10 memorabele filmcitaten uit 'Casablanca

Inhoudsopgave:

10 memorabele filmcitaten uit 'Casablanca
10 memorabele filmcitaten uit 'Casablanca
Anonim

De makers van Casablanca (1942) hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog niet kunnen weten dat de film een klassieker zou worden. Maar al die jaren later blijft het verhaal van een man (Rick) en een vrouw (Ilsa) die hun liefde opofferen voor een hoger doel (het verslaan van de nazi's) tijdloos.

Casablanca won drie Academy Awards voor beste film, regisseur en scenario en is nog steeds een van de populairste films aller tijden, bovenaan vele lijsten met filmcritici. De film en het themalied, "As Time Goes By", zijn iconen van de popcultuur geworden.

De film speelt zich af in Casablanca, met de meeste actie in een taverne genaamd Rick's, genoemd naar de held van het verhaal, gespeeld door Humphrey Bogart. De plot begint wanneer een oude vlam, Ilsa Lund (gespeeld door Ingrid Bergman), plotseling verschijnt met haar man Victor Laslow, die wordt gezocht door de nazi's. Rick moet beslissen of hij zijn gevoelens voor Ilsa opzij wil zetten om Victor te helpen ontsnappen om het verzet te helpen.

Of je nu een Casablanca-fan bent of de film nog nooit hebt gezien, je zult genieten van deze gedenkwaardige citaten ervan.

Er zijn enkele spoilers in het verschiet als je Casablanca nog nooit hebt gezien (maar waar wacht je nog op?).

Speel het een keer, Sam. In het belang van vroeger

Wanneer Ilsa voor het eerst arriveert, voordat Rick weet dat ze er is, nadert ze de pianist (Sam) en vraagt hem om "As Time Goes By" te spelen, het lied van Ilsa en Rick tijdens hun liefdesaffaire. Sam verzet zich eerst, wetende dat Rick boos zal worden. Dat doet hij en Rick ziet dat de vrouw die hem achterliet in Parijs, na jaren afwezig te zijn geweest in zijn leven, in zijn bar is verschenen.

Deze regel is eigenlijk een van de meest verkeerd geciteerde uit Casablanca. Nergens in de film zegt iemand ooit: "Speel het nog een keer, Sam", zoals vaak wordt herhaald. Maar Rick zegt later: "Speel het af, Sam", terwijl hij zijn verdriet probeert te verdrinken terwijl hij terugdenkt aan zijn tijd met Ilsa.

Van alle gin-gewrichten in alle steden in de hele wereld, loopt ze de mijne binnen

Nadat de bar is gesloten na Ilsa's verschijning en Rick alleen is met Sam, betreurt hij haar terugkeer en laat hij het publiek zien hoe kapot hij is om haar weer te zien, nu getrouwd met een andere man. Hij slaat hard op de fles terwijl hij terugdenkt aan hun tijd samen.

Hier kijk ik naar jou, jochie

Image
Image

Een van de meest geciteerde regels uit Casablanca, "Hier kijk je naar, jongen", is er een die Humphrey Bogart ad-libreed tijdens de flashback-scènes van Rick en Ilsa die verliefd worden in Parijs. Rick spreekt het later in de film uit om Ilsa vaarwel te zeggen en de vreemde, onsentimentele zin is een van de meest romantische regels in de filmgeschiedenis geworden.

Wat is uw nationaliteit?

Image
Image

De nazi-majoor Strasser ondervraagt Rick en eist zijn nationaliteit te weten omdat hij een reden zoekt om hem te arresteren. Het antwoord van Rick en de achtervolger van Capt. Renault behoren tot de lichtere momenten van de film (en vertegenwoordigen waarschijnlijk het lichtste moment met majoor Strasser).

Rick: Ik ben een dronkaard.

Renault: Dat maakt Rick een burger van de wereld.05 van 10

Ik kwam naar Casablanca voor de wateren

Deze uitwisseling tussen Capt. Renault (met levendige humor gespeeld door Claude Rains) verdiept het mysterie over Rick en waar zijn loyaliteit ligt. Het geeft ook een beetje inzicht in Renault, wiens eigen loyaliteit op dit punt in de film ook onduidelijk is. We komen er nooit achter waarom Rick echt naar Casablanca kwam.

Renault: Wat heeft je in hemelsnaam naar Casablanca gebracht?

Rick: Mijn gezondheid. Ik kwam naar Casablanca voor de wateren.

Renault: De wateren? Welke wateren? We zijn in de woestijn!

Rick: Ik was verkeerd geïnformeerd.06 of 10

Ik ben geschokt om te ontdekken dat er wordt gegokt

Image
Image

Renault is opnieuw de komische noot in Casablanca. Hij volgt Strassers bevelen op om Rick's Place te sluiten en een boze Rick vraagt waarom (er is geen echte reden, ze vallen hem gewoon lastig).

Rick: Hoe kun je me opsluiten? Op welke gronden?

Renault: Ik ben geschokt, geschokt te ontdekken dat hier wordt gegokt! [een croupier geeft Renault een stapel geld]

Croupier: Uw winst, meneer.

Renault: Oh, heel erg bedankt.07 of 10

De problemen van drie kleine mensen…

In zijn meest heroïsche moment in de film overtuigt Rick een betraande Ilsa dat ze hem achter moet laten en met Victor in het vliegtuig moet stappen, omdat het werk dat Victor doet om de nazi's te verslaan te belangrijk is.

Rick: Ilsa, ik ben niet goed in nobel zijn, maar er is niet veel voor nodig om te zien dat de problemen van drie kleine mensen geen heuvel van bonen in deze gekke wereld. Op een dag zul je dat begrijpen.08 of 10

We zullen altijd Parijs hebben

Image
Image

Rick laat Ilsa weten dat hij haar vergeeft dat ze weg is gegaan, en dat hij nog steeds van haar houdt en met veel plezier terugdenkt aan haar en hun tijd in Parijs. Er is geen droog oog in huis als hij deze klassieke zin uitspreekt.

Richt de gebruikelijke verdachten op

Rick heeft zojuist majoor Strasser neergeschoten en vermoord toen de nazi probeerde het opstijgen van het vliegtuig van Victor en Ilsa te stoppen. Renault is de enige getuige. Wanneer de rest van de politie arriveert, weten Rick (en het publiek) niet wat Renault gaat doen. Als hij zijn staf vertelt om "de gebruikelijke verdachten op te sporen", en Rick niet aangeeft, juichen we dat Renault eindelijk aan de kant van de goeden komt.

Ik denk dat dit het begin is van een mooie vriendschap

Image
Image

Nadat Ilsa en Victor veilig weg zijn en majoor Strasser dood is, lopen Rick en Renault samen weg. Deze laatste regel van Casablanca is een beetje ironisch omdat Rick spreekt van een begin als de film eindigt.

Aanbevolen: