Hoe meerdere versterkers in uw auto te bedraden

Inhoudsopgave:

Hoe meerdere versterkers in uw auto te bedraden
Hoe meerdere versterkers in uw auto te bedraden
Anonim

De bedrading in één versterker kan al ingewikkeld genoeg zijn, vooral als je te maken hebt met een fabrieksautoradio. De situatie wordt ingewikkelder als je meerdere versterkers aan de vergelijking toevoegt. U kunt twee versterkers of meerdere versterkers in één autoradiosysteem aansluiten, maar dat vergt extra planning.

De belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden wanneer u twee of meer versterkers aansluit, zijn hoe u omgaat met de voedingskabel, het aarden van elke versterker en of het externe inschakelsignaal van uw hoofdeenheid al dan niet sterk genoeg om te splitsen tussen meerdere versterkers.

Kun je meerdere versterkers in één autoradiosysteem hebben?

Het korte antwoord is dat je elk aantal of elke combinatie van eindversterkers in een auto-audio-opstelling kunt gebruiken, zolang je ze maar goed aansluit. De belangrijkste voorwaarde is dat het laadsysteem in de eerste plaats voldoende sap moet kunnen leveren. Als u te veel versterkers toevoegt en ze te veel stroom trekken, moet u mogelijk uw dynamo upgraden of een verstevigingskap installeren.

Of het beter is om één meerkanaalsversterker of meerdere versterkers te gebruiken om uw verschillende luidsprekers van stroom te voorzien, hangt af van factoren zoals de hoeveelheid beschikbare ruimte, de resultaten die u zoekt, de versterkerklassen die u gebruikt en persoonlijke voorkeur.

De meest voorkomende reden om meerdere versterkers aan te sluiten, is om er een te hebben voor je hoofdluidsprekers en een tweede versterker voor een subwoofer.

Als je besluit om met meerdere versterkers te gaan, is het proces van bedrading met meerdere versterkers vergelijkbaar met opstellingen met één versterker. Je hebt een aantal opties, maar het is belangrijk om in ieder geval rekening te houden met de verhoogde stroomafname.

Bedrading met meerdere versterkers

Ongeacht het aantal eindversterkers dat u in uw autoradiosysteem gebruikt, moet u zich houden aan de best practices voor bedrading.

In termen van versterkerbedrading betekent dit dat je je stroom rechtstreeks uit de batterij ha alt. Met dat in gedachten kun je ofwel afzonderlijke stroomkabels voor elke versterker gebruiken of een enkele kabel die ze allemaal voedt. Afhankelijk van uw specifieke opstelling, kan een van deze opties het beste werken.

In de meeste gevallen is een enkele stroomkabel de meest elegante oplossing. Als u besluit om voor die optie te gaan, is het goed om de dikste stroomkabel te gebruiken die in uw toepassing zal werken.

Omdat je stroomkabel de stroomafname van al je versterkers tegelijk moet verwerken, moet deze aanzienlijk groter zijn dan wat je individuele versterkerspecificaties schetsen. Als bijvoorbeeld een kabel van acht gauge voldoende is voor uw versterkers, wilt u misschien een kabel van vier gauge gebruiken om naar de accu te lopen.

De beste manier om meerdere versterkers op een enkele voedingskabel aan te sluiten, is door een stroomverdeelblok te gebruiken. Dat stelt u in staat om voor het grootste deel van de run een enkele kabel te gebruiken, inclusief het cruciale deel dat door de firewall gaat, en vervolgens kortere individuele kabels te gebruiken om elke versterker aan te sluiten. Een verdeelblok kan ook worden gezekerd, wat handig is als uw versterkers geen ingebouwde zekeringen hebben.

Amp-aardingsbedrading

In plaats van uw versterkers afzonderlijk te aarden, moet u ook een verdeelblok gebruiken om de aardverbinding te maken.

In spiegelbeeld van het stroomverdeelblok, moet je de afzonderlijke versterkers aansluiten op het grondverdeelblok, dat moet worden aangesloten op een goede chassisaarde. U kunt hetzelfde aardingsblok gebruiken voor uw andere audiocomponenten, wat ook een goede manier is om problemen met de aardlus te voorkomen.

Bedrading voor inschakelen op afstand met meerdere versterkers

In sommige gevallen kan het zijn dat een enkele externe inschakelkabel de stroomafname die door meerdere versterkers wordt gevraagd, niet aankan. Een manier om dit probleem te omzeilen, is door de inschakelkabels van uw versterkers aan te sluiten op een relais dat wordt geactiveerd door uw head-unit.

Image
Image

In plaats van stroom te krijgen van de head-unit, moet het relais worden aangesloten op een andere accuspanningsbron - ofwel vanuit de zekeringkast of rechtstreeks vanaf de accu. Dat zal het inschakelsignaal van de head-unit effectief isoleren van de meerdere versterkers, zodat u hopelijk problemen met de huidige overbelasting kunt voorkomen.

Amp-bedrading: head-unit en luidsprekers

De manier waarop u uw head-unit op uw versterker aansluit, hangt af van de uitgangen op uw head-unit. Als uw head-unit meerdere voorversterkeruitgangen heeft, kunt u elke set uitgangen rechtstreeks op een van uw versterkers aansluiten.

Als je head-unit niet meerdere voorversterkeruitgangen heeft, moet je je versterkers controleren. In sommige gevallen bevat de interne versterkerbedrading een voorversterker-pass-through-functionaliteit, zodat u meerdere versterkers kunt aansluiten. In dat geval kun je de doorvoeruitgangen van je eerste versterker aansluiten op de voorversterkeringangen van je tweede versterker, enzovoort.

Als je head-unit niet meerdere voorversterkeruitgangen heeft en je versterkers geen doorvoerfunctie hebben, moet je Y-adapters gebruiken om het signaal tussen je versterkers te verdelen.

De situatie met de versterkerbedrading kan ingewikkelder zijn als uw head-unit geen voorversterkeruitgangen heeft. Je gebruikt luidsprekerkabel om je head-unit op je versterkers aan te sluiten, en je hebt ofwel eindversterkers nodig met luidsprekerniveau-ingangen of een lijnuitgangsconverter om je te voorzien van lijnniveau-ingangen voor je versterkers.

Aanbevolen: