tool onder Maak Windows 10-installatiemedia.

    Image
    Image
  13. Plaats een lege USB-drive in uw Windows-pc, open vervolgens het bestand dat u zojuist hebt gedownload en selecteer Accepteren.

    Image
    Image
  14. Selecteer Maak installatiemedia (USB-flashstation, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc en selecteer vervolgens Volgende.

    Image
    Image
  15. Vink het vakje aan naast Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc en selecteer vervolgens Volgende.

    Image
    Image
  16. Selecteer USB-flashstation en selecteer vervolgens Volgende.

    Image
    Image
  17. Selecteer uw USB-station en selecteer vervolgens Volgende.

    Alle bestanden op de USB-drive worden overschreven.

    Image
    Image
  18. Wacht tot de installatiemedia zijn gemaakt, selecteer Finish en verwijder vervolgens de flashdrive van uw pc.

    Image
    Image
  19. Plaats een ander USB-station (dit kan dezelfde zijn waarop u uw Chrome OS BIOS heeft opgeslagen) in uw pc en download de stuurprogramma's die uw Chromebook nodig heeft om Windows te gebruiken. Gebruik de Windows voor Chromebook Installation Helper om de aanbevolen stuurprogramma's voor uw specifieke model te vinden.

    Image
    Image
  20. Plaats het USB-station met Windows in uw Chromebook en druk op de aan/uit-knop. Als het Windows-installatieprogramma niet automatisch opstart vanaf het USB-apparaat, drukt u op Esc zodra uw Chromebook opstart om het opstartmenu te openen. Navigeer door de menu's om uw USB-apparaat te vinden en selecteer het (het kan zijn onder Boot Manager, Boot Options of Boot Menu).

    Als uw Chromebook ergens vastloopt, houdt u de aan/uit-knop ingedrukt om hem uit te schakelen en vervolgens weer aan te zetten.

    Image
    Image
  21. Sluit een USB-muis en een USB-toetsenbord aan op uw Chromebook (uw trackpad en ingebouwde toetsenbord werken niet meer). Wanneer het Windows-installatieprogramma opstart, zorg er dan voor dat de taal- en regio-instellingen correct zijn en selecteer vervolgens Volgende.

    Als je alleen een USB-toetsenbord hebt, kun je de pijltjestoetsen Tab en Enter gebruiken om door de installatiemenu's te navigeren, maar een muis maakt het makkelijker.

    Image
    Image
  22. Selecteer Nu installeren.

    Image
    Image
  23. Wanneer u om een productsleutel wordt gevraagd, selecteert u Ik heb geen productsleutel.

    Image
    Image
  24. Selecteer de versie van Windows die u wilt installeren (Windows 10 Home of Pro wordt aanbevolen), selecteer vervolgens Next en accepteer de licentieovereenkomst.

    Image
    Image
  25. Select Custom: Installeer alleen Windows (geavanceerd).

    Image
    Image
  26. Verwijder alle vermelde partities (negeer de waarschuwingen) zodat u alleen niet-toegewezen ruimte op uw harde schijf hebt. Kies de niet-toegewezen ruimte en selecteer vervolgens Next.

    Image
    Image
  27. Wacht tot Windows is geïnstalleerd en opnieuw is opgestart. Zorg ervoor dat u dit doet als u wordt gevraagd om het USB-station te verwijderen, anders start uw Chromebook het installatieprogramma mogelijk automatisch opnieuw op. Als dit gebeurt, houdt u de aan/uit-knop lang ingedrukt om uw computer uit te schakelen, verwijdert u de schijf en zet u hem weer aan.

    Image
    Image
  28. Nu kunt u Windows normaal instellen. Als u wordt gevraagd om verbinding te maken met een netwerk, selecteert u Deze stap overslaan/Ik heb geen internet.

    Als je een optie ziet voor Express Settings, selecteer deze dan om de zaken te versnellen. Als u nogmaals om de productsleutel wordt gevraagd, selecteert u Skip/Do this later.

    Image
    Image
  29. Wanneer Windows opstart, plaatst u het USB-station met de Windows-stuurprogramma's in uw Chromebook. De stuurprogramma's zouden automatisch moeten worden geïnstalleerd wanneer u ze opent. Negeer eventuele waarschuwingen van Windows en start uw Chromebook opnieuw op wanneer alle stuurprogramma's zijn geïnstalleerd.

    Image
    Image

Wanneer uw Chromebook opnieuw is opgestart, kunt u eindelijk verbinding maken met een netwerk. Windows leidt je door de laatste stappen van het installatieproces en je hebt een volledig functionele Windows 10-laptop.

Het trackpad en toetsenbord van de Chromebook zouden nu moeten werken, dus u kunt uw externe toetsenbord en muis loskoppelen. Sommige toetsen zijn opnieuw toegewezen; de Search-toets zal bijvoorbeeld dienen als de Windows-toets.

Beperkingen van Windows op Chromebook

De meeste Chromebooks worden geleverd met beperkte opslagruimte en RAM, dus u zult waarschijnlijk geen resource-intensieve software zoals pc-games kunnen gebruiken. Desalniettemin zou u elke Windows 10-toepassing moeten kunnen gebruiken, op voorwaarde dat uw machine voldoet aan de minimale technische specificaties. U zou geen probleem moeten hebben om Windows te gebruiken op geavanceerde Chromebooks zoals het Google Pixelbook, maar goedkopere modellen zijn mogelijk beperkter.

Helaas is het niet mogelijk om zowel Chrome OS als Windows tegelijkertijd op hetzelfde apparaat uit te voeren. Als je Chrome OS ooit terug wilt, moet je een herstelschijf maken met het Chromebook Recovery Utility.

Aanbevolen: