Een auto-accu te ver ontladen kan het echt doden

Inhoudsopgave:

Een auto-accu te ver ontladen kan het echt doden
Een auto-accu te ver ontladen kan het echt doden
Anonim

Alles is geboren of gemaakt met een houdbaarheidsdatum. Levende dingen sterven, niet-levende dingen verslijten en dat blikje geroomde maïs dat je achter in je voorraadkast hebt gehad sinds de regering-Clinton niet uitpuilt alleen maar omdat het blij is je te zien.

Niets van dit alles wil zeggen dat je het tij van entropie niet een tijdje kunt tegenhouden. Gezond eten en sporten kan je helpen een langer en gezonder leven te leiden, en op dezelfde manier kan een goede verzorging en onderhoud van de accu van je auto ervoor zorgen dat deze langer meegaat dan anders het geval zou zijn.

Image
Image

Natuurlijk is dat een zwaard dat aan twee kanten snijdt. Op dezelfde manier dat een actuaris je het exacte aantal minuten kan vertellen dat een ander trekje van die sigaret je leven zal scheren, verkort je elke keer dat je de batterij van een auto ontlaadt de operationele levensduur op een manier die simpelweg onmogelijk ongedaan kan worden gemaakt. Het is gewoon een functie van de wetenschap van hoe autobatterijen werken.

Werkcycli en dode cellen

De operationele levensduur van een batterij wordt meestal uitgedrukt in duty cycles. Dezelfde term wordt gebruikt voor alle soorten batterijen, dus het heeft geen concrete definitie voor elke toepassing. Sommige batterijen zijn bijvoorbeeld ontworpen om volledig te worden ontladen, terwijl andere zijn ontworpen om altijd een bepaald niveau van lading te hebben.

Aangezien traditionele loodzuuraccu's in de tweede categorie vallen, bestaat een "duty cycle" voor de accu van uw auto uit een bepaald percentage van de afvoer, gevolgd door een volledige lading, en het leven gaat door.

Dat zou nooit een probleem moeten zijn als alles goed werkt onder je motorkap. Onder normale omstandigheden zal het starten van uw auto de batterij een beetje leegmaken, maar de dynamo laadt hem weer op terwijl u rijdt. Op dezelfde manier moet alle stroom die de accessoires van uw auto gebruiken tijdens het rijden worden geleverd door de dynamo, zodat de batterij nooit dieper "cycli" dan waarvoor hij is ontworpen.

Als dingen niet goed werken en de batterij meer ontlaadt dan waarvoor hij bedoeld is, dan ontstaan er problemen.

Als je bijvoorbeeld je koplampen 's nachts aan laat staan en je komt terug bij een auto die niet wil starten, dan is dat een voorbeeld van een batterij die te ver is ontladen.

In dezelfde geest, als u merkt dat uw koplampen of dashboardverlichting dimmen, een oplaadwaarschuwingslampje knippert of de spanningsmeter op uw dashboard onder de 14,2 volt da alt, zijn dit allemaal indicatoren dat de dynamo niet oplaadt zoals het hoort, wat ook heel snel kan leiden tot een te ontladen batterij.

Wat gebeurt er als een loodzuuraccu ontlaadt?

Loodzuurbatterijen zijn niet bijzonder indrukwekkend of efficiënt in wat ze doen, en ze zijn niet veel veranderd in de afgelopen anderhalve eeuw of zo sinds ze werden uitgevonden. De basistechnologie is ongelooflijk eenvoudig. Loodplaten worden paarsgewijs opgehangen in een bad van zwavelzuur, dat als elektrolyt werkt.

Elk paar platen heeft er een die is bedekt met looddioxide, en wanneer er spanning op wordt gezet, vindt er een chemische reactie plaats.

Wanneer een loodzuuraccu ontlaadt, wat altijd gebeurt wanneer hij stroom levert om een motor te starten, koplampen te verlichten of je mooie autoradio te laten draaien, worden de platen langzaam bedekt met loodsulfaat. Dit is een normaal proces en onder normale omstandigheden is het omkeerbaar.

Als je bijvoorbeeld naar de radio in je auto luistert met de motor uit terwijl je passagier eruit springt om een boodschap te doen, zullen de platen in je batterij een kleine hoeveelheid sulfatering ondergaan. Wanneer u vervolgens uw motor start, wordt de batterij opgeladen en keert de sulfatering om.

Dieper gaan dan ontworpen

Traditionele autobatterijen worden soms "startbatterijen" genoemd, omdat ze daar in de eerste plaats voor zijn ontworpen. Startmotoren hebben een enorme stroomsterkte nodig en moeten snel geleverd worden.

Met dat in gedachten zijn de loodplaten in normale auto-accu's zo dun mogelijk ontworpen, wat een zo groot mogelijk oppervlak mogelijk maakt. Dit is natuurlijk ook wat de platen zo gevoelig maakt voor beschadiging door sulfatering.

Autolaadsystemen schommelen normaal rond de 14 volt, en auto-accu's geven vaak ongeveer 13 volt aan wanneer ze volledig en recentelijk zijn opgeladen. Met dat in gedachten worden normale auto-accu's beschouwd als "volledig ontladen" bij 10,5 volt, wat slechts ongeveer 80 procent van de volheid is.

Waarom is het zo erg om een auto-accu te ver te ontladen?

Hoewel 80 procent van de capaciteit overblijft wanneer een auto-accu zakt tot ongeveer 10,5 volt, wordt de accu als volledig ontladen beschouwd, omdat een diepere cyclus onomkeerbare schade aan de platen zal veroorzaken door overmatige sulfatering.

Hoewel normale sulfatering omkeerbaar is, zorgt het overmatig leeglopen van een batterij of het laten ontladen van het zachte loodsulfaat ervoor dat het zachte loodsulfaat kristalliseert. Op dat moment zal het opladen van de batterij er nog steeds voor zorgen dat een deel van de sulfatering wordt omgekeerd, maar eventueel gekristalliseerd loodsulfaat blijft op de platen achter. Dit sulfaat kan onder normale omstandigheden niet terugkeren naar een oplossing in de elektrolyt, waardoor het beschikbare vermogen van de batterij permanent wordt verminderd.

Het andere nadelige effect van de vorming van gekristalliseerd loodsulfaat is dat het de levensduur van de batterij op een empirisch meetbare manier effectief verkort. Als er te veel van deze kristallisatie optreedt, kan de accu niet langer voldoende stroom leveren om de motor te starten en moet deze worden vervangen.

Wat moet u doen met een lege batterij

Zodra een auto-accu leeg is geraakt tot onder een staat van volledige ontlading, is de schade aangericht. Het enige wat u kunt doen is het elektrolyt controleren en aan een druppellader plaatsen. Als dit de eerste keer is dat deze is ontladen, zou u de batterij volledig moeten kunnen opladen en kunt blijven gebruiken, maar elke keer dat deze wordt ontladen onder de drempel van 10,5 volt, is de schade al aangericht.

Het is ook belangrijk op te merken dat het starten met een starthulp en vervolgens het besturen van een voertuig met een volledig ontladen accu niet goed is voor de accu of de dynamo. Zelfs als je er een lange tijd mee rijdt en de motor op toeren houdt, is het uiterst onwaarschijnlijk dat je de accu zo volledig kunt opladen.

Op die manier zal de batterij uiteindelijk bijna of bijna ontladen zijn, met het risico op verdere sulfatering. Het is ook moeilijk voor een dynamo om dat te doen, omdat ze niet zijn ontworpen om batterijen op te laden vanuit een volledig ontladen toestand. Dynamo-spanningsregelaars hebben ook een ingang van 12 volt nodig om goed te kunnen werken.

Hoe voorkom je dat een batterij leegloopt

De beste manier om te voorkomen dat uw batterij zo leeg raakt dat deze beschadigd raakt, is door regelmatig zorg en onderhoud uit te voeren, waardoor u problemen vaak kunt opvangen voordat ze de kans krijgen om te sneeuwballen. Parasitaire drains moeten ook onmiddellijk worden aangepakt en mogen niet blijven bestaan.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je auto op een ochtend moeilijk start, maar je hebt de koplampen niet aangelaten, kan er ergens in het systeem een afvoer zitten. Door het te repareren voordat de batterij leeg raakt - of voordat de batterij meerdere keren leeg raakt - bespaart u op de lange termijn geld.

Aanbevolen: