Het blijkt dat mensen echt, echt van ruimtelijke audio houden

Inhoudsopgave:

Het blijkt dat mensen echt, echt van ruimtelijke audio houden
Het blijkt dat mensen echt, echt van ruimtelijke audio houden
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Meer dan de helft van de Apple Music-abonnees luistert met Spatial Audio.
  • Spatial Audio is standaard ingeschakeld voor compatibele hoofdtelefoons.
  • Om echt geweldig 3D-geluid te krijgen, moet je het aanpassen aan de vorm van je oren.

Image
Image

Meer dan de helft van alle Apple Music-gebruikers luistert naar Spatial Audio. Houden mensen er zo van? Of is het gewoon omdat het moeilijk is om het uit te schakelen?

Spatial Audio voor muziek klonk als een gimmick, maar bleek al snel een geweldige manier om te genieten van groots geluid uit kleine luidsprekers. De nieuwe MacBooks Pro klinkt bijzonder indrukwekkend en pleit ervoor om naar muziek te luisteren met de surround-soundverwerking van Apple permanent ingeschakeld. Dus in sommige opzichten is het niet verrassend om te horen dat, volgens Apple's VP van Apple Music en Beats Oliver Schusser, meer dan de helft van de Apple Music-abonnees naar Spatial Audio luistert. Is het echt zo populair?

"Natuurlijk hebben [die] standaardinstellingen invloed op het percentage gebruikers, maar Ruimtelijke audio biedt iets dat gewone stereo niet biedt. Als er een manier is om muziek meeslepender te maken, waarom zou je die dan niet gebruiken?" Nuno Fonseca, PhD, CEO van 3D-audiobedrijf Sound Particles, vertelde Lifewire via e-mail.

Ruimtelijke standaard

Als je naar Apple Music luistert via een paar AirPods Pro of Max, AirPods 3 of ondersteunde Beats-koptelefoons, worden alle nummers die beschikbaar zijn in Spatial Audio op die manier afgespeeld. Dat is de standaard, wat betekent dat er zeker miljoenen abonnees zijn die Spatial Audio gebruiken zonder het zelfs maar te weten.

"Als er een manier is om muziek meeslepender te maken, waarom zou je die dan niet gebruiken?"

Dit weerspiegelt het gebruik van Spatial Audio voor algemene video. Bij het bekijken van bijvoorbeeld een YouTube-video op een iPad, opnieuw via een ondersteunde koptelefoon, wordt de audio ruimtelijk gemaakt. Dat wil zeggen, zelfs als het niet is gecodeerd voor enige vorm van surround-geluid, zal de iPad het verwerken om het meer 3D te laten klinken. U kunt controleren of dit gebeurt door vanaf de linkerbovenhoek van het scherm naar beneden te vegen om het Control Center te openen en vervolgens lang op de volumeregeling te drukken om de opties voor ruimtelijke audio te openen.

Het vervelende is dat, zelfs als je het uitschakelt, je iPad (en waarschijnlijk iPhone) de gewoonte heeft om het weer aan te zetten. Vraag me hoe ik dat weet.

Dat wil niet zeggen dat Spatial Audio slecht is. Alleen dat het claimen van een enorm succes een beetje oneerlijk is als er standaard weinig keus is.

The Case for Space(-ialization)

Voor films is surround sound geweldig, en de muziekervaring is verrassend goed. Ik raad je aan het uit te proberen, maar als je een Apple Music-abonnee bent met nieuwe AirPods, dan heb je het vrijwel zeker al geprobeerd, zelfs als je het niet wist.

Maar hoewel Spatial Audio beter is dan de meeste 3D-opties voor persoonlijk luisteren, is het misschien nog steeds niet iets voor jou.

"De nieuwe [3D-audio]-formaten zijn veel beter dan stereo, 5.1, quadrafonisch of andere", zegt Fonseca. "Desalniettemin is er nog steeds een probleem. De meeste gebruikers luisteren naar Spatial Audio met een koptelefoon, en binaurale audio (de naam van de technologie die 3D-geluid via een koptelefoon mogelijk maakt) moet worden gepersonaliseerd. De technologie simuleert het akoestische effect van geluid dat weerkaatst op verschillende delen van het uitwendige oor, [geeft het] een gevoel van 3D-geluid. Helaas hebben verschillende mensen verschillende oren, en wat voor iemand werkt, werkt niet voor anderen."

Image
Image

Gebruikers van sommige Sony-koptelefoons kunnen een verrassende functie van Sony's begeleidende app gebruiken om dit probleem te verhelpen. Met de Headphones Connect-app kun je foto's van je oren maken voor analyse en de resultaten gebruiken om een profiel te maken voor Sony's '360 Reality Audio'.

Maar de meerderheid van de mensen gaat dat niet doen. Als we iets weten over het luisteren naar muziek, dan is dat meer gebaseerd op gemak dan op iets anders. We gingen van lp's naar cassettes, cd's naar mp3's, zonder om kwaliteit te geven. We luisteren naar muziek via de luidsprekers van onze telefoons of op de kleine koptelefoon die bij onze telefoons in de doos zit. Bijna niemand zal de tijd nemen om hun innerlijke oren te scannen voor een betere ervaring.

Ruimtelijke audio is dan misschien niet zo populair als Apple's Schusser beweert. Maar als het Apple lukt om mensen hiervan op de hoogte te stellen, dan is het misschien nog een andere functie die hen vasthoudt aan Apple Music, in plaats van te stoppen voor Spotify.

Aanbevolen: